11 Ноември, 2009 00:00 411 0

Камера снима бъдещето на София

  • столицата-
  • софия
Запечатват на лента бъдещето на София. Атрактивната идея е на младите специалисти от сдружение "Архитекти за София". В проект за проследяване на развитието на столицата те предлагат нетрадиционно заснемане на града.
За целта трябва да се монтира камера на Камен дел на Витоша, откъдето се вижда цяла София. С по една снимка на ден в следващите 100 години ще се проследи животът и развитието на двумилионния град. Накрая кадрите ще бъдат събрани и на филм, който ще показва на нашите наследници как се е променяла столицата на България в продължение на един век.

Друга идея на сдружението е разкриване на античните стени в градинката срещу х-л "Рила", покриването им със "стъклен площад" и изграждане върху него на Музей на изкуството. Фантазията на архитектите е родила и идеята на входовете на града да се изградят 60-метрови врати, обвити със светлоотразително фолио и осветени с прожектори, за да има яснота и красота на столичните граници.

Движението по жълтите павета пък може да се вкара под земята, а на мястото на бившия мавзолей да се вдигне музей на комунизма, за да не се забравя историята, предлагат талантливите младежи. Главният архитект на София Петър Диков каза, че над 90 на сто от идеите на младите му колеги вече са заложени в Общия устройствен план на столицата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА