Last news in Fakti

1 Ноември, 2010 09:36 2 440 1

Игумен и кръчмари на бой за терени

  • рилски манастир-
  • имоти-
  • земя-
  • парцел-
  • кадастър

В истинско бойно поле се превърна през последните дни земята край Рилския манастир. В яростен спор за апетитните парцели се вкопчиха манастирското братство и собствениците на заведения в близост до Светата обител. Игуменът дядо Евлогий и кръчмарите влязоха в битка заради новата кадастрална карта на община Рила. Според владиката тя узаконява бизнеса, който се върти върху манастирските терени, за които Светата обител има реституционни актове. Още предишният игумен дядо Йоан поведе борба срещу хотелчетата, къмпингите и капанчетата по пътя за манастира. Оказа се, че Светата обител си е върнала парцелите документално, но в същото време и бизнесмените имат нотариални актове, дадени им при разрешението за строеж. Новият кадастър отново подпали войната между търговците и храма. Сегашният владика дядо Евлоги заведе дело срещу изпълнителния директор на Агенцията по кадастър заради издаденa заповед, с която той одобрява новата кадастрална карта. Тя е изготвена за терен от над 300 декара в Рилското корито и очертава границите на 166 имота.

Игуменът настоява да бъде призната собствеността на Светата обител върху терените. Пред магистратите той представи документи, с които 300-те декара му се възстановяват от поземлената комисия в община Рила.

С нотариални актове са и 28 частни собственици, вдигнали заведения върху земите. Игуменът оспорва и парцели с актове за държавна собственост, върху които има не само кръчми, но и владения на "Рила лес" и екоминистерството.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ?

    5 0 Отговор
    Човек остава смаян и поразен, като чете или види подобни неща и не може да проумее какво става въобще. Без всякакви навлизания в темата/темите, най-малкото ствава въпрос за уважение към историята.