Last news in Fakti

26 Март, 2010 00:00 639 0

Бивши заместник-министри се уредили с наем без пари

  • петров-
  • жилища-
  • апартамент-
  • валентин-
  • могат-
  • апартаменти-
  • служебни-
  • валентин петров-
  • мвр валентин петров
Двама заместник-министри на МВР от миналия кабинет са живели под наем в служебни жилища, без да плащат. Секретарка на министър и неговата охрана пък са си купили незаконно ведомствени апартаменти в нарушение с разпоредбите. Това показва вътрешна проверка на Инспектората на силовото ведомство за периода от януари 2006 г. до 31 юли миналата година.

Общо 7 служители на вътрешното ведомство са били настанени в жилища под наем като крайно нуждаещи се, въпреки че не са имали такова право. От тази екстра се облажили секретарката и охранителят на ексминистър, както и две от помощничките на заместниците му. Инспектиращите били "приятно" изненадани, че високопоставени чиновници не се изкушили да се включат в апетитната оферта. Голямата далавера при наемането на този вид жилища е, че след време могат да се купят, и то на цени далеч под пазарните. Именно затова напливът за тях бил и най-голям. Трима човека пък се оказали доста предприемчиви и чевръсто се сдобили с имот.

Двама зам.-министри на МВР при предишното управление ползвали служебни апартаменти, без да сключат задължителните договори за наем с ведомството. Това на практика означава, че не са дали и стотинка за тях, както и за поддръжката им. Хрътките от инспектората са засекли, че 6-ма души са се ширели в служебни апартаменти, без да имат такова право. Обичайно в тях се настаняват само отговорни лица от началник отдел нагоре и могат да се ползват, докато въпросният човек заема съответната длъжност. "Тези имоти не могат да се продават при никакви обстоятелства. Единственият вариант е да се промени статута им и от "служебни" да станат жилища "под наем", обясниха за "Телеграф" от ведомството. В повечето пъти се минавало именно по тази схема, за да се стигне до продажба. Такъв апартамент е ползвал и бившият главсек на МВР Валентин Петров, който в момента се разследва от прокуратурата за начина, по който се сдобил с луксозния си апартамент в столичния кв. "Изток".

Валентин Петров гушнал служебен апартамент

Най-сериозното нарушение, лъснало при инспекцията, било на бившия главен секретар на МВР Валентин Петров. Първото му прегрешение е, че директно е закупил служебно жилище, без дори да си направи труда да му смени статута и да го легализира като апартамент "под наем". Втората му издънка са имотните му декларации. В последната, попълнена на 15.11.2006 г., генералът писмено заявява, че няма нищо на свое име, освен вила в село Бойковец без акт 16. Петров стриктно отбелязва, че от 1990 г. не е прехвърлял свои имоти на други лица. Препъникамъкът обаче се оказва декларацията му от предходната година, където надълго е описал как се шири в собствен апартамент в Асеновград и етаж на къща в Етрополе.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА