Last news in Fakti

28 Декември, 2009 00:00 486 0

Лошите кредити през 2009 г. се увеличиха почти 3 пъти

  • искров-
  • заеми-
  • преструктурираните-
  • лошите
По последни данни лошите кредити са на ниво около 6%, обяви вчера управителят на БНБ Иван Искров. Това означава, че от края на м. г. досега кредитите, които не са обслужвани над 3 месеца, са се увеличили почти 3 пъти, тъй като тогава те бяха 2.4% от общия обем на отпуснатите банкови заеми.

В сметките на Искров обаче не влизат преструктурираните заеми, защото те предполагат, че клиентът, макар и изпаднал в затруднение, е предоговорил заема си и ще продължи да го обслужва по нова схема.

Анализ от средата на годината допускаше проблемните заеми да стигнат 16.5%, като още тогава БНБ обясни, че системата има достатъчно буфери да понесе без сътресения дори такъв сериозен ръст.

Общо лошите и преструктурираните заеми към края на ноември са 8.13%, сочи статистиката на БНБ. Като сума това прави 3.9 млрд. лв. от общо раздадени от банките 50 млрд. лв. За сравнение в края на м. г. лошите и преструктурираните кредити бяха 1.2 млрд. лв. от общо раздадени 48 млрд. лв.

Банковата система ще се справи, успокои вчера Искров. Той заяви, че като буфер може да послужи печалбата на банките, която ще достигне 700 млн. лв. до края на годината. Това е с 50% по-малко от м. г. Предстои да се реши дали въпросните 700 млн. лв. да не се капитализират, за да подсилят допълнително системата. Искров похвали стремежа на правителството бюджетът да завърши с малък дефицит - към 0.8% от БВП. "Това е много важно за целия български народ. Непремерени харчове се правят лесно, но се преодоляват трудно", заяви управителят на БНБ. Той даде пример с Гърция, която е пред фалит заради дефицита от 12.5% от БВП. Искров изтъкна още, че въпреки принадлежността на Гърция към еврозоната рискът на страната се оценява на финансовите пазари чувствително повече от българския.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА