Last news in Fakti

10 Ноември, 2009 00:00 672 0

Бум на лошите заеми през 2010 г.

  • уникредит-
  • лихвите-
  • депозитите-
  • павлов-
  • обясни-
  • бъдат-
  • сектор-
  • банковия-
  • обясни павлов-
  • банковия сектор-
  • уникредит груп
Пикът на лошите кредити ще се достигне през втората половина на 2010 г., прогнозираха експертите на УниКредит Груп. Дори тогава у нас необслужваните заеми ще бъдат на безопасните нива от 10% от общия кредитен портфейл, обясни главният експерт на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов.

Загуби

Загубите за банковия сектор на страната, в резултат от отписване на активи поради рецесията, ще достигнат около 3.7 млрд. лева, или приблизително 6% от БВП, обясни Павлов. Според него тези загуби ще бъдат абсорбирани в период от три години, като започнат от 2009 г., а тежестта на отписаните вземания ще е най-висока през 2010 г. При тези нива на загубите в кредитните портфейли на банките няма да има необходимост от рекапитализиране на банки на консолидирано ниво, допълни той. В отговор на натиска от влошаването на качеството на кредитите, спада в спреда между лихвите по кредитите и депозитите и в темповете на нарастване на бизнеса, банките ще предприемат усилия за оптимизиране на административните разходи и на мрежите си за дистрибуция на продукти и услуги, посочват анализаторите на УниКредит Груп.

Очакване

Икономистите от УниКредит Груп прогнозират и намаляване на лихвите, както по депозити, така и по кредити. Лихвените нива по депозитите през 2012 г. ще се доближат до стойностите, наблюдавани през 2008 г. Като цяло в периода след кризата (2012 - 2015) очакваме лихвите по депозитите да останат по-високи от тези, наблюдавани в периода 2003 - 2007, особено що се отнася до лихвите по депозитите за домакинствата, обясни Павлов.

Развитие

Въпреки кризата дългосрочният потенциал на банковия сектор в България остава незасегнат, обясни Павлов. По думите му това означава, че секторът ще остане привлекателен, както за съществуващите, така и за нови играчи. Тези, които имат най-добра оценка на риска и са ангажирани да продължат да насочват капитал към региона, най-вероятно ще бъдат онези, които най-добре ще се възползват от значителният дългосрочен потенциал на българския пазар на финансови услуги, допълни той.

Възстановяване

Цялостното възстановяване на банковия сектор в България най-вероятно ще започне през 2011 г., когато икономиката ще реализира положителен икономически растеж, смятат икономистите на УниКредит Булбанк. Според тях банковото проникване ще продължи, но ще се извършва с по-балансирани темпове. Предлагането на нови продукти ще трябва да се нагоди към спада в инвестиционната активност и потребителските разходи на домакинствата, обясниха те.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА