Last news in Fakti

29 Декември, 2009 00:00 889 0

Германската Кюселс изгражда соларен парк

  • карнобат-
  • консорциумът-
  • изгради фотоволтаичен парк
Консорциумът между компанията Ънлимитед енерджи и германския концерн Кюселс ще изгради фотоволтаичен парк на територията на община Карнобат. Това стана ясно след решение на общинския съвет на града. Консорциумът беше предпочетен пред своите конкуренти - Хай Солар Енерджи, които също кандидатстваха за изграждането на фотоволтаична централа край Карнобат.

Намерения

Избраният консорциум има намерение да изгради фотоволтаичен парк с мощност 240 мегавата, който ще бъде разположен върху общинска площ от 6488 дка в землищата на селата Сигмен, Глумче и Зимен. Инвеститорите са готови да вложат 570 млн. EUR и да стартират строителството през 2010 г. За всеки хектар (10 дка) консорциумът ще заплати 2000 лв. еднократно, а в периода на използване - по 3320 лв. Така в общинската хазна ще постъпва годишно гарантиран приход от 2 201 333 лв. за 30-годишния период на концесионния договор за земята.

Инвеститорът

Германският концерн Кюселс, който ще участва в проекта, е един от световните лидери в производството на фотоволтаични модули. Компанията има изградени десетки соларни паркове в Китай, Америка, Испания и Португалия. Инвеститорите са впечатлили общинарите в Карнобат и с ясните си финансови отчети и извършените одити. Представихме документация за офертата от над 100 страници. В нея има заверени копия на одита на консорциума от 2002 до края на 2008 г., каза Александър Андонов, представител на инвеститора. Според счетоводния баланс, който е публично достояние, приходите за изминалата 2008 г. на консорциума са над 3 млрд. EUR, допълва той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА