Last news in Fakti

14 Юни, 2010 00:00 7 180 136

Продавачи не свалят цени, чакат по-високи

  • жилища-
  • търсене-
  • продавачи-
  • цени

Откакто банките започнаха по-активно да предлагат ипотечни кредити, някои продавачи отказват да свалят цените на жилищата, сочат наблюденията на брокерите за последния месец-два. Преди това почти всички правели отстъпки от първоначално обявената цена, но сега пробвали да продадат на нея. "Заради повишения брой огледи напоследък мислят, че интересът към имота им е голям и задържат цени. Стават по-неотстъпчиви", коментира Цветелина Тасева, шеф на "Адрес недвижими имоти". Склонявали обаче на по-ниски нива, когато видят, че има сигурен купувач с пари. За да се стигне до успешна продажба, трябва да се правят отстъпки до реалната стойност, защото в повечето случаи офертната цена е много завишена. Реална цена е тази, на която има сключени сделки за подобен имот.

"Все още има участници на пазара, които не се съобразяват с търсенето и държат твърде високи цени", сочат наблюденията и на Орлин Владиков, шеф на "Орвитекс". Като цяло нямало повишение на цените, категорични са брокерите. Според тях няма фактори, които да доведат до това и в близко бъдеще.

още


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Broki

    66 13 Отговор
    Появата на огледи не е поради кредитирането, а поради готовността на някои продавачи на сваляне на цените. При условие че на места се сваляше с по 30% породи интерес от страна на малцината кандидат купувачи. Сега ако господин продавача се направи на интересен - ще прогони и без това плахия кандидат купувач. Опичайте си акъла че ще си останете с имотчетата до века.
  • 2 мока

    63 9 Отговор
    Ето това е истината: ""Все още има участници на пазара, които не се съобразяват с търсенето и държат твърде високи цени". Като цяло нямало повишение на цените, категорични са брокерите. Според тях няма фактори, които да доведат до това и в близко бъдеще.".... Продавачите всъщност не искат да рподават. Искат просто да си играят с брокерите и да разкарват туристи - кандидат купувачи. Съответно живеят в химерите си и си мислят че за коптора им някой е готов да се зароби за 30 години и да живее на хляб и вода и треперейки всеки от 11 000 дни да робия да не би да не си внесе вноската че ЧСИто дебне на вратата и потрива ръце. Свърши се тази - идиотите малко поумняха от съдбите на страдащите и пострадалите вече.
  • 3 Силвия

    58 9 Отговор
    На базата на какво чакат по високи цени?!
  • 4 ТОД

    61 9 Отговор
    На базата на: (1) Алчността - тя ги сазлепява да видят в кой свят и реалност живеят, (2) Свръхпредлагането и нулевото търсене!, (3) Отвратителното им качество, лъжовни квадратури, липса на инфраструктура, мизерната и гадна столица и страна,... както и хиляди други фактори, (4) Икономическата ситуация която ще продължи заедно с последствията повече от 10 години, (5) Демографския срив - Българите са на изчезване, (6) Щедро предлаганите кредити или по-скоро - налъганите и накредитирани роби, които си загубиха апартаментите, (7) Отново АЛЧНОСТТА! - Всъщност алчността ще ги погуби. Загубите им ще са прогресивни с годините докато нещата не стигнат до умопомрачително отчаяние... Но това сами си го правят и ще трябва да живеят с последствията.
  • 5 Belov

    53 11 Отговор
    Когато се напродават и спрат да си играят на експерти - може би ще отидат при брокерите за съвет, или поне биха си задали въпроса - защо никой не ми купува имота като е толкова безценен...
  • 6 The Market

    55 26 Отговор
    Не разбрахте ли че само който свали и то драстично - може да впечатли и евентуално да продаде. Да се задържат цени в следващото десетилетие е признак на изключителен дебилизъм и умопомрачение.
  • 7 cska

    51 14 Отговор
    АМАН ОТ МОШЕННИЦИ. КАТО ЗАПОЧНЕШ ОТ ИНВЕСТИТОРИТЕ И СТИГНЕШ ДО МАЗНИТЕ БРОКЕРЧЕТА...ВСИЧКИ СИ НАДИГАХА ЦЕНИТЕ И ТО ЗАЩО, ЗАЩОТО В БЪЛГАРИЯ ВСИЧКО Е АНТИИКОНОМИКА...ПРИ СЕБЕСТОЙНОСТ ОТ 300-450 ЕВРА НА КВ.М ТЕ ТИ ИСКАТ ДВОЙНОИ ТРОЙНО И КОМИСИОННИТЕ СКОЧИХА...АМАН ОТ ГЛАДНИ...НЕ РАЗБИРАТ ЛИ,ЧЕ КОГАТО ИСКАШ ДА СПЕЧЕЛИШ 5 ЛЕВА ГУБИШ ЦЕЛИ 55...ТАКА Е ОЧИТЕ НА СКЪПЕРНИЧЕСТВОТО СА ГОЛЕМИ.............
  • 8 Гергов

    45 11 Отговор
    До "cska" - те искат да вятваш че себестойността е 300-400 evro. Истината е че големите сгради като цариградкси комплекс и малко по-малките са на 120-150. По-малките и в по престижни райони поради цената на земята са били по 150-250 Е. Всичко останало е спекула. А това че поради липса на каквото и да е търсене в момент на криза и на изключително пренасищане - е повече от ясно че нивата ще слезат и под тях. Нека си играят на продавачи - въпрос на време е да се стигне до там.
  • 9 Блони всякакви

    39 13 Отговор
    Още сме яко балонирани! Цените ще слязат на 149 в топ локейшън! И най страшното е че и тогава няма да се купуват поради липсата на нужда, пренасищането и крайното обедняване на населението.
  • 10 Имоти

    43 9 Отговор
    "Продавачи не свалят цени, чакат по-високи" - То затова при ЧСИ-тата в коридора не може да се види стената по целия коридор че дори и по тавана и вратите. Нака си ги държат и да си фантазират.
  • 11 собственик

    37 67 Отговор
    защо да свалям от цената, имотите ни хляб искат, ни вода, данъци по 500 - 600 лв на апартамент, та защо да свалям, за да могат безимотните цървули да се сдобият с имот, или за да могат новодошлите селяни в София да се сдобият с имот, извинявайте, ама ми дреме на чучура за всички безимотни мечтатели, ЦЕНА НЕ СВАЛЯМ, който иска да купува, който не иска да си ходи на село или да живее под наем, аз зор нямам
  • 12 класик

    26 12 Отговор
    Последния коментар е КЛАСИКА!
    Въпроси?
  • 13 Вал

    46 7 Отговор
    собственик, че кой те кара да продаваш, щом нямаш нужда. Друг е въпросът, ако трябва. Защото парите днес са много повече от парите утре. То, тъпотията е по целия свят, но ние българите сме особено употити в глупостта си. Така си надухме балона от глупост, сега от глупост, нямаме свежи пари, но си държим имотите на непродаваеми цени. Щом арменците в Половдив и Варна започнаха да разпродават на ниски цени, значи спасение няма.
  • 14 4i4u

    11 19 Отговор
    mnou medno,kato padnat cenite i az ste parkiram moskvi4a s jambolski nomer pred njakoe blok4i vav sofia ibahti mednoto i az ste stana SOFIANEC!!!
  • 15 ВАНИ

    30 50 Отговор
    Тук коментарите за спекулативни цени са изцяло от желлаещи да си купят имот на цената на две крави и една нива.Моля ВИ по добре си гледайте стоката и не цапайте София с миризливия си диалект.Държавата има нужда от селско стопанство и животновъдство. а купувачи на имоти в големи градове като.София и Варна винаги ще има и то на доста по високи цени от сегашните!!!
  • 16 горан

    42 9 Отговор
    БЪЛГАРИЯ - развиваща се държава, пълна с бавноразвиващи се....
  • 17 Имоти

    37 18 Отговор
    Ей затова - защото сте прости като цървули (софиянци) - затова имоти следващите години ще се рподават само чрез ЧСИ-та. Другите ще са с пръст в ...
  • 18 Шило за балона!

    43 10 Отговор
    Хм - той собственика догодина сам ще обикаля и ще плаче в кракта на всеки благоволил да му погледне имота и да се смили да му даде по 200 Е, но нема баце. Догодина по 149Е! А имотите ще са минимум двойно повече а купувачите тройно по-малко... нямало купувачи ли? Ами значи и тогава пак няма да има!
  • 19 кака

    20 58 Отговор
    Какви 149 Е, какви 200 Е? Всъщност да - може, ама тогава миризливата ти заплата ще е 40-50 евро и пак няма да можеш да се "доредиш" да си купиш апартамент :))) Така, че чакай си!
  • 20 колко мъка има тук

    18 4 Отговор
    КОЛКО МЪКА ИМА ТУК, друго няма да пиша да не си разваля брокерския следобед, а и тук няма индивиди с които да се води нормален диалог, всеки си знае неговото си и не иска и да чуе.Злобата ще ви погуби, не алчността.
  • 21 !

    34 33 Отговор
    Пловдивчанин ,cska и други безпарични ...Едни и същи пишете по всички форуми,едно и също..Злобата и завистта ви няма да ви направят нито богати,нито имотни.Пишете си...Това ви е останало...докато имате пари за интернет.Хахаха...Или ползвате само служебен...
  • 22 !

    11 27 Отговор
    Жал ,лично ти го съобщиха или звездите ти го говорят?
  • 23 bubblehead

    29 41 Отговор
    Oh kato gledam kak se promeqt nastroeniqta sred prodawachite , koito i do sega ne bqha sklonni da swalqt zenite , naprawio ne mi se misli za ot tuk natatuk. Predwijdam strashen woi na pishman -kupuwachite. Ima wsichki indikazii che ikonomicheskata kriza pone w BG se otiwa i zaedno s neq idwat i wsichki polojitelni nowini za imotniq pazar, namalqwa bezrabotizata, rust na kreditiraneto, rust na ogledi.. toest idwa strashno laino wuw wentilatora na horata koito chakat 200 euro/m2 zeni. Takiwa zeni ne se sluchiha ( dori po 3) i weroqtnosta ot tuk natatuk da se sluchat e chisto bezumie, ( no to ne lipswa). Otkachaneto ot realnosta na nashiq s zurwulite e wpechatlitelno!
  • 24 ЖалКо

    8 25 Отговор
    Караиванов от Forex (EBF)е напълно неграмотен. Не прави разлика между фискална и монетарна политика, прогнози ще ми прави.
  • 25 до bubblehead

    46 9 Отговор
    Абе bubblehead, аз не мога да разбера на теб какъв ти е проблема, че участваш активно във всички теми на този сайт. Като си толкова убеден в качването на цените на имотите и края на кризата, седи си кротко и си чакай звездния миг. Кви ги дириш тука?
    Аз си търся имот, нормално е да следя тенденциите. Но ти и всички твои подобни, дето злобеете срещу бедните си сънародници, с обикновени нормални човешки мечти, да има къде да живеят, какво правите тук? За какво роптаете срещу хората? Чакайте си кротко високите цени, ние пък ще преценим дали да купим! Очевидно не сте убедени в твърденията си, за да киснете непрекъснато в сайта и да коментирате всички теми.
  • 26 sds

    36 29 Отговор
    Ако продавачите не свалят цените,най добре е да се занимават с нещо друго,например с гледане на карти или боб.Моят съвет е да бъдат реалисти за да оцелеят.
  • 27 alex

    33 15 Отговор
    MUDETE SPOKOINI--100-180EU. ZA KV.M.THIS IS THE REAL FUTURE..
  • 28 bubblehead

    12 36 Отговор
    taq nowina chuhte li q!?
    ----------------------------
    Износът на България с рекорден ръст от 2006 г.
    14.06.2010 20:03
    Според последните данни на националната статистика България излиза от икономическата криза, обяви финансовият министър Симеон Дянков
    ----------------------------

    Opichaite si akula , do kolkoto go imate, che swqt ste wi se zawie skoro. Togawa i ste razberete koga tochnoo ste widite 200 euro/m2 a susto i kolko ste neadekwatni. Hem mi e jal za nqkolkoto zewzezi tuka hem si zaslujawate jalkata sudba. Chakaite 200 euro/m2 prazni karatuni! ha-ha-ha!
  • 29 Велин

    33 84 Отговор
    ЦЕНИТЕ ЩЕ СА МОЩНО НАДОЛУ! Който не продаде сега няма да продаде никога, защото положението ще става все по-критично, а единиците купувачи в един момент ще купят и ще изчезнат от пазара. Тогава и по 50 Евро да има предлагане - не ще има търсене, защото това ще стока нито желана нито необходима. Освен това е бреме с годишните данъци и поддръжка.
  • 30 Antibalone

    34 10 Отговор
    Ей вие сте много зле бре! Съвсем сте изперкали продавачите. Много се нервите нещо... спокойно ще си ги имате завинаги безценните коптори. Или поне докато циганите не започнат да налазват и да се самонастаняват. Като ви е евтино - ами недейте продава - нещастници!
  • 31 В служба на продавачите!

    47 14 Отговор
    Предлагам: Пукам балони всякакви. Безплатно събуждане. Изтрезвителни услуги 24/7. Приземяване на химери и цени. Трансформиране на мечти от 2008 къмто реалната ситуация, и др. Услугите са безплатни тъй като са съобразени със затрудненията на настоящите и да се надяваме не вечни продавачи.
  • 32 София

    21 36 Отговор
    Към всички чакащи да си купят имот за 180-200 еврокв.Можете да го направите и в момента--- Тичайте към провинциалните градове.София достатъчно се вмириса от подобни имотни капацитети!
    Който е за връщането на софийското жителство да гласува с ДА!!!
  • 33 собственик111

    8 31 Отговор
    До ПЛОВДИВЧАНИНА: Пловдивска майно, ще не вземеш да вървиш на майната си, ти на мен потеклото не ми гледай, щото и аз и родителите ми са от София, а не от някое пловдивскоо циганско гето.
    Нас бедните собственици с имоти по 50Е не ни мислете
  • 34 !

    9 28 Отговор
    Antibalone ВИЕ СТЕ НЕРВНИ БЕДНЯЦИИ...Велин
  • 35 !

    16 35 Отговор
    Antibalone ВИЕ СТЕ НЕРВНИ БЕДНЯЦИИ...Имотите си стоят и не мърдат и ще си стоят на местата,а вие нямате пукнат лев и се облизвате и ви текат лигите .Гледайте си кравите и овцете,вместо да ги продавате и да искате да купите имот.Ако и животни имате...Хахахах... Велин цените надоле само в сънищата ти...Изпадате в истерия,защото ви лъжат ,че ще паднат цените а те не падат..И ще си октанете бедни и глупави...ВРЪЩАНЕ НА СОФИИСКОТО ЖИТЕЛСТВО!
  • 36 СОФИ

    16 32 Отговор
    ТВЪРДО ДА ЗА СОФИЙСКОТО ЖИТЕЛСТВО !!!
  • 37 до София

    30 4 Отговор
    "Всичко, което не е на море е провинция"
    Хемингуей
    И ела ми намери апартамент във Варна на 200 евро кв, Софиянецо!
  • 38 Варна

    28 5 Отговор
    ТВЪРДО ЗА ВАРНЕНСКОТО ЖИТЕЛСТВО!!!
    Софиянци, стойте си в мръсотията, не си купувайте имоти по морето!
  • 39 Нищо лично

    27 7 Отговор
    Софийско жителство?! Така да бъде. И каво става тогава с цените на софийските имоти? Не искам никого да обиждам, но просто сте малко неинтелигентни... Това с гадни емоции не става. Ако не сте в този занаят, айде със здраве!!
  • 40 gloub

    16 25 Отговор
    ceni pod 420 evro sa nerealni za sofia.za spravka na vsicki eksperti tuk v momenta evrejski fondove izkupuvat celi sgradi na ceni 420 evro i gi darjat na 600 evro tova e danoto taka ce kojto misli da kupuva da kupuva sega tova e realnosta ne cakajte podaraci prosto njama da ima
  • 41 XM

    22 9 Отговор
    kude sa tiq evrei da im prodam na 420?
  • 42 bubblehead

    7 25 Отговор
    Drugari, wreme e za doktorski pregled. 200euro/m2 nqmashe dori i prez 1997 a towa beshe wremeto kogato Bulgaria izlizashe ot naj-tejkata si kriza za 20 wek. Takowa strumnio propadane ne e imalo nito sled purwata nito seld wtorata swetowna woina dori w kraq na komunizma nestata stoqha po-dobre. Ta takawa beshe bulgarskata 1997, i togawa dori gi nqmashe zawetnite, belnuwani ( samo w sunista sunwani kakto kazwa poeta) 200 euro/m2. Ta otnowo zasto tochno dnes ste se sluchi towa 200 euro/m2 kogato nowinata ot dnes e che iznosut na Bulgariq za april e sus 36.7% nagore ot april minalata godina? Zasto q chakate katstrofata, s kakwi zifri borawite, istoricheski sprawki nqkakwi za primer!? Zastoto spad na zenite ot okolo 500euro/m2 (ot srednota za BG) do 200euro/m2 e ni poweche ni po-malko katastsrofa koqto ne se sluchwala NIKOGA I NIKIGE po sweta!? Imate li chas za doktorski pregled weche? Drugari stawate opasni za sebe si i za okolonite s tiq neadekwatni ochakwaniq. Ha-ha-ha!
  • 43 Събуди се!

    46 31 Отговор
    Цените в Младостите през 2003 са били под 200 евро. Можеш да го видиш в един сайт има си регистри за периода. Тогава имаше глад за имоти и не беше пламнал бума и презастрояването. Сега на купувач се падат средно по 5000 имота. Та цените не можели да слезат и под 200... стой та гледай!
  • 44 Събуди се!

    35 5 Отговор
    Средни офертни цени за Младост 1; Януари 2003 - тристайка 17302 евро/кв; 201 Е/кв. И това са офертни средни цени. Явно е че продаваемите цени са били на около 15000 евро за тристайка и 160 евро/кв.
  • 45 ттттт

    34 3 Отговор
    Продавачите не сваляли цените, ОК ---- хубаво техен проблем, все още НЕ но ще започнат да свалят споко--- поживьом увидим. Цените на имотите трагвали НАГОРЕ !?!?!? --- така ли, виж ти, защо ????? 1. Можеби защото България вече излиза от кризата / според Дянков/, стига бе чак сега ли , нали още миналия месец трябваше да сме излезли от кризата! 2. Може би защото безработицата намалява --- а какво ще кажат хората чакащи на опашките за регистрация в бюрата по труда, като тези чакащи стават все повече и повече! 3. Може би защото раб. заплата в България вече са почти колкото европейските --- ехааааааааа супер добре дошли емигранти !!! 3. Може би защото банките вече отпускат кредити ---- пробвал ли е някой да кандидатства за кредит последните седмици ?????? ---- е аз пробвах, и познайте какво--- НЕ стана при доказуем чист доход 1480лв/мес. SORRY.
    Все предпоставки, причини и обстоятелства за ЪП на цените. Е както се казва "ДОБРЕ ДОШЛИ В БЪЛГАРИЯ!"
  • 46 vlp

    14 27 Отговор
    До Събуди се! Наясно ли си 2003 стандарта какъв беше,говорим за цени на всичко останало.От тогава нещата са се променили.Вярно е имотите изпревариха по ръст всичко останало,но корекция от 2008 насам 30-50% надолу малко ли е.
  • 47 vlp

    15 23 Отговор
    Нормално е да изчакват.От 2008г.насам имотите спаднаха с 30до50% и повече и ако това не е спад.При нестабилното евро,а и другите валути имота си остава най-добрата инвестиция за момента.При стабилизиране на еврото и влизане на свежи капитали в България имотите тръгват нагоре.
  • 48 vlp

    20 26 Отговор
    Имота не е краткросрочна инвестиция и да се говори за срив на цените от днешните нива е несериозно,това може да стане при тоталено икономическо затъване на икономиката на страната ни.При сегашните условия и положението в което се намираме няма как да се случи.Трябва да се радвате ако икономиката ни започне да се възтановява и развива ще е добре за всички.
  • 49 колко мъка има тук

    14 19 Отговор
    КАто ви чете коментарите човек сякаш съвсем скоро ще настъпи края на света тея дни някъде, всичко ще свърши, земята ще избухне и всички ще умрем. НЕ Събуди се,а излезте от емоционалната страна на нещата и Осъзнайте се че безплатно няма, а хората имаме нужди. Проблема е че няма пари, защо 2007-8 никой не пишеше коментарчета!?
  • 50 XYZ

    32 26 Отговор
    В Германия жилища по 15-20 000 евро колкото искаш - пак не ги купуват, защото хората предпочитат да живеят под наем. Жилищата в София,Варна и Бургас още ще се движат към реалните си цени - в посока надолу!Никой не е длъжен да бърза да продава или да купува - равновесието бавно ще се самовъзстанови. Само земята вероятно още ще поскъпва.
  • 51 Кирил

    40 143 Отговор
    Догодина ще са под 200 евро - помнете ми думата!
  • 52 Иван

    30 10 Отговор
    Не се поддавайте на спекулации. В момента сме в Bulltrap-а има слизане още 2/3. Цени от 149Евро са напълно нормални за дъно.
  • 53 Ventzi

    27 9 Отговор
    В този сайт едните сме продавачи, другите купувачи. Много е смешно как двата лагера се опитват да промият мозъците на другите- едните пишат 1500еу, другите 150еу. Истината е, че хората изрезняха и балона надали ще се надуе някога отново. Хората купуваха на сляпо (зелено), само по скица и с обещанието, че някой "предприемач" ще им построй жилището, който ще ги направи богати след 2 години. Който е очаквал да забогатее от препродажбата на имот, ще пие една студена вода. Каквото и да Ви казват новините - повишен износ, повишени доходи, спад на цените на доматите, безплатни джанки, не вярвайте, а се огледайте - по строежите няма жива душа, все повече магазини затварят, хората стават все по-бедни. Наемите падат и е все по-трудно да се намерят наематели. Сега е лято, нямаме разходи за отопление, има евтин зарзават, но зимата ще е тежка - тогава очаквайте истинската криза...
  • 54 Тод

    25 11 Отговор
    Стига сте плакали! Като ви се виждат ниски цените - не продавайте. Много се нервите нещо. Пазe
    те си нервите защото следват поне 5 години спад!
  • 55 гого

    30 7 Отговор
    "Все ще се намери продавач, мераклия за парите ми. Ще чакам, колкото е нужно. Ако ми хареса имота му, ще му ги дам. Аз не бързам да купувам"
    Г-да брокери, тези думи познати ли са ви?
  • 56 vlp

    12 16 Отговор
    До Кирил .Как изчисли точно 200 обясни ни,на база на какво точно.60м2х200евр.=12000евр. как определяш тази цена,моля те дай някакво смисленно обяснение на нас незнаещите.При себестойност на грубият строеж в момента 120евр.Така ми се иска да си купя в лозенец за тези парички апартамент.Дано си прав.
  • 57 vlp

    11 11 Отговор
    http://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi ,това е положението.
  • 58 vlp

    18 19 Отговор
    Давам 20000евр.за 100м2 в Лозенец може и партер.Комисионата е 3000евр.който ми намери и вечеря в луксозен ресторант,естественно при сключена сделка.Кириле ти си,за тебе ще има и бонус лек автомобил за 2000евр.по твой избор.Успех.
  • 59 хи-хи-хи 2

    15 16 Отговор
    Само едно нещо не можах да разбера до момента... За тези платени съобщения (от номер 1 до номер 10 + подобните) фактура издават ли ви? Или пак е като едно време по митингите - кебапчета и кашкавал?! Хахаха! Този път, обаче, съм решил да ви послушам... Приготвих голямата кошница, в нея спокойно влизат два четиристайни апартамента. Чакам и правя лицеви опори!!! Щото при 200 евро/кв.м. голямо бутане ще падне... ХАХАХАХАХАХАХА!!!
  • 60 до хи-хи-хи 2 и балонената глава

    30 9 Отговор
    Абе как не ви писна във всички публикувани статии да копирате едни и същи коментари, че и по няколко пъти.
    Където и да вляза да чета коментари, само вие двамата и тук там още някой подобен на вас. Разбрахме ви тезата, чакайте си високите цени, какво искате от нас. Вероятно се опитвате да ни убедите, че сега е най-подходящия момент да купим имотите ви, защото после ще се вдигнат цените.:-)
  • 61 bubblehead

    10 22 Отговор
    Mudreza Venzi w kakuw smisul "horata stawat po-bedni"!? W nqkakuw duhowen li zastoto kakto kazwa statistikata srednata rabotna zaplata za perioda 2000-2010 e narastnala ni poweche ni po-malko a pochti tochno 3 puti!? Towa kolko po-bedno e? Slezte na zemqta izmiite gurlite i subuite zurwulite, che weche swqt wi se wie ot mechtane po 200euro/m2.
  • 62 Не духайте в спукания балон!

    23 11 Отговор
    Тези които искат да видят цени под 200 евро - трябва да изчакат точно догодина. Догодина по това време ще има и това няма да са изключения. След "Бултрапа" в който сме следва СРИВ! И то ГОЛЯМ СРИВ! Есента към зимата ще е отчаянието. След това стремглаво и дългосрочно надолу. За нетърпеливите има една рецепта: поживьом - увидим!
  • 63 Ха-ха

    22 10 Отговор
    Тук е пълно с духачи... на спикани балони. Следващата фаза е да поканят марсианците да им изкупят копторите - че Българите вече си имат по 3-4 и ни се продават, ни се наемат. Или може да направят дарение на циганята - те ще се зарадват. И без това ни превземат.
  • 64 за bubblehead

    27 13 Отговор
    Ти тъп ли си бе?
    Работила съм в статистиката и съм изчислявала средна работна заплата. Имаш ли си грам идея на каква база се изчислява. Ще ти обясня балонена празна главо:
    1/ От 30-40 избрани фирми, които следва да си подадат справките за работна заплата, ги подават само 5-10.
    2/ Нямаш никаква гаранция, че справките на тези 10 са попълнени с реалните заплати, които получават работниците. От там нататък всички данни са съчинени.
    То и преди пет години, средната работна заплата беше изчислена на 550лв., но масата вземаше 250лв. Я се опомни, тия статистики няма кво да ми ги даваш за пример.
  • 65 анонимен

    29 11 Отговор
    Ще се опитам най добронамерено да посъветвам хората, или най-малкото да си споделя мнението.

    За продавачите: продавайте, на каквато и да е цена, стига да се отървете веднага, после ще е късно... не слушайте големите играчи на пазара които се опитват да ви манипулират с различни платени публикации, че цените ще се качват и тем подобни... големите играчи имат пари и достатъчно ресурс да чакат, дори и 10 години ако трябва... е не всички от тях, но все пак има такива... дребните и средни продавачи, било то частни или институционални ще понесат всички негативни последици от кризата която после ще прерасне в стагнация. Ако наистина имате нужда от пари и затова се опитвате да продавате имот, продайте го на каквато и да е цена, сега, дори и на 50% от това което се твърди че са цените в момента, стига да има някой който да го купи. После няма да можете и на тази цена да го направите. Ваше право да вярвате или не.

    За купувачите: само едно мога да кажа: изчакайте, няма да сбъркате...ако пък толкова спешно ви трябва имот, ми купувайте... но истината е че не съм чувал за спешно търсещ имот купувач, освен в България разбирасе :-)... има спешно продаващи, на каквото и да е било, но чак пък спешно купуващи имот, досега не сьм срещал такава категория, най малкото по широкият свят кьдето съм бил тук и там, все още...

    И сега малко данни в подкрепа на тези мои твърдения:

    1.ЕС и България са в криза и докато ЕС (или по добрите страни) ще се пооправят, макар че ще продължат да са в стагнация поне още 5 години, България ще преживее една от най-жестоките рецесии/стагнации в историята си... за съжаление нещо доста непознато по тези земи, което пък допълнително ще усложни нещата;

    2.Bезработицата ще се увеличава. Без повече коментари по тази точка, това по принцип не е добре;

    3.Кредитният бум, причина за балонизирането на цените на имотите в БГ е вече нещо от миналото, ако не вярвате опитайте се да вземете ипотечен кредит и ще разберете за какво става на въпрос. Кредитирането почти е спряло, евтините и лесни кредити завинаги;

    4.Изискаването за самофинансиране както и презастраховането от банките е много по-голямо от преди;

    5.Oгромно презастрояване. Предлагането надвишава търсенето не просто многократно но хилядократно, ако мога така да се изразя. Само по себе си това носи сериозни рискове от имотна катастрофа, което не е добре за никой, все пак, но ние сами сме си го направили и никой от вън не ние е виновен за това състояние на нещата;

    6.Много просто, но шокиращо заключение е факта че тези които имат пари не им трябват имоти, а тези които нямат имоти, колкото и да са малко като бройка, нямат и пари за съжаление. Малкото купувачи който са все още на пазара са именно разумните такива, които не купиха по време на имотната истерия (очевидно защо) и те никога, повтарям никога, няма да купят на тези нива;

    7.По много груби оценки стойността (обявената не реалната разбирасе) на имотите за продажба в момента в България е в умопомрачителни размери, нещо в порядъка на стотици милярди евро. Просто както и да го погледнем това е ясно, и на най-запалените поддръжници на високите цени, че 90% (най-малко) от тези имоти ще останат непродадени, завинаги, независимо от техните цени, високи или пък ниски...няма просто кой да изсипе толкова пари в БГ, още по-малко в имоти;

    8.Демографския срив ще изиграе също своята негативна роля по отношение на цените и стойностите на недвижимите имоти в БГ, за съжаление (не за цените на НИ а заради демографския срив);

    9.Българите в чужбина гледат да оцелеят в момента и гледат ако може да си купят нещо евтино там (на места в ЕС и в САЩ цените са доста по-евтини и по-разумни, от гледна точка на стандартите там, от цените на имотите тук в БГ);

    10.Туризма се срина, буквално, и едва 10%/15% в този сектор правят пари от него към момента. Познайте защо? Вероятно е пак заради прословутият принцип на тьрсенето и предлагането. Няма как да не даде отражение на цените на НИ в БГ в негативна насока;

    11.Фондовата борса, меко казано, се срина.

    12.Строителният бизнес се срина също а това което е останало бере душа;

    13.Няма вече чужденци които да си купуват имоти в БГ. Скоро няма и да има. Като се гледа какво става в Англия, Испания, Ирландия, Гърция, Италия, Русия и т.н. човек не остава с усещането че хора именно от тези страни ще дойдат да си купят имот в БГ. За САЩ няма какво да се говори даже, от там никога не е имало интерес към имоти в БГ;

    14.Световната криза е само катализатор на кризата в имотите в БГ. Кризата в НИ в БГ си беше заложена още в зародиш с това безразборно строене и в следствие на което презастрояването. На хората които разбират им беше ясно че това си е класически балон и рано или кьсно ще се спука и ще остави доста от имотните играчи/спекуланти в блатото, завинаги. А заедно с тях и доста от неразмуните купувачи който купиха на тези балонни цени, и за съжаление изиграха сериозна роля при надуването на балона. Ако въобще е останало нещо от пазара на имоти в БГ, той просто ще бъде доунишожен от световната криза, която тепърва навлиза в БГ;

    15.Качеството. Качеството на строителството в БГ е плачевно (много е изписано и говорено по темата), но това което ще добавя е че със сигурност това качество не отговаря на обявените цени;

    16.Инфраструктура. На много места инфраструктура просто липсва. Няма качествена администрация, полиция, училища, детски градини, болници, поликлиники, улици. Има само хубави дограми, врати и плочки, но това е крайно недостатъчно за да поддържа тези високи цени;

    17.Себестойност. За някои строителни предприемачи, спекуланти и имотни инвеститори, които са взели участие в коментарите под различни статии в този и други сайтове само ще кажа че себестойността няма нищо общо с пазара по принцип. Това че си плащал по 3000 лв на майстор на месец и че си давал по 1000 евро на квадрат земя някъде, най вероятно ще остане за твоя сметка в един момент. Иначе то и Даймлер могат да направят Мерцедес (масово производство) който да струва 1М евро, но въпроса е колко хора ще си го купят. Също, некои хора си купиха акции на доста 'добри' цени през 2006/2007, които сега не могът да отвържат и на 2% от това което са дали преди години;

    18.Оставям на Вас да добавите от тук нататък...

    Ако някои се намери да каже коя група от хора или сектор на икономиката в БГ може да подкрепи тези високи цени на недвижимите имоти, нека сподели в коментарите, щеми бъде интересно .. прогнози на цените на имотите в БГ нямя да правя, всеки да си прави изводите.

    И един апел към всички разумни потенциални купувачи. Всеки който се чуства че е разумен купувач и има желание и какво да каже е свободен и добре дошъл не само да доразвие и контрибутира по тази тема, но и да я разпространи на колкото се може повече места в БГ, и не само, интернет пространството (било то блогове, коментари под статии или просто форуми).

    Идеята на тази теза е да достигне до колкото се може повече потенциални купувачи (също така и разумни продавачи) с цел да ги предпазиме от сериозната и платена пропаганда, манипулация и стратегия на промиване на мозаци идваща от защитниците (имотни инвеститори, частни продавачи повярвали си че са милионери от това че притежават 3 апартамента или две вили, неразумни строителни предприемачи, имотни спекуланти и т.н.) на балонните високи цени на недвижимите имоти в БГ.

    Предварително се извинявам, че този коментар вероятно ще се появи и под други статии на имот.бг, или други сайтове свързани, по един или друг начин, с имотите в БГ, понеже той обобщава, в най-общи линии, позицията, виждането и нагласата на доста от потенциалните разумни купувачи на имоти в БГ, като идеята е вместо да си коментираме едно и също нещо всеки път, просто да пействаме тази или подобрената версия на тази тема/теза за да може повече хора да я прочетат.

    И не на последно място, нещо много важно. Идеята на това мнение/тази теза е не да чертае апокалиптични сценарии за Българската икономика а да развенчае мита за това че цените на НИ в БГ са доста ниски и че цените ще се качвали още. Напротив, света е видял не една или две кризи, както и имотни балони, и е оцелял. И това че цените на НИ ще се сринат не означава че животьт ще спре. Нещо повече, смятам че именно с намаляването на цените на НИ в БГ нещата биха могли да се раздвижат и доста от хората въвлечени, по един или друг начин с тази професия, не само да оцелеят но и да продължат да се развиват. От друга страна инатът, алчността и лакомията никога не са били добър съветник и доста често са водели да катастрофи и проблеми. Това че някой и друг имотен спекулант ще загуби пари... ми това е ролята на спекулантите все пак да рискуват. Добрите спекуланти знаят кога да излязат от техните инвестиции.

    Поздрави на всички
    По разбираеми причини анонимен
  • 66 XYZ

    28 9 Отговор
    """СРЕДНИ ОФЕРТНИ ЦЕНИ (В ЕВРО НА КВ. М) НА ГОЛЕМИ АПАРТАМЕНТИ В СОФИЯ:
    Май 2009 Май 2010 разлика

    „Бели брези” 1040 958 -8%

    „Борово” 1180 1017 -14%

    „Витоша” 1045 982 -6%

    „Гео Милев” 1530 1167 -24%

    „Дианабад” 1210 1024 -15%

    „Лозенец” 1540 1290 -16%

    „Оборище” 1850 1320 -28%

    „Стрелбище” 1505 1110 -26% """ И кога тези жилища ще са под 200 евро за кв. метър? На практика не вярвам дори и до 600 да паднат - все пак ние сме си в България...
  • 67 хи-хи-хи 2

    5 18 Отговор
    Ква-ква-ква... га-га-га! Някои от вас се самозабравят, хахаха! Опитват се да ми казват какво да пиша?! Ще пиша където искам и каквото искам! Ако четете както трябва ще знаете защо съм тук - да се забавлявам с празноглавци като N60. Мацето със статистиката, ти чувала ли си за понятието "сива икономика"? Не ти ли е ясно, че повечето фирми осигуряват служителите си на по-ниски доходни нива от реалните??? Хахаха!!! Кредити масово се отпускаха срещу "служебна бележка". Реалният "неофициален" доход в София е 800-900 лв. на човек! Дай Боже на всички такава "мизерия"!!! А за цените няма смисъл да ви казвам, вие си ги знаете, хахаха! Хайде, пишете - ще ви се посмея, обещавам!
  • 68 хи-хи-хи 2

    5 19 Отговор
    Хахахахахаха!!! "По разбираеми причини анонимен"! Разбираеми са, наистина... по отношение на имотите си абсолютен анонимник, хахаха! Поздравления за точка 7 - много е силна! Представям си усилията, които си положил за да изчислиш сумата, равняваща се ("грубо") на БВП на държави като Германия или Франция. Хахахаха!!! Без коментар...
  • 69 123

    17 6 Отговор
    до хи-хи-хи 2,,,,,,,,,,,,,,, леле леле леле леле леле , друг такав УНИКАЛНО ЕЛЕМЕНТАРЕН ЧОВЕК като теб едва ли има !!! Защо е тази злоба,завист и агресия спри да се нервиш де. Стига с този твой излишен СПАМ. ай"де бегай на вън да играеш - времето е подходящо за теб.

    P S - хм ти да не си някой близък, познат или роднина на ПУНДИ, смях в залата ПУНДИ №2.
  • 70 Събка

    16 5 Отговор
    Освен със "сивата" икономика, съм доста добре запозната и с "кафявата" икономика. Знаеш ли коя е тя?
    Като се срине пазара на имотите и всички продавачи и спекуланти се насерете от яд.
    Който се смее последен се смее най-добре. Злобна твар като теб, рано или късно си получава заслуженото.
  • 71 Тухлата

    10 3 Отговор
    Играта на нерви между продавачи и купувачи продължава. Истината е, че цените не паднаха толкова много колкото много хора очакваха. Но спад разбира се има. От друга страна аз познавам много хора, които живеят с родителите си или пък имат семейства, а няма къде да живеят. За тях има два избора - или да взимат ипотечен кредит, ако могат, или да продават друг имот и да купуват жилище. Но като се има предвид, че цените на всички имоти са надолу, то не е ясно дали ще има ефект от продажба на друг имот, а банките са затегнали яко кредитирането. По мои лични наблюдения банките раздадоха ипотечни кредити на най-качествените / платежоспособни / клиенти още 2005-2006 г. Така че какво ще правят хората без достатъчно доходи за кредит и без други имоти, които искат да се отделят ? За тях ситуацията не се променя - независимо има ли имотен балон или няма. Ако панелното строителство поевтинее толкова, на колкото му отговаря качеството, то тогава тези хора ще имат избор. Но защо ли панелното не поевтинява толкова главоломно ? Не беше нормална ситуацията по време на балона ново строителство да се продава почти на цените на панелно. Така че - ако се развиват нормално нещата - новото строителство ще се поизчерпи, а панелното би трябвало да поевтинее. Но явно обитателите на панелките са страшно алчни и не искат да свалят цените.
  • 72 bubblehead

    12 27 Отговор
    Alo statistichkata, na durjawnite slujiteli zaplatite susto li sa taina!? Zeli 30-40% ot naselenieto. Polizai, doktori, uchiteli, woenni, chinownizi w ministerstwa i agenzii? Tehnite dohodi sa qsni... Skoro da ste wijdali stachka na zubolekari, adwokati, notariusi, doktori ( rabotesti na chastno)? Ako sega se luje za realnite dohodi to predi 10 godini susto sa lugali... Na bulgarskite gastarbaiteri zaplatite smqtate li gi w smetkata? Stoto po moi ozenki selskostopanski rabotnik w Ispaniq i Gurziq izkarwa po 1200 euro ( spestqwa kum 500 weroqtno), shofiorite na kamioni po 1500, morqzi - nad 2000, ostawame nastrana dohodite na uspelite bulgari profesionalisti po sweta ( imasti malko zdraw razum da widqt polojitelnata perspektiwa na Bulgariq) ... Istinata e mnogo nepriqtna no e wrme da q poglednete w ochite, Bulgariq ne e sustata kato predi 10 ( oste po malko kato predi 20 godini) i rusta na imotite e pokazatel che nesto se promenq i to w polojitelna posoka. Neuspehite na nqkoi w lichen plan ne dawat nikakwi osnowaniq za tursene na wseobsta katstarofa w Bulgaria...i samo wi izlagat. Bulgariq skupa!!!??? Seriozno li e towa!? ha-ha-ha!
  • 73 bubblehead

    11 15 Отговор
    Anumimniq naprazno se potish!
    --------------------------
    Напротив, света е видял не една или две кризи, както и имотни балони, и е оцелял.
    --------------------------
    S towa nawqrno iskash da ostawish wpechatlenie na nqkoi koito poznawa istoriqta na balonite po sweta. Stom e taka posochi kude zenite sled balona sa padali poweche ot 50% . Zaastoto az po-malko znam za balonite no znam che zenite ne sa padali s tolkowa prez Welikata Depresiq( pishe se s golemi bukwi zastoto deza sa umirali ot glad...) w Qponiq sled 1990( kogato imperatorskiq dworez e ozenawan na stoinosta na wsicki imoti w Kaliforniq), ne padnaha i dnes w USA ( 25-30% i tolkoz sled naj-golemiq balon na weka!!!) Kude i koga sa padnali s 50%? Zastoto w Bulgaria po nastoqstem zenite sa nadolu 25% edno znachitelno padane i za poweche se iska istinska nechuwana katastrofa kakto razbirate... Zastoto 200euro/m2 sredno za BG oznachawa kum 70% padane ot niwata na 600-700euro prez 2008? Ako puk goworim za 200euro/m2 w Sofiq to oznachawa zeli 85%!? Razbirate li che towa e chista ludniza i takiwa naglasi wodqt do zrelistni prowali!?
  • 74 Ventzi

    7 19 Отговор
    "Mudreza Venzi w kakuw smisul "horata stawat po-bedni"!? W nqkakuw duhowen li zastoto kakto kazwa statistikata srednata rabotna zaplata za perioda 2000-2010 e narastnala ni poweche ni po-malko a pochti tochno 3 puti!?"
    Не знам дали аз съм мъдрец, но ти си глупец ;) Всеки ден хора губят работата си, заплатите се получават със закъснение, на много хора са намалени. Цените за издръжка са нагоре. Ти на това не му ли казваш по-бедни? Цените на имотите ще са нагоре, когато доходите на хората нараснат, когато няма безработицата и когато реално икономиката заработи. За сега няма такива изгледи и всички го виждат, така че истинската обезценка тепърва предстой.
  • 75 bubblehead

    9 13 Отговор
    Venzi, gledai sq!
    -------------------------------
    когато доходите на хората нараснат, когато няма безработицата и когато реално икономиката заработи.
    -------------------------------
    Towa e tolkowa otkacheno ot realnosta che nqma na kude poweche!?
    1) "когато доходите на хората нараснат"
    Dohodite narasnaha za prioda ot 2000 do 2010 i dori prez 2009 ne namalqha i dori i prez purwoto trimesechie na 2010 imat znachitelen rust, koito pochti ne se sresta nikude po sweta... Zaplatite ne sa zelite dohodi , no sa naj-znachitelnata chast ot tqh . A za towa kolko sa narasnali zaplatite eto tuk
    http://www.nsi.bg/otrasalen.php?otr=51
    klikwash na
    1.1.4.2 Labour Cost Index - Wages and salaries
    Wijda se che indeksa za 2000 e 38.3 za 2009 e 120, ( sredno niwoto 2000 = 100) Zaplatite w BG produljawat da rastat i prez 2010 ste go widish ot "latest data". Ni poweche ni po-malko zaplatite ( osnowen komponent na dohodite) sa porasnali 3 puti za perioda! Kolko da sa zenite na imotite 3 puti po-niski!?
    2)"когато няма безработицата"
    Bezrabotizata namalqwa prez perioda 2000 -2009 ot okolo 18% do 5% i prez wtorata polowina na 2009 leko narastwa do 10% . Kazwam leko zastoto po wremeto na prawitelstwoto na SDS prez 1997 bezrabotizata dostigna nad 20%!!! Za bezrabotizata otiwash na

    3.1.3. Unemployed and unemployment rates - national level; statistical regions
    Ot tam se wijda prez 2003 zapochwame sus 15.6% ( predi towa beshe znachiteno po-wisoko) i zawurshwame sus 5.0% w kraq na 2008. (Niwo ot 5% se naricha pulna zaetost w ikonomicheskata nauka zastoto ot tam natatuk trudno se sliza... ostanalite 5% nqma da prorabotqt kakwoto i da se naprawi...) Ot togawa se wloshawa no ne dostiga do katastrofalni niwa koito wsichki sme wijdali i prejiweli! Weche ot 3-4 meseza statistikata otchita leko sramejliwo namalqwane na bezrabotizata... Nikakwa katastrofa i tuk kakto wijdash, naprotiw katatsrofata q prejiwqhme i e zad nas. Lichi katastrofi moje bi no towa e kapitalizma...
    3) "когато реално икономиката заработи"
    Ikonomikata raboti pone ot 2000 godina nasam sus po 5% sreden rust ( inak kak ste doidat po-wiskoite zaplati za koito gowirih weche!?) koito e dostatuchen da ni zawede w normalniq swqt sled 20-30 godini. Za GDP dannite sa tuk
    http://www.nsi.bg/otrasalen.php?otr=42

    klikwash na
    1.1.1. GDP by Production approach – Total of economy
    Wijda se 2000 godina - GDP 26 miliarda leva za 2008 66 miliarda ( po aktualni zeni) . Execel sheeta ima i edin tab kudeto se wijdat i prozentite na rusta kak e stanalo ot 26 na 66 miliarda. Bulgarskata ikonomika e burzorazwiwasta se ( pone srawnena sus razwitiq zapad) i towa ima suotwetnite posledizi wurhu zaplati, zeni na imoti , bezrabotiza... katatsrofa nqma! Ima obratnoto na katastrofa ako nqkoi mu znae imeto da go kaje!
  • 76 Realist

    14 7 Отговор
    OOO bubblehead-e, aide zatyjih se ve4e, otkoga ne be6e pisal tuk. Gledam samo 7 pyti si postval. 6to mi se struva 4e sam ne si vqrva6 i vsq4eski se opitva6 da ubedi6 sebe si, kolko si prav, kato pi6e6 4as prez 4as. O4evidno cql den se rovi6 v neta da tyrsi6 pod vola tele ili s drugi dumi slamka, za koqto da se hvane6. I kade gi vidq tiq narastnali zaplati, mai si sanuval. Ot 5 godini rabotq v golqma firma v Bulgariq. Do 01.2009 zaplatata mi se vdiga6e na vseki 6 meseca, a sega ne samo, 4e v cqlata firma zaplatite ne myrdat, no sa i namaleli poradi lipsa na vsqkakvi bonusi. Osven tova se sakra6tavat kadri ot visokite niva, a ne ot obiknovenite slujiteli. Podobna tendenciq e harakterna za dosta firmi na BG pazar v tozi moment.
    Na koito mu se e ka4ila zaplatata ot 2009 nasam da se obadi, 6te smenq firmata:-)
  • 77 bubblehead

    9 11 Отговор
    Drugari kude wi sa zifrite i posle izwodite? Zastoto drugite obsti prikazki i zaklinaniq sa samo towa, no nikawa dokazetelstwena stoinost nqmat, kolkoto i da se "zatujawate"
  • 78 bublehead

    7 25 Отговор
    Drugari, iskam da predostawq na washeto wnimanie dwa dokumenta:
    zaplati za perioda 2000-2008
    http://www.nsi.bg/EPDOCS/EmplsSalary2008_en.pdf

    i zaplati za 2008-2010
    http://www.nsi.bg/EPDOCS/EmplsSalary10q1_en.pdf

    Znachi ot dwata documenta se wijda che w Bulgaria nqma dori edno trimesechie w koeto zapltatite da ne sa rastqli pone do kudeto stiga nazad taq statistika ...
    Ot men dannite ot was izwodite!?
  • 79 Realist

    10 4 Отговор
    Tam ti e gre6kata, 4e gleda6 samo cifri!!! I to ot sattistiki na nsi. Stani ot toq kompiutyr i izlez navyn da vidi6 realnostta!!!
    Predi dve-tri godini, kato gledahte cifrite, za6to ne predvidihte svetovnata kriza i padaneto na cenite na imotite???
  • 80 до

    20 11 Отговор
    Пишете на кирилица! От номер 72 надолу изобщо спрях да чета, въпреки че сигурно пише доста интересни позици по темата. Уважавайте и собствения си труд - да пишете по 30-50 реда коментар, който хората влизащи тук ще подминат с едно бутване на скролчето на мишката си е напразно чесане на клавиатури.
    Мнението ми за имотния пазар е, че вече ги няма хората, които купуват "за инвестиция". Така или иначе, който търси "за живеене" купува - да не говорим, че е безмислено такива хора да чакат още година или две набутвайки през това време пари за наем, вместо да си договорят харесан апартамент на цената, на която биха го купили след година-две. Сговорчиви продавачи винаги е имало и винаги ще има. Живота тече тук и сега и всеки си прави сметката... под наем ли живее, при мама и тате в двустайната панелка ли ще живее, или ще си договори изгодна цена на жилище и ще си купи. На някои ще им се стори изгодно сега, на други - догодина, на трети - след 5г., а на някои - никога! В края на краищата ГО за шофьорите е задължителна, но покупката на жилище никога не е била задължителна! Като не ви харесва цената, а искате да купите, предлагайте вие цена! Ако продавача не се съгласи - ок, чакайте по-добри времена! Ама да се разхождате с 10000 евро и да си въобразявате, че ще си купите недвижим имот в столицата или Варна на цената на движимо имущество -автомобил и то втора употреба... хехе, смешничко е!
  • 81 ediko

    16 14 Отговор
    До 80

    Виж за кирилицата си прав, трудно е да се чете тази шльокавица или там как и викат.

    Но за другото не си много прав да ти кажа. Дали скоро или малко по-кьсно цените на тези апартаменти дето им викат нещо от рода на боксониери, или с други думи малките апартаменти (30-40 кв.м) по крайните квартали в София ще са точно толкова колкото ти си казал че няма да бъдат а именно Е10,000, усреднено... просто изчакай. Така че бъди спокоен тези хора дето се разхождат с по Е10,000 (по начина по който си го казал личи леко неуважение към парите, независимо каква е сумата) със сигурност ще се сдобият с имот в София, стига да го искат. Виж за Варна не знам как е там, чувал съм че е хубаво и скъпо като в Монако... така че вероятно за Варна това не важи. Казват че там цените на НИ, а и не само, щели още да се покачват.

    А колкото за колите първа или втора употреба дай да вземем на пример тъй наречената Германска народна кола Фолксваген - за разлика от недвижимият имот в 'популярната' дестинация БГ, този автомобил е световна марка, или с други думи хора по цял свят го и ще го купуват и го знаят и ще продължат да го знаят. Правиш разликата вече, нали? Така че, може и да не е толкова далеч времето когато доста хора може и да поискат да си разменят апартаментите в София, за някои и друг по запазеничък Фолксваген, па макар и втора употреба. Звучи невероятно, нали, ама сега като се замислям доста хора в БГ са го правили това (размяна на имот за хубава кола) през последните да кажем 20 години.

    Нищо не се знае...
  • 82 хи-хи-хи 2

    15 18 Отговор
    Най-голямата грешка (или глупост) е да се сравнява имот с която и да е друга стока!!! "до" го е написал много точно.
  • 83 Az

    20 31 Отговор
    След като вярвате, че цените ще се вдигнат, защо не си държите безценните коптори, ами ги продавате евтино? Нали не Ви искат ни хляб, ни вода, дръжте ги и след една година ни ги продайте двойно хахах
  • 84 Opps

    25 6 Отговор
    Я гледай ти изглежда нещата вървят към подобрение.

    Standard & Poor's са понижили кредитната оценка на Българоамериканската кредитна банка (БАКБ). Причината е влошаването на кредитния й портфейл, продължило и през 2010 г. Заемите, които банката е отпуснала са предимно за недвижими имоти и строителството на местния пазар. Това са и най-рисковите сектори и с най-голямо влияние върху лошите резултати, обясняват от S&P. Към 31 март 2010 г. просрочените с повече от 90 дни заеми на БАКБ са 12.5% от кредитния й портфейл, спрямо 9.6% в края на миналата година и 5.8% в края на 2008 г.

    Може би ако продавачите се вслушат в някои от по горните коментари препоръчали им да продават, на каквато и да е цена, веднага, няма да сгрешат.
  • 85 Opppps

    33 11 Отговор
    Я гледай ти още една положителна новина за имотния пазар в БГ от онзи ден.

    Дневник: 'Очаквайте вълна от разпродажби на ипотекирани недвижими имоти от страна на банките заради рецесията и ръста на лошите кредити. Банките в България имат големи експозиции в недвижимости, които служат като обезпечения по отпуснатите от тях заеми, досега те се въздържаха от тяхна разпродажба чрез разсрочване на задълженията и рефинансиране, но повече няма да могат да го правят.'

    Отново, може би ако продавачите се вслушат в някои от по горните коментари препоръчали им да продават, на каквато и да е цена, веднага, няма да сгрешат.
  • 86 хи-хи-хи 2

    14 21 Отговор
    Един въпрос ми се върти в главата от известно време... Кой ви каза, че всеки продава, защото е притиснат от нещо?!?! Прозвънете 100 произволни оферти от сайта и ни кажете какъв е резултата. Ако има и 30 озорени "продавача" ще е направо чудо и ще повярвам на всичко, което пишете тук! Хора, търсете, събирайте и анализирайте максимално количество информация! Само така ще сте истински информирани! Трудно е, бавно е, но си заслужава!
  • 87 Вики

    11 20 Отговор
    Хора, Нещо сте се объркали с цени 100-150 Евро себестойност на строеж. Ако сложите цената на земята в хубав престижен район , и сметнете цени на материали, заплати и прочее, също така и лихви за банки, ще видите че тя не е по-малка от 600-700 Евро/кв.м в най евтиния случай. Естественно, ако гледате строителство висока класа и честна фирма, работеща легално. Всичко останало са дрънканици на несериозни хора,които през живота си нищо не са построили а само се надяват без пари да получат нещо. Качественния имот се продава и днес, а без пари е само нали знаете какво ? ....
  • 88 ДА ама НЕ

    12 18 Отговор
    Opppps, "новината" има и продължение: "Защо да го продавам на подобен фонд сега и той след година-две да го препродаде на възстановена цена, след като и аз бих могъл да реализирам това", коментира банкер пожелал анонимност.

    В условията на криза управлението на лошите кредити е част от дейността по управлението на активите на всяка банка. На този етап продажбата на активи не е първото действие, към което те прибягват. Първо, защото, преди да стигнат до реализация на обезпечението, банките предпочитат да преструктурират и предоговарят заема.

    По този начин преструктурираният вече кредит се връща в категория "редовни" и банката не начислява провизии по него.

    В момента няма нормативно ограничение за срока, в който банките могат да държат дълготрайни материални активи в балансите си. Допреди няколко години този срок беше две години. Практиката показва, че банките гледат да реализират актива до около две години, посочват банкери.

    Що се отнася до прогнозите за бурни разпродажби от банките на подценени активи, самите банкери са доста скептични. По думите им тези очаквания са доста спорни.

    Според банкери обаче това няма да е много бурен процес. От друга страна, мнението им е, че интересните и атрактивни активи на пазар с мащабите на българския не са чак толкова много. Това ограничава и потенциала за спекулация с такива активи, посочват банкерите.
  • 89 bubblehead

    11 28 Отговор
    Drugari, do tuk smqta che dokazah che rusta na zaplatite e osnowniq faktor za rusta na zenite( drugiq osnowen faktor e rusta na kreditiraneto , susto znachitelen...). Ot rusta na zaplatite se wijda qsna tendenziq za ... rust i wsledwastite godini i prichinite sa qsni, dohodite w Bulgariq izostawat znachitelno ot ewropeiskite i ochakwanoto skorosno otwarqne izzqlo na ewropeiskiq trudow pazar za nas ste forsira oste po seriozno prozesa na urawnqwane na zaplatite sus tam za kudeto sme trugnali. Ne mi wqrwate!? Pitaite gurzi, ispanzi i portugalzi! Moeta prognoza e za oste edno utroqwane na dohodite w BG w sledwastite 10 godini dokato pone ne se zakachim na opashkata na Europe. Wuprosa mi e kakwo ste stane sus zenite na imotite? Nqkoi ima li ideq? Ako ne mojete da razsujdawate pitajte otnowo gurzi, ispanzi i portugalzi...
  • 90 alex

    21 23 Отговор
    Za informacia na vsicki prodavaci i brokeri--klinikata na cetvurti kilometur otnovo otvori vrati,bez pocivni dni.Horata s bolni ambicii i mecti -nai-surdecno DOBRE DOSLI!
  • 91 Все тая

    11 12 Отговор
    bubblehead събуди се от дълбокия си сън! Снощи ти казаха хората по новините, че се съкращават отново работни места от държавните администрации, че заплатите падат и че се затяга колана, че икономическата криза се задълбочава, ти кви ми ги дрънкаш врели-некипели. Нека на който му се е вдигнала заплатата от 01.2009 насам да драсне два-три реда тук и да разкаже за невероятното си работно място!
  • 92 Nobody

    8 7 Отговор
    Говорете си, не пречите- "Жилищата у нас още поевтиняват"
  • 93 ттт

    7 8 Отговор
    до bubblehead
    дано да си прав, /за увеличението на заплатите/, дано наистина да се наредим поне на опашката на европа по заплати. А що се касае за цените на имотите, защо да питаме Испанците или Португалците, нека да попитаме немците ---------- двустайна панелка в Берлин 30000евро, за сравнение ---- двустайна панелка в София 40000евро. Брей, че тя София "по хубава" от Берлин бе !!! "Нека ни завиждат немците --- ха ха ха ".
  • 94 Реалист

    7 8 Отговор
    Ето един нов терен за изява на "кухата балонена глава" и компания:-)
    http://dnes.dir.bg/news.php?id=6588782&fp=1#cmts
  • 95 !

    12 12 Отговор
    ДО ВСИЧКИ КОМПЛЕКСАРИ БЕЗ ПАРИ...Кой ви пита какво ви е мнението ,щом нямате пари и не можете да си позволите нищо друго освен мизерен живот под наем,докато не ви изхвърлят и не се наложи да се връщате по селата си?
  • 96 до !

    7 4 Отговор
    Ами аз съм комплексарка от село София и искам да си купя апартамент във Варна
  • 97 Памела

    6 15 Отговор
    Цените трябва да отговарят на възможностите на българските граждани със средни доход. Илюзиите, че в момента някой ще инвестира в български имоти едва ли са реалистични.
    Всеки може да си прави сам сметката, но предполагам, че ако едни не свалят цените, много други ще бъдат по-отстъпчиви особено ако им се налага да продават.
    И да разсея съмненията за пристрастност: не, не чакам цените да паднат за да купувам жилище. Може да си купя място (вила) около София, но не е сега моментът.
  • 98 bubblehead

    9 6 Отговор
    Daite q taq panelka w Berlin po 30000 euro da q widim? Zastoto predi 10 dena edin izkara edni "panleki" w Berlin i se okaza che sa po 23m2 razmer i izlizat po 1800euro/m2. ( Absolutno nai-ewtinata oferta w Berlin beshe 36000 euro) Daite q da q widim taq "panelka" w posledniq kwartal na Berlin a puk ot men imate link za imot w Lozenez koito struwa 2 puti ( slowom 2 puti ) po-ewtino ma m2 ot neq... Ako puk iskate da q srawnqwate absolutno nai-ewtinata berlinska "panleka" to e redno da q srawnim sus absolutno nai-ewtinata sofiska panelka i ste se okaje che imat pone 10 puti razlika na m2 zena... Botunez, nesto!? Lulin 17, molq? Posledna Nadejda nqkoi!?
    Dawaite da srawqnwame che taq tema za mitichnite "po-ewtini ot w Bulgaria panelki" w Berlin stana kafa!?
  • 99 Opps

    9 10 Отговор
    Абе, бублехеад, от известно време се зачитам под различни статии в имот.бг и гледам че не пропускаш статия под която да не си коментирал поне по 5 пъти на парче ... както се вика на всяка манджа меродия...

    Опитвам се да разбера дали си наивен или пък се правиш на улав... или пък си просто платен драскач...

    За какво се бориш и кво се опитваш да докажеш все пак? Гледам не използваш кирилица и по стила на писане/изразяване ми се струва че може би живееш в чужбина така че не мога да разбера за какво се опитваш да защитаваш имотният балон в БГ. Мисля си че май не си много успял там където си и май се чустваш добре да се хвалиш пред колеги (ако имаш) и познати там където си та видите ли колко БГ е добре като им показваш цените на имотите тук в БГ, които в повечето случаи са доста по високи от много от добрите, дори, места по света. Или пък се опитваш да се оттървеш от твоя кимизарник в БГ с цел да си купиш нещо там където живееш в момента и естествено трябва да защитаваш високите цени. Не си само ти дето си в момента (или живял) в чужбина, така че моляте за 2 неща 1) пиши на кирилица, опитвам се да ти чета коментарите понякога ама е доста трудно. Ако пьк се чустваш в свои води в някой и друг чужд език може ако искаш и на него да говориме. Справям се доста прилично с Английският например. Ако нямаш кирилица на компира си, има едно нещо дето му се вика transliteration което ще ти помогне да конвертираш шльокавицата си в четим текст на Български. Ако пък не знаеш к'во е това предполагам знаеш к'во е Google.

    И 2, значи аз също харесвам и се гордея с факта че сьм Българин. България има невероятна природа и климат, в сравнение с доста места по света кьдето сьм бил. И други неща има хубави в Бьлгария, но не това е темата сега. Повечето хора по света дори и не са чували за БГ, така че определено мога да кажа че нямат някакво негативно или каквото и да е мнение за нас. В повечето случаи е дори доста положително.

    Но, едно голямо но, не смятам че поддържането на едни доста балонни и нерелани цени на НИ в БГ е нещо положително и позитивно, както за обикновенните хора, така и за бизнеса ако щеш.

    Напротив, смятам че надутите и нереални цени в БГ на имотите довеждат и ще поддържат една доста продължителна и мъчителна стагнация/рецесия на този пазар. В отделни случаи това дори ще доведе до доста лични и фирмени трагедии.

    Така че ако харесваш България, това е добре, защитвай я, лобирай за нея, похвално, но не се опитвай да манипулариш, заблуждаваш и откровенно лъжеш хората. Какво му е добре например да заробиш някой с кредит за Е80,000 за апартамент (дето има себестойност от порядъка на Е10,000, най-много като се има предвид че нито земята е твоя, нито стените нито покривът над главата ти!) при заплата от 2000лв? Аз не виждам нищо положително в това, освен факта че това вкарва пари в джобовете на доста нагли, честно казано, имотни инвеститори, строителни предприемачи и спекуланти.
  • 100 vlp

    11 13 Отговор
    ДО ВСИЧКИ НЕРЕАЛИЗИРАЛИ СЕ ГРАЖДАНИ В БЪЛГАРИЯ ПОСЛЕДЕН КОМЕНТАР ОТ МЕН.ТЕЖКО ВИ Е БИЛО ПРЕДИ КРИЗАТА,ТЕЖКО ВИ Е БИЛО И ПО ВРЕМЕ НА КРИЗАТА ОЩЕ ПО ТЕЖКО ЩЕ ВИ БЪДЕ СЛЕД КРИЗАТА.ПРИЯТНИ СЪНИЩА ,СПЕТЕ И СЪНУВАЙТЕ 200ЕВР.м2.
  • 101 Веси

    13 7 Отговор
    До всички алчни спекуланти: Последен коментар и от мен
    Това, че злобеете срещу хората, които нямат финансова възможност да се сдобият със собствен имот, изобщо не ви прави чест. Точно обратното, ясно показва възпитанието и културата ви, които са типично Бай Ганьовски. "Аз съм щастлив, когато другият е зле"
    Пожелавам ви да изпаднете в подобна ситуация, за да слезете от облака, на който се носите и си мислите, че сте неприкосновенни!
  • 102 vlp

    8 0 Отговор
    До веси.Не си мисли,че сме спекуланти и злобееме срещу хората,погледни реално на живота.Аз съм строител реализирал съм продукция на пазара и ти казвам при сегашните икономически условия на пазара няма как да ти дам готов апартамент за 200евр.м2.Нямям нищо против да продавам за толкова,но за да се случи това трябва цените на всичко останало да паднат за да мога да произвеждам евтино и да продам евтино разберете го най-после.Спекуланти са хората които твърдят,че от сегашни нива цените ще се сринат.Пазара се е регулирал,спада от 2008г. насам е 30-60% и това изобщо не е малко.Няма как да купиш 60м2 за 12000евр. говорим за нов апартамент.При панелките нещата са други.Там няма реална себестойност и е редно да има разлика в цените от ново и старо строителство.
  • 103 vlp

    7 0 Отговор
    И още нещо,изобщо не съм щаслив че хората са зле.Исками се стандарта на живот да се подобри в България за да може хората да се сдобият с имот и строителя да е доволен и куповача.ЗАПОМНЕТЕ СТРОИТЕЛ НЕ Е ЛОША ДУМА И НЕ ПЕТНЕТЕ ИМЕТО НЕ СТРОИТЕЛИТЕ И ПРЕДПРИЕМАЧИТЕ.Държавата трябва да подобри стандарта на живот на хората,за да има бъдеще за младите да се реализират тук,а не на вън.
  • 104 Веси

    7 2 Отговор
    До vlp. Никога не съм твърдяла, че трябва цените да са 200 евро/м2.
    Смятам, че 400 евро/м2 е една доста разумна цена, предвид факта колко са намалели цените на строителните материали и предвид качеството на новото строителство, което е такова, че на първата година вече имаш дупки в стените и мухал по тавана. Да не говорим, колко строителни фирми 2008г. лееха бетон зимата при минусови температури. Лично съм ги виждала.
    А що се отнася до панелките, там и 150евро/м2 са много, защото всички знаем тяхната реална себестойност, амортизация и кой ги е строил по време на комунизма.
  • 105 vlp

    2 0 Отговор
    До Веси.Цените не са спаднали чак толкова много на строителните материали.По големият проблем е собствениците на земята и там надявам се нещата да се регулират скоро.2008 искаха непосилни обещетения и цени за имотите си.И сега не е по различно,земята все още си държи висока цена,като добавим и рекета от всички инстанции и картинката е ясна.Относно качеството на строителството ще ти кажа,всеки строител одговаря за продукцията си и колкото по евтино се предлага един готов апартамент то е за сметка на качеството му.Към всички потенциални куповачи,освем с брокери съветвайте се със специалисти преди да купувате.Строителя е длъжен да ви даде цялата документация на строежа.
  • 106 Веси

    3 1 Отговор
    Това не са проблеми на купувачите! Ти като си се хванал да строиш, значи си мислил за тия неща. Освен това аз не купувам земя, а въздух. Мен ме интересува, какво получавам насреща за парите си, а не ти колко си платил на собственика на земята или каква сума си дал за рекети и рушвети. И не смятам, че последните трябва да се избиват от гърба на купувачите. Факта, че се дават и взимат рушвети, говори, че системата ни куца и поредния ламтурник не си върши работата, което ни връща в изходна позиция, а именно живеем в България, където нищо не е така, както трябва да бъде.
  • 107 Nikolay

    4 0 Отговор
    До Веси. Не всички са алчни спекуланти и Бай Ганиовци (нямам възможност в момента да напиша ер малко). Пазара на имоти не може да се срине така, както го пишат във форума особено за новото строителство. Вярно е, че все още има завишени цени, но за срив до 200 евро/м2 е несериозно и да не казвам утопия. Мисля даже, че и 400 евро/м2 е нереално, но ще видим. Срив на имотите в пъти е имало по време на Голямата депресия в САЩ през 30-те години на миналия век (цените на имотите падат близо 4 пъти). Но тогава и времената и бизнес климата са били други. По осъвременено в края на 70-те и началото на 80-те години в Испания имотите поевтиняха около 40 % и най - голямата им строителна фирма фалира. Но там поевтиняването беше най-вече за ваканционните имоти, които бяха много и нагъсто застроени по крайбрежието. Мисля, че за съжаление и в България в момента е така и родното ни Черноморие е много осакатено.
  • 108 Nikolay

    3 2 Отговор
    До Веси. Живеем в България и тя е Нашата Родина. Аз вярвам в хората и в традициите. Преди 1944 г. сме били с най-стабилната и конвертируема валута и най-високия БВП на Балканите. И съм убеден, че ситуацията ще се промени и ще стане "така както трябва да бъде".
  • 109 Мартин

    8 2 Отговор
    До балоноглавеца: някъде по-горе искаше да знаеш къде и кога са паднали цените на имотите с 50%. Ето ти един примерен отговор - в Рига през 2009-та година. Нашата ситуация е доста идентична с тяхната. Влязоха в ЕС, цените скочиха зверски и после обратно по синусоидата. Просто да го знаеш като информация. Държа да отбележа, че не правя никакви прогнози. Само давам поискана информация, факти.
  • 110 Мартин

    8 2 Отговор
    Да допълним картинката с цифри. В Рига (Латвия) цените са били най-високи през ноември 2007-ма. От тогава до януари 2010 са паднали СЕДЕМДЕСЕТ процента. От около €1700 на около €600. Доста отрезвяващо.
  • 111 аз

    2 0 Отговор
    Само не ми е ясно къде в България го видяхте тоя спад с 30-60%. Вероятно в по-малките градове, защото за Варна и София определено не важи.
    Преди две години, на зелено, 65м2, 35000 евро.
    Сега на Акт 15, същото, 35000 евро. Дори при панелките не може да се говори за 30% спад, камо ли 60%
  • 112 croko

    7 3 Отговор
    До !

    Хайде сега помисли над въпроса: Аз ли съм на зор, с пари в брой, или ти опитвайки се да продадеш някакъв имот?
    Сравнете цените 2003 и 2009 и вижте сами какво се е случило. Ще ви се да ядете баница, ама няма кой да ви даде:)
    Дерзайте!
  • 113 до

    4 3 Отговор
    Croko, сравнявам цените и какво? - в момента са като през лятото на 2007-ма, т.е. отпреди пика на цените при недвижимостите. И това е статистиката на "офертните" цени. Писах по-горе и пак ще го повторя: има продавачи, които обявяват на една цена, но реализират продажба на по-ниска цена, има и такива, които не отстъпват, но определено никой продавач не държи цена като през 2008 г - цените наистина са като през лятото на 2007г. и мисля, че въпреки, че се задържаха на тези нива, продавачите ги договарят на цена като в началото на 2007, но да се говори, че ще се стигне до цени като през 2003 е нелепо! Дори мисля, че и до цените от 2006г. няма да се стигне, е, може би панелките - да! Зорльовци не забелязвам - дори оферти на които пише "СПЕШНО!" пак се оказва, че не им е съвсем "СПЕШНО!".
  • 114 Мартин

    5 2 Отговор
    Ама пикът не започна 2007-ма! От 2003-та до 2007-ма скочиха точно 2 пъти :)
  • 115 Martin

    3 1 Отговор
    Пардон, исках да кажа "бумът", не "пикът" :D
  • 116 до

    4 0 Отговор
    Мартине, така е, но и заплатата ти "скочи точно 2 пъти :) ", нали? В последствие - от една година насам заплатите не са това, което бяха, съответно виждаш, че и имотите не са на цените, на които бяха. Закономерно е!
  • 117 Мартин

    6 1 Отговор
    Вярно е, че има закономерност. Само че ако винаги цената на квадрат е средната заплата, умножена по някакъв коефициент, ние кога ще станем нормална държава, където със средна заплата се изплаща жилище за няколко години? Нали това това гоним, да живеем като бели хора, а не половината ни живот да отива за няколко десетки квадрата бетон. Аз не искам да си купя жилище за пет хилки, аз искам средният човек да не бъде чак толкова голям роб, а строителите да печелят прилично, но не безобразно.
  • 118 ттт

    8 2 Отговор
    Господин строителя/vlp/ казва --- "няма как при тези цени на суровините да продавам готови апартаменти на 200е/м2" --- ами добре, хубаво, нама проблем никой не те кара на сила. НО, господата КУПУВАЧИ /хората с пари, мъни, денги, geld/, казват --- НЕ, няма как при тази ситуация на криза, недоимък и лишения, в която се намира България в момента, няма как да дадем 1000е/м2. Ти като не искаш да свалиш цената друг строител ще я свали. А такааааа и какво става тогава, колегата конкурент строител продава и печели, а ти --- чакаш за по висока цена, ееее късмет ти желая.

    P S --- и стига с тези глупости за реална цена на м2, спрямо цените на материалите, аз също бях строител и знам как стоят нещата. Мога да кажа само едно ---- все още има възможност за понижение, и то едно доста сериозно понижение ---- е разбира се едва ли до 200е/м2.

    P S 2 --- но като се замисли човек, България е страна на "НЕОГРАНИЧЕНИТЕ ИЗНЕНАДИ" така че всичко може да се очаква.
  • 119 EBLIVATA SOFIQ

    2 3 Отговор
    HAHAH, kvi sa tiq sporove mejdu sofiqnci i provincialisti. Az sum provincialist. Do6ul sum v sofiq, 6te si kupq apartament v sofiq, ama vinagi 6te q mrazq, za6toto e mizerna, nikoga nqma da se nareka sofiqnec dori 6te go kriq. Sofiqnci vsi4ki sa bokluci i nekadurnici. Zatova idvat provincialistite za6toto ima koi da izmestqt ot rabota. Sofiisko grajdanstvo? samo za sofiqnci? HAHA, ei komunqgi byrzo v kazana na sapun. 4uvali li ste za demokraciq, svoboda i kosmopolizm? Na edi koi si roditelite mu bili ot sofiq...ne pomni6 li kak dqdo ti plu6te6e baba ti pod slivata na selo we roga4. Kude si oti6ul? Skoro 6te doide vreme kogato umnite i sposobni hora 6te si jiveqt jivota i 6te imat vsi4ko, a takiva kato vas nekadurnici i idioti 6te lijat zemqta i 6te se hvalqt po mejdu si samo. KOMUNQGI DYRTI. DA JIVEE MORETO, tam e jivota i vsi4ko hubavo...
  • 120 Мартин

    1 0 Отговор
    Това последното наистина беше много космополитно. Като се почне от името, мине се през противоречащите си ксенофобски тези, и се свърши с правописа. Щастлив съм, че живеем в един град.
  • 121 Bulgarin

    3 8 Отговор
    zDRAVEITE NA VSICHKI KUPUVACHI.Iskam samo s dve dumi da objasnja na kupuvachite ...ceni ot 200-300 evro na kv.m prosto njama kak da stane pri polojenie che zaplatata e takava veche..ne moje njakoe seljanche da iska da si kupi v grada imotche na tazi cena,zashtoto v cjal svjat imotite se kupuvat za porjadaka na 30 godini otkam kredit a seljanchetata si mechtajat da si kupjat imota samo za 2 godiniemi da si pomechtajat oshte a kogato imotite se vdignat ot kam ceni togava da sajaljavat che ne sa si kupili...taka che koito iska da si ima imot da se nadupi 30 godini i s glavata napred kakto e po civilizovanijat svjat.
  • 122 az

    7 4 Отговор
    до Bulgarin.
    Доста ти е празен "таванския етаж", имаш умствен товар 0,00000001%. Май забравяш, че тук е България, / не цивилизования свят/. Но след като спемена ЦИВИЛИЗОВАНИЯ СВЯТ, нека видим тогава,//////// двустайна панелка в Берлин 30000е, двустайна панелка в София 40000е!!??!?!?!. Бре, че тя София била по хубава от Берлин бе.
  • 123 до Българин

    7 1 Отговор
    Като си такъв Българин гражданче, що не пишеш на кирилица, а използваш шльокавица? И що не се надупиш ти, че банките да ти го наврът за цял живот и за поколението ти?
    За твое сведение никъде по цивилизования свят не изплащат апартаменти за повече от 10-15 години и с лихви като в България, но ти очевидно не си запознат
  • 124 Opps

    8 3 Отговор
    До 'Българин' №121, Абе тъпанар от такива като тебе ме е срам не само че съм Софиянец, но и че съм Българин.

    А колкото до цените на копторите, дето се наричат имоти по Българските земи, сега ще ти обясня как и кога точно ще станат по Е200 на кв.м. и то в София, разбира се с уговорката че не всички имоти ще стигнат до тези нива. Този който има пари и е например инвестирал Е300,000 в къщата си, и не му трявбват пари, няма причина да я продава за по малко от Е500,000, например. Но тези които нямат пари, и не изкарват достатъчно, а имат имоти, просто не ми се мисли за тях - защото няма никакво значение колко си мислиш че ти струва имота, Е50,000 или Е500,000, а това което има значение е едно нещо дето му се вика ликвидност. Ако знаеш какво е това вече сам можеш да си обясниш за какво говоря, ако ли не ходи в Интернет да прочетеш и ще разбереш. В момента няма никаква ликвидност на каквито и да е имоти в България, или най-малкото не на тези цени/нива, които се търсят публично. Лошото е че като отидеш на пазара да си купиш сирене или хляб, ти искат пари, а не тухли и дограми, така че в един или друг момент тези които имат имоти а пък нямат доходи или достастъчно спестени пари, а повярвай ми тези хора са болшинството от хората в БГ, (аз лично познавам няколко дето имат к'ви ли не имоти а немат никви кинти и едни си загубиха бизнесите а други пък доходните си работи), тогава ще видиш неща дето и през ум не ти минават че биха могли да се случат на пазара на БГ имоти. Изводите всеки си ги прави сам. Това е как и кога, в най общи линии, цените на някои имоти ще станат по Е200 за квадратен метър и то в София.

    А това че цените на някои имоти в София ще бъдат от порядъка на Е200 кв.м, не означава, че всеки в БГ ще може да си ги позволи, защото в този момент цените на сравнимите по качество и локация имоти по провинцията ще са по Е50/Е100 на кв.м и пак няма да има кой да ги купи. Така че в онзи момент когато да речем 50 кв.м апартамент в София, краен квартал и вероятно панелка, ще струва Е10,000, тогава тази сума ще бъде толкова непосилна за болшинството, колкото сега е сумата от Е35,000-Е50,000. Зацепваш ли за какво говоря вече?
  • 125 1

    3 0 Отговор
    Дам,ще до4акат погребалните агенти.Тва дето беше и внуците им няма да го видят,да забравят....
  • 126 хи-хи-хи 2

    0 0 Отговор
    Може ли да попитам нещо... Мартин, ттт, аз, Оппс и тези от номер 1 до 10, вие какво работите и в какви жилища (като тип) живеете? Питам сериозно. Моля Ви, бъдете искрени и отговорете!
  • 127 ттт

    10 1 Отговор
    до хи-хи-хи 2
    какво работя ли?! --- проектант съм. В какво жилище живея ли !? --- малка спретната къщичка /кооперация на 4етажа/.... 2етажа са си мои, чиста площ 83м2 на етаж без санитарните възли, е не е в центъра на града но на 10мин от него. Имам и една панелка която съм я "дал" под наем. Няма ли да попиташ какви автомобили караме аз и жена ми??? НО, ако трябва да съм абсолютно честен , заплатата на жената също е доста добра.Така че засега сме си добре. Пиша във форума защото наистина съжалявам, хората, които нямат възможност за собсвен дом, и се дразни на такива "фенчета" като теб, които виждат как стоят нещата и въпреки това спорят и се подиграват най-нагло. Айде, стига моля ти се! Всички живеем в държава, която е в тежка криза в момента, вместо да се караме и да водим безмислени спорове, мисля че, по добре би било да се подкрепяме
    и съветваме по всякакви възможни начини. Не е нужно да злобеем едни към други !!!

    P S --- а ти, какво работиш, в какъв дом живееш? Но бъди искрен и честен поне така както бях аз.

    Желая лека вечер на всички !!!
  • 128 Мартин

    2 0 Отговор
    до хи-хи-хи 2
    Аз работя в областта на маркетинга за американска фирма, която няма представителство в България, съответно взимам доста прилични пари. А живея в неголям апартамент, собственост на родителите ми в тухлена сграда на 40 години.
    Защо питаш?
  • 129 хи-хи-хи 2

    3 1 Отговор
    Питам за да си изясня "ситуацията" в тези "форуми". Не ме интересуват вашите пари, а областта в която се изявявате професионално и вашето имотно състояние, с други думи - вашата компетентност по темата. Защото аз работя като посредник при сделки с недвижими имоти. Ще отговоря и на някои бъдещи въпроси... Да, работа има достатъчно! Гордея се и се чувствам щастлив с работата си! Не съм манипулирал никого и винаги съм отсявал офертите и, най-вече, строителните фирми с които работя! Моята "стока" е информацията за имотите - техническа, правна, фактологическа, затова се стремя да си набавям максимално количество. И да, определено виждам и знам "как стоят нещата" с недвижимите имоти!!! И това знам - имота е УНИКАЛНА стока и не може да се сравнява с нищо!!! Подигравам се, да. Най-нормалната реакция на повечето писания тук е СМЯХ! Не злоба или завист, а... смях! Ако разполагахте с информацията, с която аз боравя и вие щяхте да се смеете. Иначе живея в ЕПК и сък ок. Малък, спокоен и чист (!!!) квартал, един от най-перспективните в София! Не ме интересува на колко минути съм от центъра, въпреки че разполагам с, може би, най-добрите транспортни връзки в града. Кризата е налице, но за опело няма причини! Никой не е умрял, никой няма и да умира! Не мога да проумея какво е това ваше черногледство?!
  • 130 jorkata

    3 2 Отговор
    до хи-хи-хи 2
    "посредник при сделки с недвижими имоти"...леле леле леле, възможно най ненужното звено м/у прекия продавач и прекия купувач!!! Хора които в определени случеи пречат вместо да помагат за сключване на сделка. Ужас!!! Излешна пазарна ниша...
  • 131 jorkata

    3 1 Отговор
    до хи-хи-хи 2
    "посредник при сделки с недвижими имоти"...леле леле леле, възможно най ненужното звено м/у прекия продавач и прекия купувач!!! Хора които в определени случеи пречат вместо да помагат за сключване на сделка. Ужас!!! Излишна пазарна ниша...
  • 132 Мартин

    5 1 Отговор
    до хи-хи-хи 2
    Добре бе, човек. Защо така скачаш срещу мен с тия удивителни. Какво толкова съм казал във форума? Пита един кога цените са паднали с 50% - казах му. Фактите са налице, налице е и аналогията Латвия-България. А по повод черногледството - твърдо заставам зад думите си, че не е нормално средният като заплащане човек да се бъхта половин живот, че и повече, за да купи апартамент. Дали това ще се промени, не знам, но не е нормално.
  • 133 хи-хи-хи 2

    2 1 Отговор
    Хахаха! Абе хора, какво ви става?! Успокойте се, никой не ви мисли злото. Когато някой има различно от вашето мнение или поставя повечко препинателни знаци не означава, че ви "скача"... Хахаха! Ако не носите на майтап си е ваш проблем. С лични комплекси не се занимавам, само с жилищни, хахаха! Сега сериозно... И на мен не ми харесва, че ние българите получаваме ненормално ниско заплащане за труда ни. Това е истината - не са високи цените, много са ниски доходи ни! Но за това не е виновен строителния предприемач X, а работодателя ни (в повечето случаи). И още нещо... Доколкото имам представа и в Европа, и в САЩ процента на притежание на недвижима собственост е доста под нашия. Нали доходите там са много ок в сравнение с нашите? Просто съотношение "среден доход - цена на жилище" е твърде теоретично и, на практика, безсмислено. И на запад хората се бъхтят няколко дасетилетия за да си купят имот. Питайте jorkata, той е наясно с нещата, хахаха!
  • 134 jorkata

    2 1 Отговор
    до хи-хи-хи 2
    ха ха ха. "Уникален" тип си. Малко тъпичък но за сметка на това доста упорит. Браво на теб.Продължавай в същия дух. Ние сме с теб и те подкрепяме с две ръце.

    ха ха ха ха ха ха ха ха ха
  • 135 Мартин

    1 0 Отговор
    Аз майтапи и хумор тук не видях. Приемам го за своя грешка ;)
  • 136 Opps

    6 1 Отговор
    хи-хи-хи 2, това кой къде работи, колко пари има и къде живее ми се струва доста ирелевантно в случая...

    Но все пак, гледам че и другите са споменали по нещо: къща в Банкя, апарт. в София; интереси и дялове в ИТ и ПР сектора/компании, както в БГ така и в САЩ. Професионален опит от около 15 год. Икономист по образование.

    По принцип, смятам, че можеш да прецениш доста добре кой с какви ресурси (както умствени така и финансови) разполага, просто като четеш кой как се изразява и какво и как пише.

    Както и да е, това което ме правокира да коментирам под различни статии в този сайт, от време на време, е това че съзирам понякога чиста проба, но доста долнокачествена, пропаганда и опит да се манипулира мнението на хората, че видите ли цените на НИ в БГ ще се вдигат или пък че са достигнали дъното и оттам следва заключението че сега е много изгодно да се купува, или че цените на НИ са евтини или пък друга небивалица като това че видите ли цените на НИ в БГ са по-евтини от техният еквивалент в Западна Европа или САЩ има още къде да се качвали (като че ли цените би трябвало да са същите, но защо ли никой не обяснява?). И какви ли не други небивалици и откровенни манипулации и лъжи съм засичал под формата на коментари под статии в този сайт.

    Цените на НИ нито са евтини, нито са нормални с оглед на стандартите в БГ, нито ще се вдигат. А още по малко са сравними с имоти в страни като Франция, Англия, Германия или пък САЩ. Напротив, смятам че има още доста къде да падат, и ще падат, който иска да вярва който не иска, да не вярва. Сега, да сме наясно, има и ще има имоти в БГ които струват и ще струват, стотици хиляди, дори милиони в евро. Но, в същото време всички НИ с лоша локация, лошо качество и липсваща или лоша инфраструктура ще търпят корекция надолу още доста време. Незнам ти с каква информация разполагаш и какво знаеш като цяло, но според мен ще сме свидетели на една сериозна сегментация на пазара, като масовият имот ще спадне до нива от порядъка на Е200/Е300 кв.м за София стари панелки и Е300-Е500 ново строителство. Уникални, единствени по рода си, супер качествени, и като изпълнение и като материали, било то къщи или апартаменти, където е инвестирано сериозно количество средства и време (и при уговорката че тези им собственици не закъсат за пари) има дори вероятност да се повишат в бъдеще, но със сигурност не по-рано от 5 или дори 10 години от момента. Тук трябва обаче да се спомене че такъв тип първокласни имоти не са много като количество в БГ, но все пак ги има.

    Дали това ще стане сега или след 2 или след 5 години, няма значение, това което е важно е, че това със сигурност ще стане. Просто е въпрос на време. Откъде ще попиташ съм толкова сигурен. Има толкова много причини и фактори (най-вече икономически, но и политически и чисто психологически ако щеш) които ще доведат то тези ценови нива, че тук просто няма достатъчно място да се изкоментират всичките. Освен тези фактори, това е ставало на други много по развити и стари пазари на НИ по света, а ние нито сме открили Америка нито топлата вода, така че ние просто вървиме по път където други по развити общества и пазари са го минали, кои 10 години, кои пък 50 години преди нас.

    Всеки сам да си прави изводите.

    А иначе поздрави и успехи в бизнеса с недвижимите имоти.