Last news in Fakti

23 Април, 2010 09:47 2 839 18

Очаква се недостиг на жилища в София

  • жилища-
  • софия-
  • дефицит

Причината е, че през последното тримесечие на миналата година са издадени с близо 25% по-малко разрешителни за строеж на жилищни сгради в сравнение с третото тримесечие на същата. През януари 2010 г. общата строителна продукция намалява с 30.7% в сравнение със същия месец на предходната година.

При строителството на сгради е отчетен спад на произведената продукция с 38.4%. Ако темповете на снижение се запазят и през следващите тримесечия до края на 2010 г., е възможно в периода 2011-2013 г. броят на новопостроените жилища в София да е недостатъчен да задоволи търсенето, прогнозират от агенцията за недвижими имоти Arco Real Estate. Това ще доведе до повишаване на цените на жилищата.

Недостатъчното кредитиранe на предприемачите е възможно да доведе до трудно започване и завършване на нови проекти през следващите една-две години. Това означава, че готовата строителна продукция значително ще намалее и няма да може да покрива жилищните нужди.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 yoss

    22 6 Отговор
    Гладна кокошка просо сънува
  • 2 4441

    20 5 Отговор
    koga, 2130 godina?
  • 3 123

    19 6 Отговор
    Даже си вярват. :)
  • 4 притеснен

    16 7 Отговор
    Ах, давайте да купуваме докато все още има......ХА-ХА
  • 5 ooo

    6 5 Отговор
    Май е дошло време да се обръща еврото в долари
  • 6 :)

    20 6 Отговор
    Мда, за това блокове, готови преди 3 - 4 години, стоят полупразни, а обяви за продажба висят с месеци по сайтовете. Недейте да правите такива неадекватни прогнози, а нормализирайте цените!
  • 7 реалист

    9 11 Отговор
    Всички, които чакат апартаментите да станат по 2 за левче - ще чакат оооооооооооооооще мноооооооооооого. "За бога братя - НЕ КУПУВАЙТЕ"..... и всички знаят какво последва след това.....
  • 8 РЕАЛИСТ

    16 7 Отговор
    Мислете!!! МИСЛЕТЕ!! Не се оставяйте да ви правят на будали! Един апартамент реално струва 100 негови наема. Следователно или наема на един двустаен с цена 40 000 ЕУР трябва да е 800 лв/мес (смехория, никой няма да го наеме на такава цена) или при нормален днес наем от 350 лв/мес апартамента РЕАЛНО струва около 17 000 ЕУР. Тези, дето се прецакаха и "инвестираха" в апартаменти до 2008 сега се чудят как да се отърват от тях. И се опитват да паникьосат хората тук - купувайте, щото до година няма да има.. Ха-ха-ха :) Будалите свършиха :) Като стане апартамента на цена 100 наема - тогава ще има пазар :)
  • 9 НЕ лъжете

    14 6 Отговор
    И децата знаят вече, че предлагането е огромно, а търсенето минимално и то за собствени нужди. НИКОЙ вече не купува имоти за да инвестира. Няма нови разрешителни, просто защото не са продадени сега построените апартаменти. И едва ли скоро ще се продадат, след като на тях не се гледа вече като на инвестиция. Това са абсолютни глупости дето ги пишат смотаните брокери и то щото останаха без работа май. Вече никой почти не ги бръсне за слива. Мисля че сделките между частни лица се увеличават, което допълнително оставя брокитата без работа. Май при тях безработицата е най-висока. ХАХА ма те си го направиха от лакомия. Да им е честито. :-)
  • 10 Българан

    13 3 Отговор
    РЕАЛИСТ е прав, цената на имота трябва да е 100 наема, но при нас нещата както винаги са наопаки. Но така ще бъде докато сме в сивата зона на икономиката, иначе как да си обясним, че хора със средни доходи купуват апартаменти за по 100х. Евро.
  • 11 nekoi_deto_chaka

    7 6 Отговор
    "Това ще доведе до повишаване на цените на жилищата" - a be toi i komunizama shtese uj da doide do 1985, ama nesto ne dode... ami izbega... Ta i toia umnik tuka...pak shte ima da chakame...
  • 12 Путю Маринкин

    10 7 Отговор
    Цените на жилищата никога няма да се повишат повече, забравете, защото балонът се спука и сега цените се нормализираха (някои). Себестойността на един квадратен метър в зависимост от местоположението е между 300-400 евро , всичко над това ниво е печалба. А в настоящия момент на спад във всяка една сфера , печалби от по 200-300 % отгоре са абсурдни. Лакомията на българина за лесна печалба и некачествена работа, вдигна цените до безобразие и обикновените хора се набълбукаха с лоши заеми за баснословни суми, което в момента остави хиляди сгради непродадени и недостроени. Така, че тази малоумна статия е евтин начин за внушаване на неверни твърдения или поредната бакалска статистика без да се вижда по-далеч от носа си.
  • 13 alo

    3 5 Отговор
    гладна кокошка сама пада в него
  • 14 do realista

    6 5 Отговор
    kude pro4ete 4e apartament struva 100 naema. v angliq naem na ka6ta koqto struva 300 000£ e 1000£ ili i tam im e naopaki vsi4ko
  • 15 Да

    4 6 Отговор
    Ехоооооооооооооооооо ................. Осъзнайте сееееееееееее...... За да се изкупят тези жилища на пазара в София ще трябва да преселим цяла България бреееееееееееееееееееееййй.... Прост народ - слаба държава. Ей така ще си ви изгният недоразуменията дето ги презастроихте - но така е лаком г.. кръв с..
  • 16 ееей, много рабзбирачи, ей!

    5 3 Отговор
    В момента може да има много предложения на пазара на имоти, но 3/4 от тях са "непривлекателни". Така, че избора на апартамент продължава да бъде нелека задача и всеки, който търси, дефакто търси точното съотношение цена/хубав апартамент/хубав район, а не просто "Я да купя най-евтиния апартамент!" Поради тези причини може да не е в периода 2011г-2013г., а примерно 2014-2017г, но така или иначе, в момента изкопи за нови сгради няма и това неминуемо ще доведе до изчерпване на онези 1/4 хубави апартаменти, които болшинството биха харесали. А другите (онези 3/4) рано или късно също ще се изчерпят, поради икономическите причини упоменати по-горе от друг: да, наистина цяла България се изселва масово в София и още няколко други големи града в страната. Така, че ни очакват интересни времена... Какво е най-вероятно да се случи? - ами нека все пак не забравяме,че другото име на България е Абсурдистан и тук може да се случи и невъзможното :)))
  • 17 House

    3 5 Отговор
    Вие не сте нормални. ПАЗАРА Е ЗАДРЪСТЕН - и ще става все по-зле: http://www.monitor.bg/article?id=218900 Пренаситен и при наеми и за продажби. А още не са излезли и половината имоти които са за продажба. Положението е бедствено.
  • 18 ДО: ееей, много рабзбирачи, ей!

    5 1 Отговор
    Поздравления за написаното! Най-накрая в този форум да напише нещо и някой който е "в час" с реалната обстановка, а не е под влиянието на малоумните журналисти, които нито някога са купували жилища, нито дори и на оглед са ходили през живота си! Извода е: от 18 човека тук - само 2 са здравомислещи, останалите "плуват" накъдето ги понесе течението! Затова България е Абсурдистан - с абсурдното мислене - това ни чака!!!!