Last news in Fakti

16 Юли, 2010 00:00 7 380 56

Защо се пукат имотните балони

  • криза-
  • кредити-
  • балон

За разлика от фондовия пазар, където хората са наясно, че цените на акциите непрекъснато се менят, то когато купуват имот, повечето хора дори не се замислят за това, че цените може да спаднат. Сайтът Investopedia разглежда причините, които водят до формирането на балони в сектора на имоти и това, което кара тези балони да се спукат.

Цената се стреми към средното си равнище

Много често купувачите правят грешката да приемат, че движението на цената в последно време ще продължи и занапред, и едва ли не завинаги. Според физичните закони едно тяло, което е тласнато нагоре, ще достигне някаква най-висока точка (която зависи от теглото му), след което ще тръгне обратно надолу.

Според финансовите закони пазарите могат да преминат през периоди, през които цените ще се вдигат нагоре, но неизбежно ще дойде моментът, в който цените ще се върнат надолу до нивата, които са средностатистически за тях в дълъг период от време. Това се нарича стремеж на цената към средното й равнище (англ. - mean reversion). То важи както за поскъпване, така и при поевтиняване, тоест и те не могат да продължават вечно, защото цените се стремят към средното си ниво.

Причините за формиране на балон

Цените на имотите, както и на всички други стоки и услуги, се ръководи от предлагането и търсенето. Цените се вдигат, когато се повиши търсенето и/или намалее предлагането. Ако няма някакво природно бедствие, което да ограничава предлагането на жилища, то намаляването им е резултат от това, че търсенето надвишава броя на жилищата на пазара.

Ръстът в предлагането се покачва с много бавни темпове, защото става въпрос за ресурс, който отнема време (построяването на една къща не става за дни), а и в някои гъстонаселени райони просто вече няма парцели, където да се строи. В такива случаи, при повишено търсене, цените веднага ще скочат.

А какво поражда увеличаването на цените?

1. Икономически подем, който увеличава доходите на населението.

2. Увеличаване на населението в определен район.

3. Ниски лихвени нива, което прави заемите достъпни.

4. Нови ипотечни продукти, които предлагат ниски вноски или други облекчения и примамват все повече хора.

5. Лесен достъп до кредит.

6. Лоша преценка на кредиторите и инвеститорите в ипотечни облигации, които оценяват ипотеките като по-малко рискови, отколкото те всъщност са. Благодарение на това, кредитите стават достъпни до широка маса хора.

7. Липса на финансова култура у хората, които вземат заеми, които не могат да изплатят.

8. Спекулативни и рискови решения на купувачи и инвеститори, които разчитат на това, че цените ще вървят нагоре още дълго време.

Всички тези фактори могат да се комбинират и дори се подхранват едни на други.

Защо се пукат балоните?

Балоните се пукат след като участниците на пазара започнат да вземат прекалено рискови решения и това стане системно, като в същото време имаме предлагане на увеличаването. Идва момент, в който търсенето вече не е толкова високо, спрямо предлагането и дори е по-ниско.

Собственици, кредитори и инвеститори започват да понасят загуби:

1. Увеличаване на лихвените нива, което прави имотите по-малко достъпни, а някои от хората, закупили вече имот с ипотека, осъзнават, че не могат да си го позволят и спират да плащат.

2. Забавяне на икономиката, което води до намалели доходи и загуба на работни места.

3. Търсенето намалява, спрямо предлагането. Горните два фактора допринасят за излизането на още имоти на пазара (тези, чиито вноски хората не могат вече да си ги позволят).

Прекалено много хора вземат настоящите цени за бенчмарк за това, което ще се случва в бъдеще, а това е грешка. Хората трябва да гледат анализи на цените за дългосрочен период от време, а не само последният излязъл анализ и да помнят за принципа на стремеж към средната цена.

Единственият начин, за да се предпазят хората от загуби е да проучват пазара и да се научат да вземат правилни решения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 той

    34 29 Отговор
    аплодисменти за автора !!!
    много добре казано .
    дано успеят да го разберат и хората очакващи 149 Евро на квадрат за нова тухла ...
    поздрави от слънчева Варна .
  • 2 Биг Брадър

    24 8 Отговор
    Какви "икономически закони" и какви "пет лева"? Цените се вдигат защото "Биг Брадър" пуска повече парични средства в обръщение и падат защото същият "Биг Брадър" си изтегля напечатаните парични средства от обръщение! "Биг Брадър" е крупието, което решава кой ще спечели от завъртането на "рулетката" и кой ще изпадне. Каквато и прогноза да направите, тя винаги ще е грешната, защото "Биг Брадър" много внимателно следи "Казиното" да не загуби. Извод: губещи ще бъдат винаги тези, които "Биг Брадър" реши да бъдат губещи! Въпрос към публиката: "Кой е "Биг Брадър".......?" /познайте сами!/
  • 3 Психоза Масова

    49 11 Отговор
    Тя статията е хубава, ама много закъсняла. Преди три години никой не ги говореше тези неща. Само "компетентните" брокери всеки ден ни повтаряха, че цените на НИ винаги ще растат и трябва да се бърза с покупката, защото след някой и друг месец цената ще е + 10 % примерно, а след година - с 30 % нагоре. В началото даже имаше голяма паника сред купувачите. Хората буквално се страхуваха какво ще се случи утре и бързаха, а банките услужливо премахнаха всякакви разумни ограничения в кредитирането, които бяха следвали откакто са банки - самоучастие поне 20 %, оценка на банката - по-ниска от пазарната цена, зачитане само на декларирани доходи, месечна вноска - до 40 % от официалния доход и други такива, които сега пак са в сила, но вече е късно. Толкова много хора изгоряха в тази финансова пирамида, а много от тях дори не си дават сметка за това. Мислят си, че щом си плащат кредита, нищо не са загубили. И може би е по-добре, защото вече нищо не може да се върне назад или да се поправи.
  • 4 страдалци

    27 10 Отговор
    Чудесно, прекрасни са коментарите, само че едва ли брокерите са създали тази криза, едва ли те са надували балона, който сега постепенно изпуска, някой спомня ли си цените на имотите в България преди влизането ни ЕU-то, и как още преди това започна нарастването на цените, и така всеки ден от тогава, защото сме били член на Европейската общност, и защото икономиката ни се развивала, и защото цените в Европа били такива или инакви, и така до деня в който избухна скандала с някакъв финансов брокер в САЩ - който май го и арестуваха, който бил направил голямата далавера сам и така нататък .... и как се появи ГОЛЯМАТА ДЕПРЕСИЯ в САЩ и как се прехвърли в Европа, и в началото всички съжаляваха американците, един мой познат тогава ми каза - нека да не реват на чужди гробища, а да си мислят за себе си, а и Америка не веднъж е измъквала Европа от по-големи кризи, ей така си мисля аз, и се чудя как се отнася вината на българските брокери, с ГОЛЯМАТА ЕВРОПЕЙСКА ДЕПРЕСИЯ, не че не са участвали в състезанието, което пак те не са го създали, основните причини за тази криза е една - алчността, която е любима на собствениците на недвижими имоти, на строители - сега и днес да спечелим - и да има за цял живот, брокера няма интерес да вдига цената на имота, при него е важно да има оборот, само че сега всички ги мразят, не се знае защо, защото видиш ли те са докарали кризата и са излъгали хората, за сетен път се убеждавам, че ние българите имаме къса памет, като голи охлюви сме, и после пак са ни излъгали, и пак си страдаме и така до безкрай....
  • 5 псс

    16 3 Отговор
    Прекрасна статия!
  • 6 ops

    8 22 Отговор
    каде са драскачите от другите статии сега нешто млъкнаха нека сега да пишат за 149Е
  • 7 Bo_Angels

    27 5 Отговор
    да, дааам - тая статийка разкрива повечето от причините за раздуване и пукане на НИ-балона - икономически обоснованите... ама при българския модел въздействието им бе подсилено многократно от няколко субективни фактора:
    - нагласата у българина да се сдобие с имот на всяка цена и ден по-скоро, за да не плаща наем...
    - при това снобарски да се изхвърли с най-престижния имот, който смята за достъпен, за да да трови завистнизите...
    - алчността и некоректността на местния бизнес: кредитори, предприемачи и посредници - на тях не им пука, че разоряват клиентите си в дългосрочен план - важното е да се стигне до изгодна сделка, пък после дали клиента ще може да изплаща дълга си - негов проблем... и на ЧСИто... тия мошеници знаеха, 4е надуват балон - направиха го преднамерено, за да максимизират печалбите си... пък дали ще си ги приберат... ама нали и те са българи - алчността надделявя над всичко...
  • 8 рентиер

    31 7 Отговор
    до № 6 И днес вече има имоти по 149 евро самоче ти сладур не ги виждаш. Както в големите градове като София и Пловдив има цигански гета така и за европа ние ще сме гето. Така че замисли се дали ще си купиш имот в гетото и колко пари трябва да струва.Това че има алчни и глупави хора в България е факт. Аз патувам редовно в европа и знам цените на имотите там, и вярваими № 6-ти тук цените на имотите са смешно високи за гетото което сме.
  • 9 Bo_Angels

    54 5 Отговор
    ...до той (#1) и ops (#6):
    - да - нищо чудно да паднат и под 150 Е/м2 - статията точно това Ви казва - стремейки се към mean reversion зената обикновено подминава това ниво и отива в другата страна, преди да смени тренда. Така, че ако приемем за нормални цените от 2003та, когато започна да се надува балона (150 - 450 за Варна и София) стойността на квадрат ще почне да се вдига след като падне под тези стойности... колко? - автора на статията казва "тласнатото, ще достигне някаква най-крайна точка (която зависи от теглото му), след което ще тръгне обратно" - аз допълвам: зависи и от силата на тласъка, и от съпротивлението на околната среда, и от други нещица... ама да не Ви мъча мозъчетата :):):)
  • 10 ops

    10 18 Отговор
    Пак не четеш балона започна да се надува 2006-2007 до тогава имаше нормален пазар на имоти
  • 11 ops

    6 57 Отговор
    за да стигнат тези нива трябва да се корегират много нешта и това са заплатите да станат на нива от 2003 пенсии също и т.н.
  • 12 ops

    5 14 Отговор
    До рентиер много неща не са ни като в Европа и данаците също ние сме още далеч от там ако щеш и за хранителните стоки са по евтини и по качествени някой а и държавните им служби работят така че други неща оказват влияние.Там се продава имот основно на лизинг а не като тук да станеш собственик,подржката е мн по скъпа и т.н.
  • 13 $$$

    8 7 Отговор
    Световната банка: Още сте далеч от възстановяването
    16.07.2010 15:02
    Най-новите страни членки на ЕС, с изключение на България, Румъния, Литва, Латвия и Естония се завръщат към икономическия растеж, според Световната банка
  • 14 Параванът на Търсенето и Предлагането

    1 1 Отговор
    Модераторите? Къде ми скрихте коментара - той не е за вас.
    Търсенето и Предлагането са били някога за нещо и за някои... Кой фалира сега и каква бе структурата на активите им/акциите? Такива дето може да им се пробута Търсенето и Предлагатето в най-различни варианти... И където и нас много проглушително ни набутаха. Само че кой ще плаща за тези некомпететности? Параванът на Търсето и Предлагането?
    И Сименс, които си създават собствена банка? а и не само те ....
  • 15 ...

    0 1 Отговор
    Инвестопедия,не лъжи.
  • 16 хихихи

    14 33 Отговор
    рентиер до някъде си прав.Не може панелка в кварталите да струва 700Е м2например.Не говоря за най-крайните квартали...но не може и килограм домати в средата на лятото,в страна с традиции (бивш производител ) като България да струва лев и 80...Ще кажеш че съпоставям две несъпоставими неща?и няма да си прав..Жилище обикновено се купува 1 път в живота,ако няма човек възможност ,живее под наем...За храна под ...наем да си чувал?!За ток под наем?!Това -първо,сладур...Второ-стига с Бай Ганьовския комплекс-Европа, та Европа...Май забравяш,че не само ти пътуваш...в Европа,хахаха...И не заблуждавай и не лъжи хората за цените там...Аман от майстори 7-ми разряд по всичко,като теб...И трето, но не последно-в гето превърнаха тази държава такива,като теб...Малоимотни,малограмотни,пътуващи в Европа амбулантни търговци...Загнездили се обаче в големите градове,където никой не ги познава и вършейки безобразия ,именно заради това...С типично селският навик да оставят боклука си пред входната врата(в най добрият случай,ако не са го хвърлили през..прозореца..)Те са готови да работят за минимална заплата,-с което сриват цените на пазара на заплащане на труда-само и само да не са на село...От там тръгни и ще разбереш,защо сме на този хал и доматите са на тези цени...Панелките -също...А темата не казва нищо ново..Всеки мислещ човек го знае...Искам да попитам и двата лагера-и на тези,които говорят за срив на цените и на тези,които предвещават покачване...Защо, щом сте толкова ...предвидливи,пишете по форуми и се вълнувате ,а не сте спечелили "пачки" и сега да не ви пука ...и да се излежавате на някой остров?
  • 17 рентиер

    26 14 Отговор
    до № 16 хихихи.
    с
    Скъпи ми сладурчо.Бих те помолил когато пишеш да се съобразяваш и да не квалифицираш хората. Когато моят род е учел по европа 5 поколения на зад твоите родственици едвали са познавали друго освен гегата и разговора между тях сигорно е минавал единствено с мучене. Искам да ти кажа че моят пра дядо е учел в Русия заедно с Алеко , а за женската аудитория мога да кажа че моята баба е първата жена сложила панталон в България и е била замервана с камани.Така че невежо същество село нямам.Та сладурчо би ли ми писал от къде се е пръкнал твоя род.
    2000 година цените на жилищата бяха 150-250 долара кв.м при заплати 250-450 лева. Сметни смешко колко ти е сега заплатката и колко трябва да срува жилище в евро.
  • 18 kротко

    10 5 Отговор
    e малко по-внимателно с граматиката де, градски, пише се слято - назад, прадядо - елементарна граматика, твоте може и да са учели - ама ти не си....
  • 19 рентиер

    7 3 Отговор
    ПРАВ СИ ИЗВИНЯВАЙ.БЪРЗАМ
  • 20 хихихи

    10 16 Отговор
    рентиер ,под нивото ми е да влизам в полемика с теб...Прав е колегата ...kротко -те може да са учили...,но не са те възпитали...Щом баба ти е била замеряна с камАни...и представата ти за Европа се свежда до Русия...хахаха...може да нямаш село ,но не си изкарал селянина от душата си...Лекувай си нервите...ще ти потрябват сигОрно...Както казват-оставям те да се излагаш сам-с правописа си и с възпитанието на комплексиран,пропаднал потомък на...европейци...хахахах
  • 21 a

    18 2 Отговор
    е ако всички взимаха правилни решения и анализираха пазара как щяха да печелят банки, инвеститори, посредници и т.н. ... все пак трябва да има и губещи , за да има и печелещи
  • 22 Imoti

    53 7 Отговор
    Фолмули за ценообразуване:
    Ето ви всеприетите ценообразуващи формули:

    1. Средна заплата - квадратен метър.
    Ако средната заплата за региона е 250 евро, то един апартамент с реални 100кв трябва да е 25 000 евро.

    2. 8-10 годишен наем.
    Ако средният наем на 100кв е 250 евро, то за 9 години ще генерира 27 000 евро. Махаме ремонти, данъци и паузи между наематели - слиза под 25 000 евро.

    3. Цена = 100 наема
    Ако наема на даден имот е 250Е то съответно и реалната му цена е 25 000 евро.

    Това са формули за нормални апартаменти с инфраструктура, отстояния, разположение, напълно завършени и за реални квадратури.
    Важи за времена без пренасищане на пазара, без кризи и дефлации - при пренасищане, кризи и дефлации цените са много по-надолу от тези!
  • 23 Realist

    23 6 Отговор
    Съгласен с "Имоти"

    Само че дебилът български ще му увре главата след година - две, а дотогава ще гладува и ще сваля цени със една идея закъснение.

    Продай сега за да не плачеш после!
    Продай - означава да влезеш в час (за по-недосетливите)
  • 24 до .. за вас

    31 5 Отговор
    ДА ОБИЖДАШ,ОЗНАЧАВА ДА СИ БЕЗСИЛЕН ДА НАПРАВИШ НИЩО!ДА СИ БОГАТ,ТОВА Е НЕЩО ВРЕМЕННО...!!!ДА СИ ГРАЖДАНИН,НЕЩО ОТНОСИТЕЛНО...
  • 25 Мартин

    9 5 Отговор
    Ето два линка (статия на английски и графика) с наблюденията и заключенията на двама от най-уважаваните днес професори по икономика в САЩ:
    1) http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/7756684/Nouriel-Roubini-said-said-the-bubble-would-burst-and-it-did.-So-what-next.html
    2) http://www.gold-speculator.com/attachments/quin-advisors/664d1233197991-turning-japanese-audacity-reality-case-shiller-chart-updated.png
  • 26 Мартин

    14 4 Отговор
    А на въпроса защо се пукат имотните (и не само) балони, отговорът е елементарен - защото са балони.
  • 27 Да

    23 6 Отговор
    Ха-ха,
    Някой яко се нерви че никой не му купува кочината.
    Мдааа идиотите се свършиха - да се набутат да живеят на ръба 30 години и да са роби на банки и други институции, треперейки от съкращение, болест или друго поради което го губят.
    На всичкото отгоре сега струва 2 пъти по малко отколкото са го купили само преди 3 години!

    Та кой е нещастника е ясно, но да си нещастен не бе задължително и да си прост като галош.
    Уви в случая го има и от двете в големи количества.
  • 28 Марин

    16 8 Отговор
    Цените ще рухнат!
    В момента банки, политици, масмедии и всички заинтересовани а те са 99% пишат, говорят и бълват заблуда - само и само да задържат пазара и да разкарат кой каквото може.
    Това не може да се задържи безкрайно, понеже си има икономически и психологически закони...
    След това предстои дълго време свободно падане до нива дори по ниски от нивата през 2003, а именно под 200 долара.
  • 29 селяк

    3 5 Отговор
    "Tой" явно слънцето на Варна не ти влияе добре
    :)
  • 30 $$$

    6 3 Отговор
    Защо се пукат имотните балони.....

    Ами защото са балони.
  • 31 kale

    12 6 Отговор
    Дами и господа,през 2002г.FPI продаваше на 600$ за кв.м.в супер луксозния си комплекс в Изсток,и толкова си струваше.Двустайна панелка беше 15000$.Но през 2008г.същите предлагаха по-лоши обекти за над 2000 евро за кв.м.като твърдяха,че себестойноста им била поне 1700-1800 евро.Виждате 300% увеличение на разходите, но няма кой да повярва.Ето това е балона,надлъгването. Реалните цени на имотите са тези които бяха през периода 1994-2006г.През този период на цените са влияли само постоянни фактори и затова те са останали относително постоянни.До1994г.имаше все още влияние от държавните цени на жилищата,а през 2006г.се намесиха временни фактори които увеличиха цените многократно,а именно влизането в ЕС и от там чуждите инвестиции в имотите и не на последно място кредитната експанзия.Днес тези фактори не са на лице. Втори път в ЕС няма да влизаме,чуждите инвеститори се отдръпнаха,банките спряха безогледното ипотечно нредитиране,от чуждите купувачи останаха само руснаците и то на ваканционните имоти,англичаните се чудят как да се отърват без загуба от придобивките си тук.Имоти с инвестиционна цел почти не се купуват защото все по-трудно се отдават под наем,а и вече почнаха да питат откъде са ви парите за инвестиции.Останаха само купувачите които имат нужда от жилище,т.е.връщаме се към нормалното положение на пазара и нъм реалните цени.
  • 32 stroitel mrysna duma

    4 2 Отговор
    Bih popitala rentier spomnq li si kolko e struwal betona ili jelqzoto 2000g ili mqstoto na baba mu do orlov most?
  • 33 %%%

    7 3 Отговор
    150 - 200 evro na kv. m. ozna4ava da si ostanem naj-bednite i da ne o4akvame da ni rastat dohodite, a da spadat. Spomnqte li si 4e ima6e period po tova vreme v koito zaplatite ni bqha 4-5 dolara. E kakvo 6te kajete za syotno6enie zaplata cena na kv.m.Nqkoi sigurno sa bili u4enici po tova vreme no togava v Bylgariq u4itelite im vzemaha po 4 dolara zaplata a parnoto be6e 2 dolara na mesec.
  • 34 екзекутор

    2 3 Отговор
    Тоя "рентиер" е палячо комплекирано-неграмотен и подозирам, че е от Сеславци или некое друго урбанизирано село, другите се опитват да кажат нещо,което всички знаят, но трудно осъзнават, а всички останали си уплътняват времето.....Аз съм от всички останали други, но не и от селУ Казичене....
  • 35 ПАЗАР

    8 5 Отговор
    Мили събеседници,
    Ще се опитам да Ви помогна на всички , продавачи и купувачи.Ще Ви дам цените на които можете да купувате и продавате апартаменти в София,без да се страхувате ,че ще загубите от сделката сега и за в бъдеще ,независимо от кризата или нейната продължителност.
    жк.Надежда,жк.Обеля,кв.Горубляне,жк.Левски Г , кв.Княжево
    средна цена 550-560 евро/м2, +,- 2% в зависимост от даденостите на съответното жилище.
    жк.Люлин,жк.Дружба1 и 2
    средна цена 620 евро/м2 , в близост до метрото или 1-стаен + 30-35 евро/м2
    жк.Младост,жк.Хаджи Димитър,кв.Павлово,жк.Овча купел

    средна цена от 690-700 евро/м2, с + и - до 2-3% в зависимост от даденостите на имота ,местоположение,етаж,изложение,качество.
    Жкв..Манастирски ливади,Кръстова вада,Студентски град,жк.Хаджи Димитър ,кв.Витоша,жк.Бъкстон,кв.Борово,жк.Лагера,жк.Красно село,жк.Красна поляна
    средна цена 725-740 евро/м2,с + и - до 2-3% в зависимост от даденостите на имота ,местоположение,етаж,изложение,качество.
    жк.Слатина,кв.Редута,жк.Банишора,кв.Гео Милев,жк.Дианабад,квДървеница,Мусагеница,кв.Симеоново
    790-800 евро/м2
    кв.Драгалевци,кв.Бояна,кв.Хладилника,Яворов,широк център
    850-890 евро/м2
    кв.Лозенец,кв.Изток,кв.Изгрев,кв.Иван Вазов,център
    1100-1200 евро/м2.В отделни кооперации ,може да се сключат сделки и на много по-високи цени,поради различни причини.
    Идеален център,Докторска градина
    1250-1400 евро/м2 средно.Възможни са сделки на по-високи цени,взависимост от местоположение(напр.ул.Московска),сграда(напр.сградите сталински тип,архитектурни паметници,около Народния театър и др.)
    Дано да съм успял да Ви помогна,поне на тези ,които наистина имат необходимост от покупка или продажба в условеята на финансова криза.
  • 36 Nikolay

    11 5 Отговор
    Да "имотен балон" действително имаше, когато една икономика "прегрява", както беше нашата балони всякакви се раздуват и кредитни и имотни и ...т.н. Характерно е не само за България.
    Но не може да се отрече, че цените на имотите показват стабилизиране на тези си ценови нива, които са в момента. Увеличението на цените на имотите предстои, но не може да се каже с точност от кога. Така е недвижимите имоти, както и златото в цял свят са скъпи най - малкото защото са вечна и сигурна инвестиция. Разбираемо е, че не всеки може да си ги позволи, а за да си ги позволи, той трябва добре да се потруди и също така добре да мисли, т.е. да ги "заслужи". Не всеки "келеш" /казвам го в преносен смисъл, не е персонално към никого/ може да си купи имот. Да "подариш" имот за 400 - 500 евро / м2 в добър кваратал на София на някои си, просто ей така, та това меко казано е несериозно. Историята показва, че хора придобили богатство /в случая пари и най - вече недвижими имоти/ по лесен и бърз начин най - често чрез дарение или пък печалба от тото губят това си богатство в период от около пет години. С други думи те НЕ ГО ЗАСЛУЖАВАТ. Така е било, така е сега и така ще бъде.
  • 37 Мартин

    7 7 Отговор
    Да, има стабилизиране в момента, но то е по-скоро "опипване на почвата" след първото сериозно падане. Почти веднага ще започне второ, вероятно есента. Исторически погледнато, просто е абсурд цените да се задържат такива при сегашните фактори, влияещи върху пазара. След 2-3 години вероятно ще започне нов ръст, но дотогава корекцията е неизбежна.
  • 38 iliq

    6 1 Отговор
    Imoten i vsqkakav balon vinagi 6te ima dokato horata sa sklonni da priemat jelanoto za vazmojno i deystvitelno -tova e izvoda koyto mi idva na um dokato 4etoh vsi4ko kazano do tuk. nqkoy izrazqvat mnenie, drugi izbivat kompleksi ili se opitvat da si povqrvat, treti se uprajnqvat da "promivat" mozaci...Statiqta otrazqva vqrni ne6ta bez da zadalbava osobeno v problema a i ne e nujno.
  • 39 harpoon

    11 3 Отговор
    @ПАЗАР
    Дооооооста оптимистични прогнози. Те цените в момента са на това ниво. 700 Евро за панел в Младост? Тоест, тристаен 100 квадрата - 70 000 Евро? 137 000 лева? Тука парите за нищо ги нямате, 100 000 ей така си се търклят на улицата и всеки втори може да ги извади и да ги профука за панелка :-)
    Раздели посочените от теб цени на две и ще си доста близо до истината.
    @Nikolay
    Много си прав. По същата логика тези, дето са си купили апартаменти с лесни кредити, ще ги загубят в рамките на около пет години, защото НЕ ГИ ЗАСЛУЖАВАТ.
    Не може да взимаш 1000 лева и да скочиш на кредит с вноска 800 лева. Не може да нямаш пукнат лев и да теглиш ипотека за апартамент + потребителски кредит за ремонт и обзавеждане.
  • 40 той

    5 4 Отговор
    harpoon, нима съществуват закони, че жилищата трябва да са по силите на всеки един от вас ???.. ще си мечтаете дълго за собствено жилище, ако чакате жилищата да вси дойдат като цени на възможностите ... това няма да се случи - откажете се...
  • 41 Nikolay

    6 1 Отговор
    harpoon наистина с лесни кредити и неоправдано високо самочувствие за осъществяване на изгодни сделки при несъответно ниски доходи води към неизбежна загуба, освен ако Господ не им помогне. Да НЕ ГИ ЗАСЛУЖАВАТ съгласен съм с теб, всеки от ума си пати.
    Мартин, с удоволствие чета Вашите коментари, винаги се базират на исторически издържани във времето тези (не казвам хипотези). Съгласен съм възможна е нова корекция и да се прогнозира, че ръст в цените е възможен след около 2 - 3 години (било повече било по - малко), но аз исках да изкажа мнението си за цената на имота като инвестиция измерена не само с финикийски знаци
  • 42 harpoon

    11 2 Отговор
    той, прав си. Собственото жилище е лукс, а не необходимост. В нормалния свят голяма част от хората живеят под наем. А цените в България и да паднат с още 50%, пак ще са високи за средностатистическия българин.
  • 43 ops

    4 2 Отговор
    До коте а колко бяха заплатите 1996-2006.колко струваше кафето цигарите сиренето и т. н.
  • 44 Alekz

    8 4 Отговор
    Не виждам връзка между заплатите и цените на жилищата.
    Ако цената на тон бетон се е удвоила, нормално е жилището да струва двойно. Това което не е нормално да струва х10, щото заплатите са по-високи и може да се изцица повече... Ще си инвестирам парите в кръчмата и ще си живея под наем. Няма да си имам работа с алчни строители и още по-алчни банки! Ако взема 50000, трябва да им върна 120000 и срещу това да получа нещо с реална цена 25000 - е айде немаше нужда!
  • 45 Яко

    8 4 Отговор
    Alekz,много си прав.Ти ще оправиш света .И знаеш ли как?Като си инвестираш в кръчмата и ще си зареждаш кюфтенца и кебапченца по 0.70 лв. и ще ги продаваш на клиентите по 0.70 лв. Е това е бизнес бате,всеки ден ще се храня при тебе,докато фалираш :))))))
  • 46 Alekz

    7 7 Отговор
    Яко, не ме разбра - в кръчмата съм клиент, не собственик :)
    По-добре да седна да пийна с приятели и да живея под наем, отколкото да работя 30 години за строители и банки... Пък ако вземе да се окаже, че имам досатъчно пари кеш, ще си търся парцел и ще строя къща. Поне ще знам на кого и за какво плащам.
  • 47 Всяко нещо с времето си и всяко време с нещот

    8 4 Отговор
    Манията по лалета (на нидерландски: tulpenmanie) е период от Нидерландския Златен век, по време на който цените на договорите за покупка на луковици на наскоро появилите се в Западна Европа лалета достигат изключително високи равнища, след което внезапно падат.[2] В кулминационния момент на манията по лалета през февруари 1637 година договорите за луковици се продават на цени, надхвърлящи 10 пъти годишния доход на обучен занаятчия. Обикновено се приема, че това е първият регистриран спекулативен балон в историята.[3]
    Манията по лалетата придобива популярност, след като е описана в книгата на британския журналист Чарлз Маккей от 1841 година „Изключителни заблуди на народа и лудостта на тълпите“ (на английски: Extraordinary Popular Delusions and the Madness of Crowds). Според Маккей, в определен момент 12 акра земя са предлагани срещу една луковица на разновидността Semper Augustus.[4] Той твърди също, че много инвеститори са разорени и нидерландската търговия претърпява сериозен удар от падането на цените. Въпреки че книгата на Маккей е класика, често преиздавана в наши дни, тя е и подлагана на критики. Съвременните изследователи смятат, че манията не е толкова крайна, колкото я описва Маккей, а някои от тях се съмняват в наличието на значим за икономиката балон
  • 48 Холандец

    6 8 Отговор
    До 47.Тук говорим за имоти бе,а не за цените на дамските превръзки от 1345 година.Недей да копи-пействаш от чужди писания,че излагацията е мно-о голяма.
  • 49 Мартин

    4 6 Отговор
    Не се прави, че не си го разбрал.
  • 50 над нещата

    6 1 Отговор
    А на някой да му е минаваало през малкото мозъче,че да се построи една сграда трябва парцел( дали ще се закупен или ще е за обещетение) все струва ПАРИ. някой от вас разбирачите взема ли и тези фактори предвид. Хубаво е да се купува евтино,но първо трябва да помислите какво е реална цена.
  • 51 хи-хи-хи 2

    1 5 Отговор
    Хахаха!!! Ето този вече счупи тъпомера! За селско общежитие в градче с 18 000 жители и до границата с Чехия, какви цени очакваш?! Хахаха!!! Щом те влече бЕгай да пазаруваш!
  • 52 към 52

    5 3 Отговор
    "гр. Цвикау (100 000 жители), Саксония"
    "Сградата е в ОКРЪЖНИЯТ град Гера, Тюрингия"
    "Сградата е в гр. Ерфурт с население 203 000 жители, Тюрингия"
    Странно, абе тия немци много големи села имат бе!
    Незнам кой ти е счупил тъпометъра, но никъде не става въпрос за селски общежития!!! А дори и да бяха, очевидно ти никога не си бил в немско село, защото там освен, че има доста добър поминък, комуникации, инфраструктура, училища, градини, болници, има и основно млади хора. Бих пазарувал с голямо удоволствие, ако можех да работя там легално като бял човек, а не като жител на третокачествена държава.
  • 53 Реалист

    2 1 Отговор
    Много добре казано!!!! Съвпада с моята преценка!!!
  • 54 Alekz

    5 1 Отговор
    Хубаво е да се купува евтино,но първо трябва да помислите какво е реална цена.

    Хубаво е да се продава скъпо,но първо трябва да помислите какво е реална цена.

    Коя е независимата организация, която ще оцени реалната себестойност на едно жилище? И кой ще се съобрази с оценките й?

    Всичко е конюнктура - когато могат, стоителите продават с огромни печалби. Когато могат купувачите купуват под себестойността. И всички се оплакват - винаги :)
  • 55 Мартин

    0 1 Отговор
    А на теб дали ти е минало през големия мозък, че бивши ниви и кенефи не е нормално да струват по 600 лева квадратния метър? И да обезщетяваш собственик с една трета от сградата? Строителите да показват малко твърдост при преговорите и с другата страна, не само с купувачите на готовата продукция.
  • 56 Мартин

    0 1 Отговор
    Последното се отнасяше до #50, но не беше зачетено като отговор.