Last news in Fakti

27 Април, 2010 00:00 1 060 1

Кредитирането с ръст от 2.6% на годишна база

  • ипотечен кредит-
  • лихва-
  • бнб

Кредитирането се раздвижва, според последната статистика на БНБ. Вече втори месец има положителни сигнали за размразяване на банковото финансиране. Ръстът при жилищното и потребителски кредитиране е над 6%, показват данните на централната банка. Раздвижване има и при бизнес кредитите.

Данните показват

Годишният темп на прираст през март е 2.6%, а година по-рано е бил 3.8%. Общият размер на кредитите отпуснати от банките през март е 50.692 млрд. лв. В сравнение с февруари, когато кредитите на неправителственият сектор възлизат на 50.638 млрд. лв. това е увеличение от 54 млн. лв.

Бизнесът се активизира

Обемът на бизнес кредитирането също се увеличава, показват данните на БНБ. На годишна база при него има ръст от 1.1%. Месец по-рано годишният процент на прираст на фирмените заеми беше 0.6%. В края на март размерът на отпуснатите бизнес кредити е 30.745 млрд. лв. През февруари стойността им е била 30.709 млрд. лв. Това е увеличение от 36 млн. лв.

По думите на Асен Ягодин, изпълнителен директор на Пощенска банка има положителни сигнали, а негативната тенденция при кредитирането ще се пречупи. Според него това ще се забележи най-вече в статистиката за март и април, когато ще се види движение в положително посока.

Промяна на посоката

Жилищните кредити, отпуснати през март се увеличават с 6.4% на годишна база. Стойността им е 8,486 млн. лв., месец по-рано тя беше 8,451. През февруари ръстът им беше 9.1%. Въпреки това банкерите са категорични, че през тази година интересът ще бъде основно към жилищните заеми.

Трети пореден месец има ръст на отпуснатите жилищни кредити. Разликата на месечна база, която се наблюдава идва от това, че статистиката показва обемите на финансиране, а вече се взимат по-малки по размер заеми, коментира за в. Пари Трихомир Тошев, изпълнителен директор на КредитЦентър. Интересът към ипотечното кредитиране се запазва устойчив, допълни той. Според него броят на жилищните заеми, които ще се отпуснат през тази година ще продължи да се увеличава, но няма да има бум.

Потребителското финансиране

Ръст има и при потребителските заеми, става ясно от статистиката на БНБ. Увеличението в края на март е от 4.4% на годишна база. Обемът на отпуснатите потребителски заеми в края на март е 19.058 млрд. лв. В края на февруари 2010 г. бяха отпуснати 19.040 млрд. лв. Увеличението на месечна база е 0,05%.

Необслужвани

Лошите и преструктурирани кредити също се увеличават. Към края на март те са 12.58% от всички отпуснати. Месец по-рано бяха 12.22%. Най-много са необслужваните потребителски кредити - 14.15%. На второ място се нареждат фирмените - 12.10%, а при ипотеките процентът на лошите и преструктурирани заеми е 12.05%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смях

    2 0 Отговор
    Общият размер на кредитите отпуснати от банките през март е 50.692 млрд. лв.------------------------------------------------------Глупости.Излиза,че банките дават около 600 млрд.кредити на годишна база.Кретени.Като напишете нещо поне го прочетете,и се замислете.