Last news in Fakti

1 Юли, 2010 00:00 4 109 10

Само в България имоти все още се плащат кеш

  • нотариуси-
  • димитър танев-
  • измами

Димитър Танев е роден през 1960 г. в София. Завършил е право и факултативно журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1988 г. В началото на кариерата си е бил прокурор и юрисконсулт. От близо 20 години работи като нотариус. От края на януари 2007 г. той оглавява Нотариалната камара - шеф е на Съвета на нотариусите. Дотогава бе председател на Контролния съвет на камарата.

- Г-н Танев, кога имотните сделки ще се плащат само по банков път?

- Поправките в закона за нотариусите, които задължават плащанията при всички сделки с недвижими имоти да се извършват по банков път, са приети на първо четене от парламента. В правната комисия имаше дискусии и спорове по отделни текстове и термини. В крайна сметка се прие принципната позиция по съдържанието на отделните разпоредби. Породи се спор дали декларацията за съответствие на обявената с действително платената цена или друго плащане може да остане в нотариалния акт или трябва да е отделен документ. Наистина нотариалният акт е диспозитивен документ, но в него винаги има и свидетелстващи изявления - че продавачът е получил цената, че имотът не е продаден, възбранен.

Няма писано правило един документ да бъде само диспозитивен, наказателна отговорност се носи за подписаното изявление, а не за обстоятелството, че то е материализирано като отделен документ, като отделна бланка. В този смисъл е прав депутатът Емил Радев, който предложи декларацията да е в самия акт.

Състоятелни са мотивите на експертите от правосъдното министерство, че трябва да има декларация, каквото е и нашето становище, като механизъм за търсене на отговорност. Плащането по банков път не е цел, а инструмент срещу прането на пари, прикриването на цената и спомага за установяване на точните фискални задължения. Може би в голяма степен това е закон, който си поставя за цел събирането на повече данъци. Но е истина, че няма друга държава в Европейския съюз, в която плащанията при сделки с недвижими имоти да могат да се извършват в брой.

- Направихте регистър на пълномощните за имоти, за да ограничите измамите с жилища. Колко документа са вписани в него?

- В информационната система, която колегите нарекоха "Единство", могат да се правят справки в реално време за пълномощните за разпореждане с недвижими имоти, за оттеглянето на такива документи и за завещанията, оставени при нотариуса. В нея вече има данни за над 500 000 документа. Всеки нотариус носи самостоятелна отговорност дали въвежда незабавно документите в общия компютър.

- Намаляха ли имотните измами след въвеждането на общия компютър за пълномощните?

- Да. Но в случая е важно да се създаде такава организация на последващ контрол върху представените документи, за да се създаде обективна невъзможност за извършване на такива престъпления. Системата не трябва да зависи от моралните или професионалните качества на един или друг нотариус, адвокат или гражданин, а сама по себе си да носи правна сигурност.

още


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 eneva

    1 7 Отговор
    ТОва не е крайна мярка. Така ще е най-прозрачно.
  • 2 Оцетпийиниси

    8 0 Отговор
    Прозрачна ти е глЪвЪта!!!
  • 3 боди

    4 0 Отговор
    този съм го виждал във клуб Фетиш
  • 4 ?

    0 0 Отговор
    Жалко, че основно ни заниват с това, какво значи "диспозитивен" документ, което също е важно - а не дадат примери за това, за какви суми в евро може да се плаща в брой в европ. държави. Както и откога.... са въведени тези ограничения, в размера на сумите в брой за плащанията/транзакциите на физически лица....
    ?
  • 5 Въпросчо

    0 0 Отговор
    То плащането по банков път и на доверена сметка на нотариуса е възможно още от създаването на частните нотариуси. Аз лично съм искал таква услуга отдавна, но така и не успях да манея нотариус, които да изповяда сделката при тези условия. А те имат много голям смиъл - парите се превеждат на сметка на нотариуса, а той ги превежда на продавача едва след като е направил проверка на извършеното вписване и е установил, че купувачът е вписън като първи такъв. За тази услуга нотариусите би следвало да получат допълнителна такса, но въпреки нея никой не искаше да я приложи. Вместо нея се правят опити за някакви изкустени постановки, които не са нужни в голям брои случаи - например при сделки между близки роднини, които имат за цел да разделят общо имушество и т.н.
  • 6 ПОЗОР

    5 1 Отговор
    Нотариалните такси са узаконен ПЛАДНЕШКИ ГРАБЕЖ.Това не е държава,а тиня в която лежачите-нотариуси получават по 7/800 000 лв.чисти годишни печалби,разбира се на нашия гръб,а лекарите и учителите на които се крепи обществото,жълти стотинки.С какво сме заслужили да ни дерат кожите по най-гадния начин ? С КАКВО ???
  • 7 lukanov

    0 0 Отговор
    Zasto izmisliame toplata voda, ciala evropa ima kadastar i samo sobsvenika moge da donese tam dogovor za badesta promiana. Na internet vseki vinagi moge da si vidi imota. Nikakvi problemi.
  • 8 boxer

    2 0 Отговор
    Нищичко няма да се промени. Този закон го правят депутати, които все още изповядват сделки по данъчна оценка, въпреки, че цяла БГ ги гледа. Работата е БАНКИТЕ да си гризнат яките комисионни. Какъв е проблема, както е и сега, продавачът да доплати останалото в брой. Абсолютно никакъв. Мафияя, те ще решават как ние, с нашите пари да се разплащаме. А и този хубостник -Танев, ги говори тези, защото ще направят така, че и нотариусите да влязат в далаверата. Иначе от какъв зор да си палят главата и да се разправят с глупости. Мафия и ограничаване на свободата на хората.
  • 9 Пламен

    3 0 Отговор
    и аз съм съгласн с това - не може шайката мафиоти от банковия сектор чрез съответните управляващи на които те са платили по определен начин да ми казват аз собствения си имот и мойте си пари как ще ги плащам - съжалявам господа мафиоти може много да ви е кофти ама това няма да стане - все ще се намери начин този мафиотски закон да се прескочи - аз разбирам че мерцедесите горят много бензин и ви трябват парички зда да ги карате ама ще трябва да преживеете това неудобство.
  • 10 Симо пичо

    2 0 Отговор
    Смешен плач от главният лапач!!!