12 Август, 2010 09:53 9 434 58

14 дни пробваме квартира без пари

  • наем-
  • наемодател-
  • наемател-
  • закон

Хората, които наемат имот поне за година напред, вече ще имат право да развалят договора с хазяите, без да плащат неустойки в първите 14 дена от сключването му. Това предвиждат поправки в Закона за защита на потребителите, пуснати от икономическото министерство за обществено обсъждане. С тях се включва цяла нова глава, която регламентира договорите за разпределено във времето право на ползване на собственост и договорите за дългосрочни ваканционни продукти.

Докато не изтече този срок, наемателите не дължат и никакви пари на хазяите си. Стопаните на имоти няма да имат право да прибират и лев от квартирантите преди изтичането на 14 календарни дена от сключването на договора. Едва след това те могат да си вземат авансовата вноска и първия наем.

В 14-дневния срок е забранено дори блокирането на пари или пък плащането на сметки. Ако хазяинът все пак е блокирал пари на наемателя си или потърси от него неустойка при разваляне на договора в законовия срок, той ще трябва да плати глоба. Нейният размер е от 1000 до 3000 лв.

Договорите за дългосрочен наем трябва да включват подробно описание на имота и пълен набор какви са финансовите ангажименти на наемателя - плащане на сметки и вноски за общите части на сградата, такса смет или пък забрана за ползване на части от имота. Договорът за наем ще трябва да включва и описание на общите части, както и при какви условия наемателят може да ги ползва. Според поправките в закона потребителят не е длъжен да поеме плащането на никакви сметки и задължения, които не са изрично посочени в договора.

Почти същите условия трябва да включват и договорите за дългосрочни ваканционни продукти. Те обикновено се сключват при наем на имот в т.нар. апартаментни комплекси за целия летен или зимен туристически сезон. С поправките в Закона за защита на потребителя се предвижда и възможност един наемател да продаде или замени правото си да ползва даден имот. Тук трябва да има съгласие на хазяите, а в договорите отново изрично се описва какви са финансовите задължения на страните.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 qwerty

    39 18 Отговор
    За 14 дни наемателят може да направи жилището неузнаваемо. Кой ще плаща щетите? Къде отива гаранцията за наемодателя? Така излиза, че наемателят има много повече права от наемодателя.

    Коментиран от #2

  • 2 Fenix

    16 9 Отговор

    До коментар #1 от "qwerty":

    Няма защо да се притесняваш.
    Първо надали някой ще е навит през 2 седмици да мести багаж и отделно да се изръсва 1/2 наем колкото е комисионната за брокера - тоест така или иначе си плаща за 14-те дни.
    И второ: това е по-скоро пожелателно отколкото реално изпълнимо. Надали някй ще се занимава с договори, описания на апартамент и общи части и т.н. И без това над 90% от наемите не са обявени официално така, че всичко ще си остане по старому.

    Коментиран от #3

  • 3 ?

    24 2 Отговор

    До коментар #2 от "Fenix":

    Fenix от това, което казвате наемателят плаща на брокера, а какво става с наемодателят - той нищо не получава или брокерът ще му даде комисионната си :-)
  • 4 Fenix

    5 5 Отговор
    Казвам само, че надали ще има наплив от хора, които ще живеят по 14 дни "гратис" и после ще се местят пак. Просто така или инче ще си платят за тези дни, а дали на брокер или хазяин за тхя ще е все едно. Отделно ще им остане разправията по търсене, местене и т.н. Но както казах по-горе това надали ще се прилага в действителност.
  • 5 remax.bg

    29 7 Отговор
    Абе хора, четете ли правилно, какви комисионни и какви сметки си мислите, че ще се платят, когато ясно го пише, че в 14-дневния срок наемодателя няма право да прибере и лев, а комисионната в такъв случай ще се прибира едва след разплащането между двете страни, а за това кой ще се пренася през 14 дни, убедена съм, че има много такива желаещи, всеки втори селянин който ще дойде да си свърши работа в големия град, ще търси начин да пребивава без да си плаща. И без това според нашето законодателство до момента най-прецакани са наемодателите, защото при некоректно отношение от страна на наемателя не могат и да ги изгонят без съдебно решение и съдия изпълнител. Такова нещо в законова рамка го няма никъде по света.А ако решат да го приемат със закон ще се прилага и още как.В крайна сметка в такава сделка и двете страни са потребители, а така написано е защитен само наемателя.А за останалите условия по договорите, като заплащане за всички консумативи и общи части, всеки уважаващ себе си брокер и сега го е написал в договорите.

    Коментиран от #6, #32

  • 6 da

    27 4 Отговор

    До коментар #5 от "remax.bg":

    Напълно съм съгласен с remax.bg. Има хора, които за без пари са готови и на 7 дни да се пренасят от един апартамент в друг. А кусури и на най-хубавия апартамент могат да се намерят.
  • 7 Аби

    13 2 Отговор
    Никой не би си предложил имота за ползване, без застраховка...на доверие.Не виждам за каква защита на потребителя става въпрос...след като в случая и наемодателя е вид потребител- при това ощетен
  • 8 Fenix

    5 0 Отговор
    Като чета мненията по-горе започвам да си мисля, че вече живеем в нормална държава, където договорите се спазват и от 2-те страни и доходите от наем се декларират и за тях се плащат данъци. Както се казва: а дано ама надали" ;). Не знам кой ще го интересува тази поправка в закона при положение, че и в момента никой не обявява доходи от наем та камо ли да спазва подобна разпоредба.

    П.С. до remax.bg
    Горе пише, че не се дължат пари на хазяина - за брокерите нищо не се казва: "...наемателите не дължат и никакви пари на хазяите си". Все пак наемаш брокер да ти намери жилище и с подписването на договора той си е свършил работата за която ще иска да му се плати.

    Коментиран от #9

  • 9 asd

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "Fenix":

    "Все пак наемаш брокер да ти намери жилище и с подписването на договора той си е свършил работата за която ще иска да му се плати."
    Кой е казал, че всички лица, които отдават жилището си под наем, ползват услугите на брокер. Даже да приемем, че брокерът си е свършил работата, наемодателят като не е получил от наемателя пари, откъде да ги вземе, че да плати на брокера. Парите и преди кризата не валяха от небето, та камо ли сега.

    Коментиран от #11

  • 10 123

    16 1 Отговор
    Няма да се плашите. Това го въведоха и за кредитите, вкл. ако си купите и стока на изплащане.
    Не знам дали обърнахте внимание, че тези 14 дена текат от сключването на договора....
    Тоест, сключвате си договора, чакате 15 дена и едва тогава пускате наемателя в жилището.
  • 11 Fenix

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "asd":

    Ако не си намериш квартира чрез познати и колеги ти остава по-малко от 1% вероятност да се рзминеш с брокерите ;). Говоря от личен опит - сменил съм няколко квартири. Отделно имам впечатление, че много наемодатели държат на брокери вярвайки, че те се явяват някакъв вид гаранция за това, че няма да бъдат измамени. От друга страна позната даваше апартамент под наем и искаше да си спести комисионната за брокер, но се оказа, че зад обявите от типа: "Частно лице търси апартамент ..." всъшност стоят пак брокери :(. След няколко седмици се отказа и нае брокерка да и търси наематели.
  • 12 Джони Ди

    7 1 Отговор
    Винаги може да се сключи договора така, че наемателят да бъде отстранен имота, ако ни си плаща. Стига договора да не е утежнен с условия за трайни подобрения или ремонти, които водят до искове на наемателя за тяхното компенсиране. Наемодателите също прецакват наемателите, като крият от тях сериозни недостатъци на имота или например реалните разходи за парно отопление. Повечето жилищни имоти се дават в безобразно състояние, собствениците искат да получават без да инвестират и гледат на наемателите като на навлеци. Обикновено дговорите се сключват за една година и след това почва натиск за увеличаване на наема. Масово страните не четат внимателно договорите, които подписват, а вината за това често е на посредницитие.
    Наемът на жилищен имот, на поделено ползване, на имот в сгради със сервизна такса трябва да бъде уреден в ЗЗД и то по начин, който не противоречи на общите правни норми. А за да привикнат наемодателите към данъчна дисципилина, може да се запише, че договорът за наем на жилище в срок от шест месеца и повече задължително се вписва в общината (или данъчната служба). Ако който я кара кеш и на юнашко доверие да се сърди сам на себе си за последствията :)
  • 13 kfd

    16 14 Отговор
    АЛОООООООООО ГЛАДНИТЕ БРОКЕРИ...НЕ СТИГА ЧЕ ПОВЕЧЕТО ОТ ВАС НЕ СТАВАТ ЗА ТАЗИ РАБОТА А САМО КОМИСИОННАТА ВИ Е В ГЛАВИТЕ...ЗАЩО СЕГА НАЕМАТЕЛЯ ПЛАЩА КОМИСИОННАТА ВМЕСТО НАЕМОДАТЕЛЯ...ПРИ УСЛОВИЕ ЧЕ НАЕМОДАТЕЛЯ ГО Е НАЕЛ........ЗАЩО???? НЕКОЙ ОТВОРЕН БРОКЕР ДА МИ КАЖИ...ТА ПОВЕЧЕТО ОТ ВАС НЕ ПРАВЯТ РАЗЛИКА ОТ АКТ 15 И АКТ 16....СМЕШНИЦИ
  • 14 timex_94

    15 4 Отговор
    напулно подкрепям мнението на колегите от remax че много хора ще се възползват да не плащат. защо трябва да наемам хотел за да си свърша някаква работа в София, като мога да си наема цяло жилище и като си свърша работата да си замина и това да не ми струва нищо. А по повод на Джони Ди - във всеки договор е записаноч 4е всички повреди, ако не са причинени от наемателч се заплащат от наемодателя. Вчрно е че на пазара се предлагат доста имоти в недобро състояние, но има и перфектни жилища със много скъпо обзавеждане - йфхдлд уцое е гаранцията за собственика на имота. Наи перфектния договор е този, които защитава правата и на двете страни по договора. Знаете ли на колко много наемодатели им се налага да плащат неплатени сметки по консумативни разходи. Аз също съм наемател и въпреки това считам, че когато човек предоставя за ползване нещо, тои трябва да има гаранция, че ще го получи в сущия вид. Когато отидете на хотел в другите страни, плащате си предварително наема за имота + стоката в мини бара, а като си тругвате след преглед на щетите Ви връщат разликата. Колкото до това дали Наемодателя ще декларира договора - това е негова отговорност и при проверка тои си носи последствията за неплатени данъци.
  • 15 ?

    1 0 Отговор
    краткосрочните услуги по настаняване се водят по съвсем друг начин, предвид ред изисквания .... И е абсурдно да се тиражират подобни глупости до близки до акъла неща. В случаите на краткосрочно наемане - се дължат предварително средства, не само за ангажирането на обекта, но и при евентуални щети... ???
  • 16 СОЛОМОН

    13 8 Отговор
    до kfd- абе умнико,откъде си сигурен ,че наемодателя наема брокер да му търси наемател.Пищиш като ощипана госпожица-на запад за всяка извършена услуга се дължи заплащане.Един оглед на имот кън днешна дата излиза към 5 лева минимално като разходи-за транспорт,телефони,време.Ако ти не си ориентиран какво
    точно търсиш трябва да те влача като брашнен чувал по огледи и да ми губиш време и пари.Лично моето мнение е ,че това предложение за тези 15 дена ще прет
    ърпи изменение-няма такъв луд човек който да пусне непознат човек в имота си който има обзавеждане за 5-10 хиляди лева./давам тази цена като минимум за една добре обзаведена гарсониера.А относно акт 15 или акт 16- ВИДЯЛА ЖАБАТА ЧЕ ПОДКОВАВАТ ВОЛА И ТЯ СИ
    ВДИГНАЛА ЖАБЕШКИЯ БУТ.ТАКА,ЧЕ ГОСПОДИН KFD-ЖАБЕШКОТО ВИ КРЯКАНЕ Е НЕУМЕСТНО.

    Коментиран от #21

  • 17 ?

    1 0 Отговор
    Ами други огледи?
    Ами привеждането на жилището във вида, в който е предоставено? (чистотата) Или кандидат-наемателите ще поемат (и риска) по тези разноски? Много ще се оскъпи ...
    За какво става въпрос?
  • 18 remax.bg

    7 2 Отговор
    До СОЛОМОН - браво колега добре си отговорил, а относно жабите и подковите, аз личво мисля, че докато не се прокарат закони за лицензирани брокери в посредничеството на сделки с имоти, ще има много жаби, които създават лошо впечатление за нас брокерите, и после върви се доказвай, че си добър професионалист.
  • 19 До 13

    2 1 Отговор
    Че брокерите не са твърде грамотни съм съгласен.Но като цяло населението е съвсем неинформирано по строителни въпроси.
    Няма такова животно акт. 16. Има Протокол обр. 16, но той се съставя само за малка част от сградите - тези от трета и по висока категория.
    Останалите се въвеждат в експлоатация по друг начин.
    За това има ЗУТ и Наредби към него.
    Не са много обемисти, но дори и журналистите не се мъчат да ги прелистят за да не заблуждават населението.
    Ако искаш пари, а не акъл, си губих напразно времето.
  • 20 user

    4 0 Отговор
    kakvo tolkowa revete, kato smqtate nqkoi za neblagonadejden, skliu4vate dogovor za 11 meseca i gotovo
  • 21 user

    2 5 Отговор

    До коментар #16 от "СОЛОМОН":

    соломон и ремакс са напълно некомпетентни, типичните селтаци тръгнали да правят "гешефти". чудя се дали са завършили поне основно образование и как фирмите им още не са фалирали. ако имаха елементарна юридическа обща култура в областта си, биха знаели, че отговорността за щетите нанесени през тези 14 дена е непокътната.
  • 22 до user 21

    1 1 Отговор
    в този случай става въпрос за икономическа.
    За какво става въпрос?
  • 23 ...

    2 0 Отговор
    И ще се увеличи престъпността - създават се благоприятни условия... ? Необясними неща...
  • 24 otdalech

    7 2 Отговор
    ок, другия път като имам работа в София няма да наемам хотел. един познат брокер ще ми уреди хубава квартира за 2 седмици. после хазяина да ме търси у дома на село!
  • 25 a.n.

    16 0 Отговор
    Голяма глупост пак-има и такива които ги устройва наем 14 дни.Командировани, задочни студенти, семейни туристи.От всички тях има достатъчно измамници.Давам 5 апартамента под наем, имам и семеен хотел-срещал съм с какви ли не ,,изобретатели". Това предложение е мъртво родено. Пазарът си е наложил модел. Защо някой някъде мисли нещо което не му е работа. Кога ще регистрираме договора.Кога ще регистрираме наемателите-има и чужди граждани. Кой ще плати ток, вода,газ, разходите въобше, след като някой е недоволен от нещо си и си тръгне на десетия ден. Поне за БГ този модил не става. Аз не бих дал и гаража по този начин...... Ако пък някой е с престъпни намерения, това направо му е подалък!

    Коментиран от #34

  • 26 7777777

    3 7 Отговор
    КАКТО КАЗА KFD ПО-ГОРЕ ПОВЕЧЕТО ОТ ВАС БРОКЕРЧЕТА СТЕ ТОЛКОВА ЗЛЕ,ЧЕ НЕ ПРАВИТЕ РАЗЛИКА М/У АКТ 15 И АКТ 16 АМИ И РАБОТИТЕ С НЕСЪЩЕСТВУВАЩИ ИМОТИ И В СТРЕМЕЖА СИ ДА НЕ ИЗПУСНЕТЕ КЛИЕНТ САМО МУ ПИЛИТЕ НЕРВИТЕ,ПРЕДЛАГАЙКИ МУ АБСОЛЮТНИ КОЧИНИ КОНКУРИРАЩИ ПО МИЗЕРИЯ СОМАЛИЙСКИ КОЛИБИ,И ТО В КВИ КВАРТАЛИ И НА КАКВИ ЦЕНИ, ВЪВЕЖДАТЕ РАЗНИ ИЗМИСЛЕНИ ТАКСИ ЗА КВО ЛИ НЕ.ГОЛЕМИТЕ БИЗНЕСМЕНИ, ВЪВЕДЕТЕ СИ ТАКСА "РОЛКА ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ"
  • 27 МП

    7 0 Отговор
    Поредната чиновническа глупост!Правила има и те защитават интересите и на двете страни!Безплатен обяд няма,а камо ли 14 дневна ваканция!Такса "ролка тоалетна хартия" може да се наложи да бъде въведена за
    умници като 777777 и KFD,които са много разтроени!
  • 28 Kanev

    2 0 Отговор
    Проблема на КФД и седмиците, е че с "будното" си съзнание не могат да правят разлика между брокерите - от една страна, а и незнаят за какво ги наемат - от друга, но въпреки всичко са използвали и плащали за услугите им - ГЛУПАЦИ!!!
    След като потребитеят на услугата не пита, за какво и на кого ще си дава парите, защо да няма какви де е брокери?!
  • 29 nikra2007

    7 0 Отговор
    До 19...абе не знам хората как са със строителната грамотност,но ти си много зле:)))сградите до определен етаж си получават РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ПОЛЗВАНЕ:)),а останалите са с акт 16/протокол обр.16/....акт 16 казваме за да изговаряме всеки път протокол обр. 16 за такива като тебе дето се правят на умни:))и е прав 28,че клиентите не си поглеждат брокерите на какъв хал са,така че това не е проблем на самите брокери...а твоят проблем е че не чепкаш вълна някъде а си се тръснал във форума да ръсиш мозъци в тази жега:)))...като се има предвид,че по отношение на наемите в моята агенция имаме повече клиенти наемодатели,никога няма да ги посъветвам да пуснат някой бъхлясал за 14 дни без пари вътре:)))))))не съм видяла проекто закона,но ако е така както е написано от журналиста в статията то мога да ви кажа,че е голяма селяния да се очаква такова нещо от някой който е дал пари за апартамента,да го обзаведе и после да му го ползват на варианта ПРОБА-ГРЕШКА:)))
  • 30 Нона

    9 0 Отговор
    Този срок се дава на наемателя, за да може да се откаже от квартирата при установени от него и скрити от намодателя недостатъци като неплатени сметки, спукани тръби, влага и мухал, недоизпипани ремонти и т.н. Минала съм през толкова некоректни наемодатели, които бързат да ти вземат парите и ако може да не искаш договор и разписки - още по-добре. Единият път бях предплатила за 6м. наем, когато дойдоха да ми спрат тока и хазайката се обърна и каза - "спрете им го, да се научат да плащат". А ние тъкмо се бяхме нанесли. Уж беше всичко изчистено и просто бяха загубили картончето с абонатния №.
    Вярно има и съвестни наемодатели.
    Има, разбира се и наематели които рушат и съсипват и трупат сметки.
    Закона така трябва да е направен, че и двете страни да са защитени от некоректност. В договорът може да се включе клауза, че през тези 14 дни наемателят дължи сумите за ел енергия, ток и вода, защтото те се дължат на съответните дружества, а не на хазаина.
    ТТук трябва да се направи възможност за временна ргистрация в различните дружества, та да се знае от кого да се търсят парите за определения период. Друга задължителна точка трябва да е, че
    наемателите, умишлено нанесли материални поражения в този период, са длъжни да възстановят повреденото или да обещетят собственика.
    Но ако трябва аз да им измислям законите, ще искам и да ми плащат ;)
  • 31 коптор

    3 0 Отговор
    Ми то като е пълно с галоши в парламента кво друго да излезе от там. И на 777777 за сомалийските колиби, то нали пак сме си ние . Ние си ги праим на сомалийски колиби и после пак при нас се връщат. Изляхме си и на главата бетон и после се чудим що само навлеци и пияндури идват тука. Продадохме си земята и с парите си купихме по една трошка и пвц дограма от турски профил. Избрахме си шушляци в парламента дето за пет пари работа не могат да свършат в реалния живот и после некой ни крив, че произвеждат простотия след простотия. Брокерите не са ни криви ами всеки да прави това, от което разбира и му харесва и тогава ще е добре за всички. Щото иначе да не отварям приказка за лекари, адвокати или секви други дето не са си на мястото и правят много по-големи щети, ама то значи ли че всички са такива.
  • 32 USA BG

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "remax.bg":

    Абе "remax.bg", прoсто не го пyckaш в 14-дневния срок наемателя, a едва след kaто договорa влезe cила
  • 33 Силвия

    6 2 Отговор
    В нормалните държави никой не си предоставя жилището и имуществото без препоръки и гаранция мин.3 месеца предплата а тук се коментира защита на наемателя,който може да си разиграва коня,без да носи отговорност пък и да живее гратис.Та повечето апартаменти под наем са напълно обзаведени и наемателите могат да живеят като на хотел напълно безплатно.Така че който го е предложил за обсъждане за мен е пълен малоумник.А тези които не признават работата на брокера имат право да си търсят сами.Само така ще оценят труда на другите,както и разходите за реклама,огледи телефони и загубено време.Обикновенно сделка става след много треуд време и разходи.

    Коментиран от #49

  • 34 viv

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "a.n.":

    Напълно правилно! Само ще добавя, че ако направиш грешката да го пуснеш в апартамента си и той откаже да плаща, тогава се изправяш пред единствената възможност да го изгониш - съдиш го като самонастанил се и от там го изнасят. От опит знам, че процедурата не трае по-малко от година и половина. Така че честито!
  • 35 iv

    2 0 Отговор
    Скоро не бях чел по-голяма глупост.По-скоро допускам, че така наречените "журналисти"нещо пак не са доразбрали...Трябва да си идиот да пуснеш някого посред зима например в жилището си и после да му платиш разходите за половин месец, а и най-вероятно ще се наложи да правиш ремонт!Който иска да живее нормално, трябва и да си плаща за това, а не да търси самостоятелно, обзаведено с нови мебели жилище за 200.00 лв.Работата направо отива към протест на кандидат - наематели пред Народното събрание, поради липса на предлагане...
  • 36 ай

    4 0 Отговор
    Кой е тоя дето му е хрумнала тази идея ??? Абе такива хора ли ни управляват ? Аз предлагам тоя дето е измислил тая глупост публично да си признае че главата му е празна и след това да си направи харакири за благото на народа .....
  • 37 Petka

    2 0 Отговор
    Е такава простотия досега не бях чувала, като цяло наемателите са некректната страна, а не обратното. Някой няма ли да измисли нещо в защита на наемодателя?
  • 38 broker

    1 0 Отговор
    Боже,боже, ела си прибери вересиите...пак ще трябва да хитруваме, да заобикаляме неданосените "закончета" на малоумници някакви, за да защитим интересите и на наемател и на наемодател...не ,че не може да го измислим, ама защо бе, аджаба...
  • 39 chel

    0 0 Отговор
    В пресата ми попадна уточнение че това с 14 дневния срок ваши само ако наемодателя е юридическо лице.....
  • 40 eu-poli

    1 0 Отговор
    "Чл. 150. (1) Разпоредбите на тази глава се прилагат при договори, сключени между търговец и потребител.

    (2) Потребител е всяко физическо лице, което действа за цели които са извън търговията, стопанската дейност, занаята или професията на това лице.

    (3) Търговец е всяко физическо или юридическо лице, както и всяко лице, действащо от името и за сметка на търговеца, което действа за цели, свързани с търговията, стопанската дейност, занаята или професията на това лице"

    Дами и господа брокери, наематeли и наемодатели, невероятни сте в коментарите си по отношение на една статия. Журналистът обаче много подробно си е написал от къде е почерпил информация - моля влезте и се запознайте и вие преди да се тресете за комисионни и наеми - на кой как и кога ще му се плати.
    Този мой коментар започнах с извадка от проекта на ЗЗП. Вижте моля ви, кои са страните по един такъв договор. Повечко четене дами и господа и тогава коментари!
  • 41 Bossman

    1 0 Отговор
    Този,който е предложил такъв вариант на договор за наем е изслънчасал.
  • 42 Боцмана

    1 1 Отговор
    Поредната тъпотия,сега значи мога да си карам курорта на море за 10 дена и чаоооо,,,на аванта,че докога бе?
  • 43 Hani

    1 0 Отговор
    Това само човек който живее под наем и е със престъпническо мислене може да го измисли. Може да е повлияно от това че от даден кредит можеш да се откажеш в срок от 14 дни , но така или иначе ако се откажеш ще върнеш дадените ти пари . Тогава който наема нека си отиде след 14 дни , но да си плати. Тоест лесно да става развалянето на договора още в началото , но след заплащане на наемна цена , ток , вода и други.
  • 44 bob11

    3 0 Отговор
    Дано закона да влезе по бързо в дейстивие че ми се ходи на море и планина.Има много фирми който дават имоти под наем.Ще си искарам по 10 дни на морето и планина на аванта.Абе грижат се хората от нар.събрание.Нали сме хора от народа.Провинциалистите пак ще дойдат в София с една чанта багаж и ще си жевеят без пари.Пък е на много разбойници ще им дойде дюшаш.
  • 45 петък 13

    0 1 Отговор
    Аз предлагам да си осиновяваме с някакъв Нов договор Потребителите - Наематели за 14 дни и ако им хареса да го подновим автоматично за няколко пъти по 14 дни.
  • 46 смешници

    1 1 Отговор
    Ето това е проекто закон измислен от някой от многото "отлични" БГ прависти и показва как системата на "висшето" образование бълва некадърни и неадекватни кадри! Подобни са и кадрите сътворяващи законите в народното събрание и после защо нищо не работи! Не чух обаче някой от тези защитаващи потребителите да защитават и собствениците?! Защо не се направи закон прехвърлените партиди за консумативи да се водят и преследват длъжника (както е в доста европейски страни),а не жилището? Просто не е удобно за събирачите на сметки, които трябва да преследват селяни из цяла България и света. Лично аз съм се възползвал от този пропуск и "натоварих" един наглец който се опита да ми се качи на главата с близо 3000лв. за парно, той по никакъв начин нямаше как да ме накара да си платя тази сметка! Колко време ще му се наложи да ме съди и кой ще му покрие разходите за делото и "кадърен" адвокат ако загуби! :)
  • 47 Debora

    2 2 Отговор
    Ako apartamenta e napalno obzaveden kakav e problema da pojiveia 14 dni bez da plashtam.Dori bez nikakav cel, prosto taka da smenia malko obstanovkata.
    1.Naredbata e mislena i nedomislena zashtoto celta v neia ne e da se vkara niakakav po tochen reglament ili po-dobar red mejdu naemodateli i naemateli a da napomniat na horata da deklarirat naema kato dopalnitelna dobavena stoinost.
    2. Brokerite dnes malko poogladniaha i tarsiat nachin za da prevlechat hora jiveeshti pod naem t.e. da razdvijat imotnia pazar.
    3. Naemite mnogo padnaha, predlaganeto e mnogo po goliamo ot tarseneto, vreme e vsichki hora koito plashtat visoki naemi ili da razgovariat s naemodatelite za namalenie ili da si napraviat smetkata dali niama da im izlezne edno premestvane po evtino ot visokia naem.
    Izviniavam se che ne komentiram gore napisania zakon, izglejda nedodialan kakto vsichko ostanalo v tazi strana i celta ne mu e da ulesni potrebitelia ili naemodatelia a da razdviji pazara po edin, a koi ste plashta - da mu misli naroda.
    V Balgaria zaplatite sa mizerni, 80% ot naemite sa mesec za mesec, dogovorite pochti ne se deklarirat taka che naemodatelia mije da napusne kogato mu e udobno.
  • 48 гост

    2 2 Отговор
    БОЛНА ДЪРЖАВА - БОЛНИ ЗАКОНИ. ГЛАДНИ БРОКЕРИ И КРАДЛИВИ БЮРОКРАТИ СЕ ЧУДЯТ КАК ДА НЕ РАБОТЯТ И ДА ПРАВЯТ ПАРИ. НО ТОВА СИ Е МАТЕРИАЛА - ТОВА Е ТЕХЕН ПРОДУКТ. КАЧЕСТВОТО НА МАТЕРИАЛА ОТНОВО ЛЪСНА.

    ДА СИ ПРИСПОСОБЕН КЪМ БОЛНО ОБЩЕСТВО НЕ Е ПРИЗНАК НА ДОБРО ЗДРАВЕ.
  • 49 Владимир Йосифов

    2 1 Отговор

    До коментар #33 от "Силвия":

    Добър ден Силвия, бях при колеги в Париж.
    Никой не дава добър имот без гарант.
    Това ме изуми. Ако няма гарант - няма сделка.
    Ако даваш обзаведено жилище - плащаш по-ниски данъци.
    Така държавата подкрепя купуването на мебели и техника. И дава рамо на собственика.
    ---
    В България соца ни е замъглил главите.
    Как ще искат да се инвестира в имоти ако не можеш да си дадеш апартамента като бял човек.
    Кризата е в главите ни !
    Това е социална провокация !
    ---
    Показвам снимки от Париж и Тулон на добри имоти и как живеят хората.
    Франция е лява дължава но нама соц.
    ---
    Поздрави на колегите,
    Владимир Йосифов,
    vladimirproperty.com
  • 50 СОЛОМОН

    1 0 Отговор
    До user-относно компетентността ми ще ти отговоря-имам завършена магистратура и работя в областта на недвижими
    те имоти от 1992 година,господинчо недоклатен нещастнико
    А относно това дали различавам Акт 16 или образец 16,трябва ли да ти разяснявам ,че има разговорна терминология и обикновените хора ще ме разберат по-лесно ако им го обясня на по-прост език.Ще внимавам друг път когато се изразявам в по-образована и интелектуална среда като твоята,интелектуално недоразумение такова.
  • 51 МАРТО

    4 1 Отговор
    Чудесна идея, но за грамотни, интелегентни и отговорни хора, каквито в БГ почети не останаха. Как ще стане това да се нанеса със семейството у Вас за 14 дни, после в съседа наемодател за още 14 и т.н., без пари. ОК, а да похапна в ресторант който посещавам за първи път без да плащам или да се повозя на колата която искам да купя 20-30 дни, може да се облека и в маркови дрешки със изпитателен срок, и т.н. Пълни глупости родени в главата на българинът-европеец, управник от нов тип.
  • 52 някой

    3 3 Отговор
    ПОРЕДНАТА ГЛУПОСТ-И БЕЗ ТОВА С ДОГОВОРА СЕ ОБЕЗПЕЧАВА КВАРТИРАНТА,ЗАЩОТО ДРАГИ МИ СМЕХУРКО ВЪПРОСНИЯ КВАРТИРАНТ МОЖЕ ДА СИ ТРЪГНЕ КОГАТО СИ ПОЖЕЛАЕ ПРЕЗ ГОДИНАТА НА ДОГОВОРА,А ХАЗЯЕНА НЯМА ПРАВО ДА ГО ИЗГОНИ ПРЕЗ ПЕРИОДА В КОЙТО Е СКЛЮЧЕН ДОГОВОРА.НО МАЙ НА НЯКОЙ МУ ХАРЕСВА ДА СИ ВЗЕМЕ ОБЗАВЕДЕН АПАРТАМЕНТ И ТАКА НА ВСЕКИ 14 ДНИ УМНИЦИ СЕЛСКИ.
  • 53 ме4

    1 3 Отговор
    ако ми дойде някой такъв и каже аве аз ще живея в твоя дом 14 дни и ако ми хареса ще платя, аз ще му кажа да ок няма грижи заповядай ето ти ключовете и вечерта като заспи ще вляза и ще го заколя, след това нарязан на парчета ще го дам на прасетата и дотам с авантата, ще отиде във вечното си безплатно жилище амин
  • 54 yoi

    6 0 Отговор
    Много са ми смешни хазяите с техните права :) Тези "селяни" са същите, които биха ви взели смешните панелки или дърти кооперациийки. Аз съм от София, ама без "селяни" тоя град нямаше да има на чий г*з да си прави жалкия балонен бизнес.
    Един наемател в рамките на 2 месеца трябва да извади 4 наема и половина (факт). Трябва да си мести и багаж и т.н. ... приветствам решението, защото не може да се гледа на наемателите като на жертви, които да изнудваш. На мен ми се случи да живея на мястро където заради 2 огромни кучета (в центъра) и някакви кръчмарски компании, които си паркират колите точно отдолу и после се разправят до 2-3 през нощта, не можеше да се спи, камо ли нещо друго. Всеки има изисквания и хазяи дето разчитат на тия 14 дни за да не умрат от глад ... еми от рентиерство се издържат големите риби, а не смешници като вас. Да не говорим за старите сгради дето миришат, или студа е просто не търпим. Да не говорим и за това, че вместто петте собственика на 4 етажните кооперации да седнат да си построят истинки блок с поне 6-7 етажа и гаражи отдолу, те мрънкат, че едно време било убаво...
  • 55 gost

    0 2 Отговор
    Според мен никой не може да задължи хазаина да прави такава отстъпка. Все пак живеем в свободна демократична държава. Просто хазаина ще каже на наемателя, че не е съгласен и не иска да присъства такава клауза в договора им... и ако наемателя е съгласен, ок.
  • 56 yoi

    2 1 Отговор
    Ако са коректни хазяите, няма от какаво да се притесняват, напротив: по-добре да ти напусне наемателя след 14 дни, от колкото по средата на зимата след 2-3 месеца да те остави да си търсиш "дългосрочни" наематели.
    Всъщност уважаеми хазяи и агенти, гузен не гонен бяга. Едните разчитате на икономиката да ви носи сделки, а не на някакъв труд от ваша страна (за интелектуален труд пък забрави - масови правописни грешки). Вторите пък обявяват смешни обяви (цитирам) :
    "Давам апартамент в София, хубав." . В редки случаи се споменава квартала, а ако им се обадиш мълчат, притесняват ли се не знам, ама нищо не искат да кажат, дори къде е, а за цената си късметлия, ако я чуеш и то обикновено след дълго премисляне и обявяване на баснословна цена, за която трябва да се пазариш. Случвало ми се е и агент да обяснява на хазяин, защо жилището не струва 600, а 400 лева, нищо че било в центъра и преди 50 години било хубаво.
  • 57 наемател

    3 0 Отговор
    Разбира се ,че 14 дни ,минимум,трябва да се пробва един апартамент,преди да се дават пари.
    Човек трябва да поседи вътре,да преспи ден-два,защото ако е шумно сутрин,какво става.Трябва да се изкъпе няколко пъти,да се види ,удобна ли е тази баня,работи ли батерията,да не е задръстена тоалетната.Да поговорим за дневната ,ако не са удобни диваните,какво правим?Нищо!А спалнята,ако не е удобно леглото,а ако не са хубави чершафите.И още много неща трябва да се проверят за тези 14 дни,не е лесно.Все пак няма да ни пускат вътре за 1 година без пари,а само за 14 дни,какво толково сте се развикали,толкова ли сте стиснати.
  • 58 petar

    1 1 Отговор
    Браво, страхотно,супер!!! идва църволан от село свикнал на кенеф с дупка в земята по средата на двора! без багаж, просто гастролиор измамник далавераджия играч! живее14 дни после се мести, още 14 дни, и так далее!прави си измамите в софия всичко му е безплатно, даже и разрухата която ще причини за тез 14 дни на квартирата. ето ти толериране на малоумщината на лумпените които създават законите,ВСЯ ВЛАСТ СОВЕТАМ!!! да живеят мутрагените.