Last news in Fakti

20 Август, 2010 10:31 3 175 7

Продадоха терен за 17 млн. лв.

  • терен-
  • парцел-
  • щрабаг-
  • резбарска-
  • пени

Сделките със строителни терени се броят на пръсти, откакто имотите вече не са любима тръпка на българите. Но вече зачуруликаха първите следкризисни лястовички. Австрийската строителна компания "Щрабаг" реализира терен в столичния кв. "Хаджи Димитър", край ул. "Резбарска".

Предмет на сделката е урегулиран поземлен имот с площ 24.875 дка, отреден за търговия и хипермаркет. Мястото е част от огромната база (121 дка) в района на фирма "Инжстрой", която бе купена от "Щрабаг" преди време. На терена, продаден от австрийците, се намираше част от корпуса за производство на бетонови тръби, битова сграда и старо котелно.

Купувач на парцела е българско поделение на германската компания "Кауфланд", която има 31 действащи магазина в страната. Върху терена най-вероятно ще изникне нов хипермаркет на веригата.

За мястото германците са платили 8 994 433 евро с ДДС или 17.59 млн. лева по официалния курс на БНБ. Посредници коментират, че цената на земята от 300 евро на кв. м без ДДС е сравнително висока в настоящия период на слаба ликвидност и почти никакви сделки.

В района на ул. "Резбарска" вече са се настанили няколко търговски вериги. Обект там изгражда веригата "Лидл България", а магазини са открили "Пени маркет" и "Практис". На същата улица е и представителството на "Балкан стар", вносител на "Мерцедес Бенц" за България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕТ

    18 5 Отговор
    От мол до мола и хотел до хотела да не се превърнем в хипермаркета до супермаркета ? Едно на ръка е, че малките търговци са почти на изчезване, но не мога просто да разбера на този малък пазар как може да има толкова много вериги за ХС и строителство ? Може би по-едрите компании искат да " избият " по-дребните като работят на загуба няколко години.
  • 2 Софиянец

    11 9 Отговор
    Първи епизод - обезценяване на туристическите обекти.
    Втори епизод - обезценяване на жилищните имоти.
    Трети епизод - обезценяване на хипер и супермаркети, фалиране на МОЛове и т.н.
    Четвърти епизод - обезценяване на всички видове продукти - непродаваемост, масови фалити, безработица, безпаричие.
    Пети епизод - пълно отчаяние. Имотите ще се подаряват - тъй като данъците и таксите ще са непосилни за плащане а и напълно безсмислено. Ще се подаряват - иначе ще трябва да плащат за събарянето и изчистването на необитаемите недвижимости.

    Вижда ви се пресилено и нереалистично.
    Времето ще покаже!
  • 3 Кирилов

    9 8 Отговор
    Догодина очаквайте офисни и магазинни площи по 2-3 евро на кв. в София.

    След това по 1-2 Е.

    За жилищните да не говорим въобще.
  • 4 СпециалистЪт

    9 1 Отговор
    Но вече зачуруликаха първите следкризисни лястовички.
  • 5 Кауфланд

    7 3 Отговор
    Германците няма да си загубят парите. На макро ниво те са си направили проучванията и знаят, че ше правят пари. Имотите скоро ще тръгнат рязко ногоре и 360 евро/кв.м с ДДС ще изглежда като подарък.
  • 6 епизод

    6 3 Отговор
    Шести епизод: Софиянецът е полудял и живее в свой собствен свят! Седми епизод: още не го е написал
  • 7 Дани

    3 1 Отговор
    До #3 Кирилов

    Себестойноста на един апартамент ново строителство започва от около 300-400 Евро/м2, а ако качеството на вложените материали и изпълнението е високо може и доста повече. Така че не коментирай неща, които не разбираш. Тези 2-3 евро няма да ти стигнат само за строително разрешително в София, да не говорим за терена и самото строителство.