Last news in Fakti

4 Декември, 2009 00:00 522 0

Идва ли ренесанс на наемите

  • сделка-
  • новопостроените-
  • тримесечие-
  • които-
  • имоти-
  • броят-
  • спрямо-
  • ноември
Наемите преживяха поредния по-силен период през изминалия ноември. Увеличава се броят на отдадените офиси и магазини в кварталите. Периодът е подходящ за релокация и договаряне на по-изгодна цена за търговците и собствениците на малък бизнес. Наемодателите са отстъпчиви в договарянето на нивата и в предоставянето на бонуси. Въпреки това средните наемни нива в София са отбелязали ръст от 3-5% спрямо октомври, пише в месечния анализ на Адрес недвижими имоти.

Активност

Според него младите хора излизат активно на пазара на имоти през предпоследния месец на годината. Купувачите във възрастовата граница между 25 и 35 години смятат, че моментът е подходящ да се сдобият със самостоятелност, като напуснат жилището на родителите си.Част от тези семейства продават наследствен имот, за да купят един или два апартамента, които да отговарят на нуждите им. Локацията е ключова при търсенето на тези купувачи - те задължително запазват квартала и дори улицата, на която са живели.

Стимул

Допълнителен стимул за активизиране през ноември получиха хората с пари в брой. Обсъжданите промени в Закона за нотариусите, които целят да извадят на светло сделките с недвижими имоти у нас, карат купувачите да бързат с инвестирането на парите си, докато не са притиснати от таксите на банките и многото неизвестни, които традиционно се крият зад подобен род промени. Атрактивните цени остават водещ фактор за сключване на сделка и през ноември. Всички купувачи са убедени, че цените ще продължават да падат, което ги кара да отлагат решението за сключване на сделка с месеци. Но ако междувременно попаднат на имот, който сметнат за изгоден, плащат веднага. За изгодна сделка и към момента се счита покупката на цена с минимум 10% по-ниска от средната за пазара и района.

Статистика
Новите жилища намаляват
* Броят на новопостроените жилищни сгради през третото тримесечие на 2009 г. е 685 и спрямо второто тримесечие на 2009 г. бележи незначително увеличение от 0.9%, показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).
* Новопостроените жилища в тях са с 674 по-малко в сравнение с предходното тримесечие и техният брой достига 5214, т.е. намалява с 11.4 % на тримесечна база.
* Спрямо съответния период на предходната година броят на новопостроените сгради намалява с 2.1%, а жилищата в тях бележат ръст 2%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА