Last news in Fakti

9 Февруари, 2010 00:00 437 0

Оман задвижва проекта „Супер Боровец”

  • equest-
  • проекта-
  • боровец-
  • година-
  • „супер-
  • „супер боровец-
  • проекта „супер боровец-
  • general reserve fund
Инвестиционният фонд на Оман State General Reserve Fund (SGRF) и подразделение на британската Equest Investment Balkans Plc изграждат ски курорт за 800 млн. евро (1,1 млрд. долара) в България, е заявил в неделя държавен служител на Оман.

„State General Reserve Fund притежава 40% от проекта, а другият основен инвеститор е Equest", казва държавният служител, който е запознат с проекта и е пожелал анонимност. „Курортът, само на един час от летището в София, се очаква да бъде завършен през 2012 г.", е допълнил той.

SGRF е инвестиционна компания на оманското правителство

и се управлява от финансовия министър. Компанията придоби контролиращ дял от Equest в началото на 2009 г., допълва агенцията. По информация от сайта на Equest към ноември оманският фонд притежава 33,3% от Equest Investments Bal-kans. Друг голям акционер е Kairos Investment Management с дял от 20,5%. През ноември миналата година Equest Investments Balkans Limited (EIB) обяви промени в корпоративната си структура и управление.

Част от стратегията на фонда

е да се освободи от активите си, за които смята, че не са пряко свързани с дейността, и да се фокусира върху своите два основни актива - Техномаркет и проекта „Супер Боровец".

„Супер Боровец" предвижда разширяването на съществуващия курорт чрез построяването на нови хотели, нови ски писти, лифтови системи и свързана инфраструктура, поддържаща техника, както и на различни спортни и развлекателни съоръжения.

Първата копка на проекта беше направена през октомври 2007 г. в местността Пашeница в близост до Самоков. Equest влезе в проекта „Супер Боровец" по-рано същата година с покупката на 33,5% от "Рила Самоков 2004" - дружеството, което управлява проекта. Проектът е бил разделен на шест подпроекта, които могат да се развиват самостоятелно, което намалява рисковете при подобна мащабна инвестиция, става ясно от информация от сайта на Equest. Изготвен е актуализиран бизнес план и към октомври миналата година не са стартирани основни строителни дейности, сочи още информацията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА