Last news in Fakti

22 Януари, 2010 00:00 741 0

ДАНС нищи два апартамента на евродепутатката

  • първанова-
  • кавръков-
  • депутати
Придобиването на два апартамента в дипломатическите блокове на ул. „Жолио Кюри" в София от евродепутатката Антония Първанова е обект на разследване от страна на ДАНС, съобщиха депутати от външната комисия в парламента. Данните са от таен доклад за далавери с имоти на БОДК до бившия министър на външните работи Румяна Желева. Главно действащо лице в него е ексшефът на дипломатическата агенция Диян Кавръков. За разкриването на аферите е допринесло и ФБР, което установило, че са изтичали пари към кипърската офшорка „Блу Хаус".

Разследващите полюбопитствали какво точно свързва Първанова с Кавръков и дали тя е станала благодарение на него горда собственичка на двата просторни апартамента. И установили, че Кавръков е свързан с лице на име Николай Каварджиклиев, спряган за следващия Азер Меликов. Австрийското застрахователно дружество „Уника", което бе продадено по-късно, се представлявало в България именно от Каварджиклиев. А Тони Фарма бе най-големият лобист в предишния парламент частните здравноосигурителни фондове да бъдат равнопоставени на пазара и да извършват не само допълнително здравно осигуряване, но да поемат и задължителното, което сега се осъществява само от НЗОК. Освен това тя бе заложила хватката тези фондове да бъдат регистрирани не само като осигурители, но и като застрахователи.

Друг сигнал, който ще бъде обект на разследващите, е за конфликт на интереси на евродепутатката. Парламентарната комисия „Антимафия", която пое ангажимента да разследва зависимости на близо 400 души висши магистрати, депутати, министри и администратори, ще провери за такива и евродепутатите. Само ден след като Първанова изнесе в Европарламента справка от търговския регистър за фирмата на Желева, се оказа, че тя също има фирма. Справка в търговския регистър показва, че четири дни преди изборите за европейски депутати Антония Първанова е продала притежаваните от нея 25 дяла от фирмата "Интерметалинженеринг-БГ". Първанова притежавала една четвърт от дружеството. И тя не е прекратявала участието в нея по време на пребиваването си в ЕП като наблюдател, нито като депутат, какъвто беше непосредствено след влизането ни в ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА