30 Септември, 2010 00:00 3 080 10

Властта разреши да се строи в заменените гори

  • гора-
  • строителство-
  • заменки-
  • закон-
  • природозащитници

Въпреки протестите на природозащитници и въпреки собствените си предизборни обещания, правителството на ГЕРБ премахна мораториума за строежи върху заменените гори. Това стана с приетия от кабинета вчера нов проект на Закон за горите. "Заменките са неща от миналото. Екоорганизациите протестират срещу бруталното посягане на българската природа, а с този законопроект се опазват горите в защитените територии. Всяка една тотална забрана е точно толкова неправилна, колкото и липсата на каквато и да е регулация. Законът е много рамков и дава възможност както за опазване на българската природа, така и държавата да може да прокарва своите инвестиционни проекти", обясни след заседанието на кабинета зам.-министърът на земеделието Георги Костов.

Според министър Мирослав Найденов макар държавата да пуска строежите в горите, 90% от заменените масиви щели да бъдат спасени, защото били в защитени зони. Твърдението му обаче тотално се разминава със собствените му думи отпреди година. Тогава при въвеждането на мораториума той обяви, че е спасил от застрояване 3/4 от над 32 000 дка, които кабинетите "Сакскобургготски" и "Станишев" дадоха на едрия бизнес със замени. Вчера министърът така и не отговори на въпроса коя от статистиките му е вярна.

Кабинетът "Борисов" на практика узаконява замените, независимо че предстои Брюксел да ни глоби заради тях, заради смешно ниските цени на сделките, които се явяват непозволена държавна помощ. Според приетия проект в горите ще може да се сече и да се строи с изключение само на терените, попадащи в защитени територии, в зоните от Натура 2000 или в зоните А и Б по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, където действат редица ограничения. Но те и досега си действаха, само че в други закони.

Мирослав Найденов посочи, че частниците ще плащат 6 пъти по-висока такса, за да превърнат гората в строителна площадка. Преди да дойдат на власт, хората на Борисов се заричаха заменените гори да си останат бутикови и никога да не позволят в тях сеч и строителство.

Еколози вече предупредиха, че бизнесът на практика получава нов дар от държавата - готова строителна площадка. Това обаче не само няма да реши проблема с непозволената държавна помощ, заради което Брюксел се кани да ни глобява, а може и да го влоши.

ПЕЧЕЛИВШИ

Ако проектът мине и през НС намеренията си за строителство ще могат да реализират бизнесмени като Евгения и Николай Баневи, адвокат Тодор Батков, Кирил Асенов със "Супер Перелик". А също и бизнес партньори на депутата от ГЕРБ Емил Димитров. Преди време те се мотивираха за направената замяна с това, че искат да разширят хотела си "Хавай" в Несебър, а той е построен в съседство с държавна гора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СЕЧ_2010

    27 1 Отговор
    Еб*т* държавата !!!какво да говорим, "заменките били част от миналото" ,а "инвестиционните намерения и проекти" защо да стават част от нашия бъдещ "шибан" живот , както се изрази Министърът ни на Културата разбиийш ли....
  • 2 природозащитник

    28 1 Отговор
    С пари всичко може. Даже и пред Народното събрание ще дадат разрешение да се строи, ако някой си плати добре
  • 3 Х''Йово

    26 1 Отговор
    Слаба държава, слабоумни управници, ТЪП народ с ограничено мислене, що е то?
    Отговор: -българско племе 'юнашко'!
  • 4 Bat Boiko

    5 1 Отговор
    Az ste glasuvam za men si s 4 ruce...che niama da moga da se nagusha dostatichno 1 mandat:}}}
  • 5 компир

    13 1 Отговор
    циркаджии нещастни
  • 6 ?

    4 1 Отговор
    Печалби и ползи никакви от непросеветен труд практикуван по незнайно какви събирания, медии и т.н.
  • 7 едноплеменен

    9 1 Отговор
    Нали видяхме какво стана с хаосното и хищническо презастрояване в София. Там има още по-малка вероятност да се забележи от хората каво става. Интересно и друго. попаднал ми беше обзор/доклад за състоянието на горския фонд в света. България беше една от малкото страни, където той се беше увеличил - т.е. извършвано е залесяване (с бюджетни средства)Сега изведнъж обаче, се дава законова възможност печалбата от горите и залесяванията да се "приватизират"? Инвестира се от общото, обаче резултатите от тези инвестиции не остават в общия бюджет.?
  • 8 негодуващ

    9 1 Отговор
    шибани политици-шибана държава
  • 9 брокер

    4 0 Отговор
    леле, сега какви инвестъиции ще потекат, мале какви молове и офиси и скалдове ще с е застроят, мале, мале.
    тия гори на никой не му трябвт, ама трябва да се прави инфраструктура, а и при тоя глад за строителство...
    кризаъта свършва, отново се засилва стройтелството, цените растат. купувай народе, че утре ше свърши
  • 10 Ицо

    6 0 Отговор
    Тази статия до голяма степен засяга същите проблеми като другата - за луксозните незаконни имоти в Бояна, Драгалевци и пр., дето ги гледали с хеликоптер... Еми,то си има пословица - "Прост (овчедушен) народ - слаба държава". Днес кажат, че ще забранят пушенето на обществени места, на другия ден отменят забраната; преди да ги изберем се бият в гърдите, че ще спрат застрояването и сечта на горите, после правят обратното. А кажете сега не е ли прав Божидар Димитров, че сме шибан народ?!