Last news in Fakti

16 Ноември, 2009 00:00 598 0

Поевтиняването продължава до средата на 2010 г.

  • цените-
  • имоти-
  • софия-
  • около-
  • спадът-
  • иванов
В следващите 6 месеца спадът на цените ще продължи, а в най-добрия случай те ще се задържат около сегашните нива. Не очаквам скоро те да започнат да растат, прогнозира Страхил Иванов, шеф на "Явлена". Сделките „на зелено" за апартаменти са малко и се отнасят главно за обекти, строени от известни фирми, каза още Иванов. Търсенето е слабо и е главно проучвателно, уточни той.

Според брокери дори в центъра на столицата статистиката отчита немалък спад в цените на жилищните имоти. До края на зимата и дори до към юни промяна на цените няма да има, а във втората половина на следващата година може да се очаква оживление на пазара и леко повишаване, което ще е плавно до края на годината. Това прогнозира управителят на агенция „Виктория инвест" Наско Атанасов. За София поевтиняването от януари досега е около 20%. За страната средният спад на цените е почти 30 на сто. Най-силен е той при ваканционните имоти, където поевтиняването стига до 40%, уточни той.

Банките започнаха да отпускат кредити, но клиентите все още са недоверчиви, защото изискванията на трезорите са високи, каза още брокерът. От друга страна купувачите очакват жилищните имоти да поевтинеят още и затова те не са активни. Ходят по огледи и само ако има атрактивен имот на добра цена, се сключва сделка. Болшинството клиенти се убедиха, че на повечето места в София цените са достигнали дъното и няма накъде повече да падат, добави той.

Според Страхил Иванов, шеф на "Явлена", пазарът в последните 2 месеца е по-слаб, отколкото през летния период. Много по-малко са сделките за покупко-продажба на жилища ­ и ваканционните, и най-евтините. По-слаб е спадът в сегмента на търговските имоти. В момента има, макар не много, продажби на магазини.

Най-голям е спадът на цените при по-скъпите жилища дори в центъра на София. По-малък спад на цените има около Нов български университет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА