Last news in Fakti

18 Юни, 2010 00:00 4 085 34

От световен лидер България пада до 42-ро място

  • жилища-
  • цени-
  • класация

Цените на жилищата у нас са отчели ново понижение от 17,8% през първото тримесечие на 2010 г. на годишна база, което ни отрежда 42-ро място в световната класация на консултантска компания Knight Frank. Не такава е обаче глобалната тенденция, дори напротив. Общо годишното изменение на стойностите за всички включени в проучването жилищни пазари (47 на брой) за първи път е положително – с ръст от 1.6%, което не се бе случвало от последното тримесечие на 2008 г. Само допреди три години – в последното тримесечие на 2007 г. страната ни беше първенец по ръст на цените с 30%.

Днес в 25 от изследваните пазари се отчита повишаване на стойностите. В Азиатско-Тихоокеанския регион скокът е средно със 17,8%. Най-успешни остават азиатските пазари като Китай, Хонконг и Сингапур, като всички бележат повишение от над 24%. Цените в Китай са нараснали два пъти по-бързо в сравнение с всички останали пазари - с 68%, според данните на Knight Frank. Според икономисти на японската консултантска компания Nomura се очаква спукване на балона на недвижимите имоти в Китай, като в следващите 12 до 18 месеца цените там ще паднат с до 20%. Засега стойностите на имотите в азиатската държава нарастват успоредно с развитието на икономиката.

Обратна е тенденцията в повечето европейски пазари. Естония е най-зле представилата се държава - там стойностите са се сринали с цели 40% през първото тримесечие спрямо година по-рано. Преди нея е Украйна със спад от близо 35%. Останалите балтийски държави също са в дъното на таблицата, като в Литва понижението е малко над 32%, а в Латвия – 26,3%. Малко по-добри от тях са резултатите в Ирландия, която е на 43-то място със спад от близо 19%. Непосредствено преди България е Хърватия, където цените са паднали с 11,4%, а Русия заема 40-о място с понижение от 9,1%. От съседните на България страни с най-добри резултати е Гърция, но дори и там нивата падат - с 2,6% за една година.

Скандинавските държави като Норвегия, Швеция и Финландия пък отчитат двуцифрен процентен скок на цените на жилищата, тъй като тяхната икономика не е засегната от бюджетни кризи или слаба валута, коментират експертите на Knight Frank. Във Великобритания, която е една от първите страни в Европа, която излезе от рецесията, цените са нараснали с 8,8%. Отвъд Океана, в САЩ, стойностите са нараснали с 2,3%. В Дубай, който измина пътя от най-успешния пазар до най-слабия по време на глобалната криза, цените са отбелязали спад от 8,2% през първото тримесечие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Борси

    30 5 Отговор
    Мдаа, както беше казал един икономически експерт цитиран във всички икономически институции: "което е вървяло нагоре - ще слезе надолу!"
  • 2 Cikora

    28 7 Отговор
    Imat oste da padat mnogo. Tova e samo nachaloto.
  • 3 Време е за събуждане!

    44 8 Отговор
    Ето ви малко статистики: Офертните цени в Младостите през Януари 2003 са били под 200 евро. Можеш да го видиш в един сайт има си регистри за периода. Тогава имаше глад за имоти и не беше пламнал бума и презастрояването. Сега на купувач се падат средно по 5000 имота. Та цените не можели да слезат и под 200... стой та гледай!
  • 4 Време е за събуждане!

    21 8 Отговор
    Средни офертни цени за Младост 1; Януари 2003 - тристайка 17302 евро/кв; 201 Е/кв. И това са офертни средни цени. Явно е че продаваемите цени са били на около 15000 евро за тристайка и 160 евро/кв.
  • 5 Шопето

    25 4 Отговор
    Кеш нема на пазарот. Ората немат ко да ядът, ти за имоти гоориш. Тея пари дет са в банките са на мекеретата или на ония дет си продадоха нивята. Те апартаментий нема да купуват. Сакат лихвийте да зимат.
  • 6 Балониране

    17 6 Отговор
    "От световен лидер България пада до 42-ро място" Лидер в какво - в балониране? Винаги сме първи - в пирамидите, в спекулите, в наивността и глупостта. Сега ще жънем каквото сяхме. Сееш ли алчност ще жънеш печал!
  • 7 щом са паднали

    7 22 Отговор
    значи ще се качват пак !
    и при мен е така - първо "НАГОРЕ" , после спада , но после "ПАК НАГОРЕ" посоката е само НАГОРЕ !
    който не е купил и е мечтал - вече усеща преебушката ;)
  • 8 щом са паднали

    4 37 Отговор
    значи ще се качват пак !
    и при мен е така - първо "НАГОРЕ" , после спада , но после "ПАК НАГОРЕ" посоката е само НАГОРЕ !
    който не е купил и е мечтал - вече усеща преебушката ;)
    --------
    както се казва "кьорав карти не играе"
    поскъпването на имотите започна !
  • 9 До: щом са паднали

    20 2 Отговор
    Пич, ти май си пийнал повечко снощи а ;). Нищо, като ти мине махморлука прочети статията отново, пък влез в сайтовете за оферти и пак си помисли.
  • 10 Илиана

    13 24 Отговор
    Може да си пишете глупости тук колкото искате , но реалността е следната - България последна усети кризата и последна ще излезе от нея, това не са процеси които зависят от нас , а от икономически гиганти на международните пазари, имотите вече не падат рязко и реалните оферрти са с нива от 2006 - 2007 г., като няма изгледи да паднат повече, ще ви кажа и защо - ако аз продавам имот от нужда по време на криза , има един праг, под който няма как да сляза , защото няма да покрия нуждата, в същото време , нивото на този праг е достижимо при банков кредит, така че ако нямам купувач, при спад от близо 40 %, аз просто ще заложа апартамента в банка и ще си реша проблема без да продавам, мога също и да рефинансирам кредита, колкото пъти реша, така че, когато кризата отмине - а това неминуемо ще се случи, ще мога да си продам имота на добра цена и да си върна кредитите . Няма сила, която да накара собственик , да свали цената на имота си под цената на банковия кредит, на този етап не се очаква спад на жилищата, а точно обратното, в момента в който банките засилят кредитирането , цените отново ще растат, на пазара търсенето определя цената, а банките са машини за пари, за да дават добри лихви по депозити те трябва да ги вземат от някъде и това е именно от кредитите, да , може 6-8 месеца да не дават кредити, но после ще им се наложи ако искат да дават високи лихви, и смятам , че този момент вече настъпва, банките засилват присъствието си на пазара и вече се усеща по голямото търсене.
  • 11 до Илиана

    37 9 Отговор
    Илианче, в България още не е започнала същинската криза, а за излизане и дума не може да става. Всеки ден на борсата излизат нови безработни, фирми фалират, а доходите на хората намаляват. Вие брокерчетата живеете в някакъв измислен свят, вие гледате на човека като на ходещи 50 000 евро. Междуфирмената задлъжнялост е колосална цифра и скоро ще видите ефекта на доминото и нещата ще се повлекат надолу. За да тръгнат цените нагоре, трябва да има съживяване на икономиката, нарастване на доходите и намаляване на безработицата.
  • 12 лъжливи

    20 5 Отговор
    Ами за да прилъжат някого да си харчи парите - какво ли няма да измислят - класации, ранг-листи... Всичко това е само и нищо друго освен реклами, под формата на най-привидно и лъжливо сравними "показатели" или анализи или класации ....
  • 13 пециалист

    16 5 Отговор
    Много интересно статистиката дали е на кв.метър, защото в цял свят няма такива неща като общи части за апартаментите , докато у нас в квадратурите влизат същите?
  • 14 Тухлата

    15 16 Отговор
    До 3. Е то е ясно, че 2003 бяха такива цените. Аз не искам да ставам адвокат на строителите, но знаеш ли какви са разликите в разходите по строителство между 2000 - 2003 и 2005 - 2009 ? Разликите са в пъти. Защото по време на балона всички станаха тарикати / няма да споменавам в момента любимите ми панеладжии / - като се почне от собствениците на парцели, които вдигаха цените като ненормални, строителните материали, бригадите, таксите и глобите на ненаситната община вкл. право на строеж и т.н.
    Истината е, че на всички по веригата им се привиждаха милиони евра. Така че за съжаление покрай кризата ще изгорят и някои честни строители, които се набутаха да строят по време на балона и балонните разходи по строителство, а ще продават по време на спад. Друго си е да врътнеш 2-3 заменки на картофени ниви до София с първо качество парцели на морето и да ги продадеш веднага !!! / по време на балона /.
  • 15 vlp

    11 12 Отговор
    До Илиана.Браво много добре написано,само дето се хабим да обясняваме на средно образовани и ниско интелигентни хора неща които не могат да разберат.ТУХЛА следя те как се бориш и ми е мъчно за теб,не си струва.Остави ги да злобеят,идва времето когато ще усетят нещата и ще се кротнат.Успех приятел.
  • 16 gloub

    8 2 Отговор
    bankite ne mogat da badat dalgo vreme pasivni tova im trupa ogromni zagubi a te sa opredeljastija faktor na pazara v bg.
  • 17 bubblehead

    9 32 Отговор
    Ha-ha-ha! Weselo e tuk!
    Ludnizata se e subrala i pee himna "200euro/m2". W sustoto wreme ima wsqkakwi indikazii che namalenieto swurshwa - cherweni lampi swetqt , swrirki i klaksoni pistqt, trolwe-inwestitori aka Niki Vasilev se oblizwat za grade A investizionni imoti ( po 600euro/m2), bezrabotizata namalqwa, iznosa na BG ikonomikata sus rust ot 36%, bankite pak sramejliwo razdawat krediti, ogledite se bili uwelichili ... a nashte s zurwulite pak si karat 200euro/m2...
    Ha-ha-ha!
  • 18 щ-234 до илиана

    16 5 Отговор
    Вие виждали ли сте чси,знаете ли какво означава?!!?Ако не дай си боже разберете,ще раберете и как много лесно се пада под всякакви прагове!!!На кой свят живееш???Не знаеш какво е да си на зор и да си в нужда!!!
  • 19 Реалност

    6 19 Отговор
    Значи на някакъв си Бас Бакер, който изобщо не познава в детайли ситуацията в България и гледа едностранчиво (цифрите) от свойта си камбанария (МВФ) на проблемите, можело да се вярва, а на доц. Боян Дуранкев, светило по икономическите въпроси от всички страни и посоки, доста добре познаващ българския пазар и политика, не може да се вярва.
    Браво бе vlp, евала!
    Я ми посочи, кое изречение точно от статията не отговаря на реалността!
  • 20 vlp

    7 23 Отговор
    Виж Реалност не ми се спори.Имай си своето мнение по въпроса така да е.Кризата си отива.Цените на имотите от 2008г. насам са паднали с 30-60% или по точно казано цените се регулираха и без кризата това щеше да стане.Смешно е да си мислят някои че от тази позиция цените ще паднат с още 50%.Няма да има имоти по 200евр. в добрите райони разберете го най-после.И последно МВФ контролира абсолютно всичко ЗАПОМНИ ГО,доц. Боян Дуранкев може да дава само мнения.Първата криза в България много кото него казваха че Първа Частна Бака е най стабилната в България и тя фалира.
  • 21 Хосе

    7 19 Отговор
    Много добри коментари на Илиана и VLP останалите коментиращи се хора, които явно имат средна месечна заплата около 300-350лв и злобно се надяват цените на имотите да станат достъпни и за тях ! Уви скъпи драскачи не се надявайте на този мираж и престанете да оплювате хората инвестирали в недвижими имоти само поради факта, че на вас са ви отказали кредит ! Кризата ще мине, но вие все така ще си останете в панеленото апартаментче в Дружба !
  • 22 N-K

    6 23 Отговор
    Много е спорно качествените имоти да падат. Възможно е, но не с много. Аз лично не вярвам да стигнат до нивата от 200 - 300 евро /кв2. Вече има сегментиране на пазара. Предстои следващата фаза повишение на цените.
  • 23 Забавно

    27 4 Отговор
    Интересни коментари, но истината е една. За да има раздвижване на пазара цените трябва да отговарят на доходите. Т.е ако една стока не е достъпна, тя не е продаваема. Затова в цял свят цената на НИ се измерва в средни местни заплати или наеми. Сметката може да си я направите и сами. Фактът, че наемите падат по-бързо от цените на жилищата говори, че много скоро ще има нова спирала надолу при цените на НИ.
  • 24 до Илиана

    117 93 Отговор
    Има една мъ-ъ-ъ-ъничка подробност, която сякаш на всички ви (дето чакате повишение на цените) се губи. Всъщност повишението на цените на НИ (не напразно наречено балониране)беше ненормално и предизвикано от неразумното раздаване на необезпечени кредити, което всъщност предизвика кризата в цял свят. Не чакайте кризата да отмине просто ей-така, с магическата пръчица. Първо ще трябва да се изкорени причината за нея. Цените на НИ ще паднат до нивата преди кризата и ще се напечатат огромно количество от онези хартийки, които в САЩ наричат долари, а в Европа - евро, а другаде - другояче, защото ако трябва да чакаме да изработим разликата между реалните стойности и балонираните трябва да минат 20 години и ще бъде много болезнено за всички. И не започвайте пак с това, че не трябвало да се радваме на падането на цените на НИ, защото щяло да е лошо за всички. На нищо не се радвам, но белята вече стана, заради такива дето не знаят на какво да се радват, а сега всички ще плащаме. Този път не само алчността на богатите беше причината, но и голямата глупост на бедните. Затова престанете да се самозалъгвате и да лъжете другите. Всичко свърши. И другия път - след 40-50 години си опичайте ума.
  • 25 vlp

    4 6 Отговор
    До Забавно.Знаеш ли в Монако колко е средната работна заплата и колко м.2 на имот.Цените се определят от реалната икономика на една Държава.Как да ти продам за 200евр.м2 готова продукция като ми струва 400-500 кажи.
  • 26 N-K

    3 7 Отговор
    До vlp. Едва ли имат представа за цените на имотите в Монако. Но защо да гледат града на милионерите, нека да погледнат на Балканите. Дори в Букурещ цените са по - високи от тези в София. Как да им кажеш, че свободното падане свърши, те си знаят своето.
  • 27 bubblehead

    2 2 Отговор
    Ostawi Monako, gledai Bukurest , Belgrad i Atina... A nqkoi nqma li jelanie da naprwami srawnitelen analiz na imotnite pazari w Berlin i Sofiq!? Dawaite berlinski primeri za ewtiniq az ste kontriram sus sofiiski...
    Ha-ha-ha!
  • 28 Хосе

    1 0 Отговор
    Давай примери ако искаш и от Бангладеш и Манила все е тая ! Ако там ти се струва по изгодно отивай да живееш там не виждам какъв е смисълът да се съпоставя с който и да е друг град. Всеки град и държава си има свои особености и повярвай ми няма да намериш жилище за 1000евро на квадрат в център на Берлин ! Нещо което можеш да видиш в център на София
  • 29 bubblehead

    3 3 Отговор
    -------------------------
    Всеки град и държава си има свои особености и повярвай ми няма да намериш жилище за 1000евро на квадрат в център на Берлин !
    -------------------------
    Absolutno ti wqrwam! Predi nqkolko dena edin drug moron wze da dawa edni linkowe za Berlin. Okaza se che absolutno nai-ewtiniq imot w golqm Berlin ( nawqrno na 30 kilometra ot zentura) se okaza 23m2 studio za koeto iskaha 36000 euro. Koeto prawi (ako si izwadish kalkulatora ot zadnika) kum 1550euro/m2. Absolutno naj-ewtiniq apartament w pokraininite na Berlin!!!!! I towa kak tochno ste go srawnqwame sus zentura na Sofiq, ( koito apropo edwa li nqkude izobsto ima nqkukuw imot za prodawane w momenta ot 1500 euro/m2). Znachi smelo mojem da naprawim izwoda che absolutno naj-ewtiniq apartament w pokraininite na Berlin e po-skup ot naj-skupite sofiski imoti!!!!
    Daite primeri da produljim weselbata! Az ste wi dam primeri za absolutno naj-ewtiniq sofiiski imot ( za da srawnqwame qbulki sus qbulki) , sofiiski i berlinksi qbulki. Wse po wisoki durweta rastat pustite qwbulki!? Ha-ha-ha!
  • 30 Вал

    5 2 Отговор
    bubblehead , аз наистина не разбирам какво искаш да кажеш. Има прост пазарен принцип: търсене и предлагане. В този смисъл е логично цените на НИ в София да са най-ниски в Европа - дори и от тези в Букурещ (БВП на Румъния за микналата година е с над 20% по-голям от този на БГ) В момента в БГ има огромно предлагане и много ниско търсене (доходите са само една от причините за последното) Има и едно доста инатливо и глупаво задържане на цените на непродаваеми нива от страна на продавачи, което си е абсолютно антипазарно и не помага най-вече на последните. В бизнеса се печели от динамика и обем на сделки а не от задържане на цени. И веднага ти давам пример от един сайт подобен на този (модераторът не обича да се цитират, но ти можеш да си го намериш сам) В този сайт можеш да проследиш динамиката на офертните цени. Апартамент, 3-стаен офериран ноември, 09, на 72000 Е, март намален на 67 500. След това някой безумен "брокер" е дал навярно съвет, и през април се е качил на 73 500. На 6 юни е офериран надолу на 66000 и пак си стои. Простата логика е, че ако преди 8 месеца беше сключил сделка на 65000 сега въпросния продавач чеще да има актив от около 70 000. А ако парите са му трябвали за инввестиция - много повече. Ето това е: Българинът няма пазарна култура,все се пази да не се мине, ина края- с двата крака.
  • 31 bubblehead

    2 3 Отговор
    Val, absolutni gluposti na turkaleta i kwadrati!? Gledai psihologiqta na amerikasnkiq kupuwach ot linka koito puskam dolu.
    http://www.redfin.com/CA/Torrance/22816-Anza-Ave-90505/home/7717752

    Oburni wnimanie kolko dni e za prodan taq kusta? 1256 dni!!! Kolko puti zenata e nagore i nadulu!? S kolko e namalena posledniq put dori sled kato ne e prodadena za weche 3 godini!? 0.5% !!!
    Tupanari , imotite sa spezialen klas stoka pri pokupkata i prodajbata na koito trqbwa da se misli i w nikakuw sluchai da ne se deistwa namahano, priburzano i osobenno s panika!!! I towa e taka zastoto towa e naj-wajnata sdelka w jiwota na obiknoweniq chowek, pa bil toi kudeto i da e po sweta. Ako dnes se iztupanarish da prodadesh "pod pazara" i se okaje che otgore na towa ne si bil praw i za tendenziqta koiqto idwa nasresta ste se hapesh za topuzite... Kude mislite che ima kupuwachi da se predawat i swalqt zenite sled 5 dena prodawane!? Kude mislite che ste namerite po-sgoworchiwi prodawachi!? Ako dori naj-bogatite, w USA, ne sa sklonni da namalqt zenata na giotere!? Apropo oburnahte li wnimanie za kakwi zeni goworim w normanlno mqsto w Amerika, za 60-godisha durvena baraka!? I towa ot pochti naj-ewtinite kusti w toq grad!!! I da ne se oburka nqkoi che towa e naj-skupoto.... Bahti tupanarite wzeli da mi obqsnqwat koe bilo narmalno i koe bilo balon!? Tupanari , durjawi sus stabilni finansi podobno na BG, zenite ne sa padnali dori sus 10% !!! Zasto padnaha w BG ( do kolkoto sa padnali nqkoi neprodawaemi imoti) e psihologiq na bulgarskiq moron? Ami mnogo prosto ot balona w praznite wi kratumi deto chakate wseki moment katastrofata da doide w Bulgariq. W momenta w koito tq Bulgariq e w naj-blagopriqtnoto ikonomichesko polojenie ot wtorata swetowna woina nasam. Otnowo w nikoq normalna durjawa (naprimer Chehiq, Poshla, Slowakiq i dori Rumunia, kudeto takiwa tupanari kato was sa marginali a ne mnozinstwo) zenite ne padnaha zastoto e qsno che purwo tiq durjawi sa w puti po ewtini ot razwitiq zapad ( toest genearlnata perspektiwa e nagore)i wtoro taq kriza e na razwitiq ( prezrql ) zapad ( koito ima strukturni ikonomicheski problemi, zadlujnqlost, burokraziq, too big to fail monopoly... ). Kriza w koito nie bi trqbwalo da sme samo nabludateli kakwito sa Braziliq I kitaj i Chehiq i Polsha... Tui se naduwa balon ot pozitiwni ikonomicheski ochakwaniq sus toq isteriziran w chernogledstwoto si prost narod!?
  • 32 US

    3 1 Отговор
    Za kakvo sporite? Naselenieto na BG sled 20 god shte bude okolo 5 milliona, taka che ste ima dosta prazni apartamenti. Predpolagam che za nyakoi NE ste predlagat pari za da jiveete tam i da gi nabludavate :)
  • 33 holand

    3 1 Отговор
    Vizdam ce letnite temperaturi ze otrazjavat dopulnitelno zle na mnogo vmaniaceni bivsi brokeri i imotni akuli...OXLAZDAITE SE OT VREME NA VREME-naprimer v ezeroto ariana.Tam ste mozete da sberete i stotinki po dunoto..ste vi trjabvat za v budeste v vruzka s ''POKACVANETO NA CENITE NA BETONNITE BUNKERI.
  • 34 longgeorge

    2 1 Отговор
    Алоооооо....bubblehead...... Ходи скочи от някой блок в Люлин.Ама по бързо!!1 И чети повече между редовете,че като те гледам хабер си нямаш от света. Кога последно видя България като си излитал от кенефното летище в този кенеф София?????