Last news in Fakti

24 Февруари, 2010 00:00 665 0

Архитекти настояват да консултират устройствените планове

  • пеловски-
  • архитектите-
  • съюза-
  • председател-
  • организацията
Съюзът на архитектите в България (САБ) да „рецензира“ големите устройствени и архитектурни проекти и едва след това те да се разглеждат от общинските съвети. Това предложи вчера един от кандидатите за нов председател на съюза арх. Любомир Пеловски. Според него такива рецензии трябва да съпътстват дебатите за всички обществени сгради, включително детски градини, болници, университети, театри, художествени галерии и музеи.

Пеловски предлага още да се създаде специална агенция към съюза, която да защитава членовете на гилдията от интелектуални кражби. Тази агенция ще работи по подобие на сдружението „Музикаутор“, обясни архитектът.

Пеловски отбеляза, че скоро броят на завършващите архитектура ще е равен на броя на излизащите от университетите юристи, които миналата година са били 2300.Архитектите съобщиха, че ще поискат от Министерството на културата подготвяната концепция за т. нар. софийски Лувър.

Общо желаещите да оглавят САБ засега са седем–осем, но е възможно до общото събрание на 27 и 28 февруари кандидатурите да станат около десет, каза проф. Тодор Булев, зам.-председател на съюза.

Любомир Пеловски е автор на проекти за обществени сгради, жилищни блокове и градоустройствени планове. Кандидатурата му е издигната от дружество "Синтез, интериор, дизайн, реставрации" към съюза. Засега основните му конкуренти са сегашният председател на организацията Спиридон Ганев, Светозара Шаханова – председател на Сдружението на софийските архитекти, арх. Георги Бакалов и арх. Иво Петров – един от авторите на плевенската Панорама.

В същото време архитектите отбелязват, че организацията им е със застаряваща членска маса. Според автори на статии в бюлетина на САБ организацията е в криза, младите специалисти странят от нея, а конкуренцията от страна на друга сходна структура – Камарата на архитектите, се засилва.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА