Last news in Fakti

8 Ноември, 2010 00:00 4 549 12

Военните продадоха земя за по 1.60 лв. декара

  • парцел-
  • женда-
  • военни-
  • сделка

Министерството на отбраната извърши една от най-мащабните си сделки с недвижим имот. Военните продадоха 117 311 дка за сумата от 188 505 лв., което прави точно по 1.60 лв. на декар. Огромният имот на армията се намира на 50 км от София - в радомирското село Жедна. Продажбата е осъществена след търг на 16 септември. Теренът е земеделска земя и наистина е толкова голям, поясниха от МО. Търгът е бил спечелен от фирма "Сити пропърти" ООД.

Военните са успели да продадат и 72 726 дка плюс седем сгради в района на същото селище за 313 300 лв. Това е бивша казарма, която е била разположена в района на Радомир. Команден пункт заедно с още две сгради, разположени на 1291 дка в дупнишкото с. Самораново, са били продадени за 15 555 лв. Новият собственик на имота е Йордан Югов.

В община Любимец армията е продала на търг и 5.5 дка заедно с 9 сгради на цена 11 хил. лв. Купувачът е Яшарали Мехмед. Същевременно на морето в Царево военните са успели да се освободят от магазин с площ от 360 кв. за 307 хил. лв.

Преди няколко месеца кабинетът разреши на МО да продаде на търг девет казарми, като общата стойност на данъчните оценки е над 20 млн. лева. От тях доста интересен е имотът в централната част на Ловеч, който е с площ 62 980 кв. м, застроен с 47 сгради и 16 съоръжения. Данъчната му оценка е 4 948 744 лв., което означава, че търгът ще тръгне над 5.4 млн. лева. Армията ще продаде и имоти и сгради в Дупница, край с. Шипково, още един в Ловеч, в Плевен, Русе, Копривщица, с. Узунджово, община Хасково, и на ул. "Подп. Калитин" в София.

Досега МО е продало над 21 имота. Само за 10 от тях са посочени купувачите. Останалите собственици не са дали разрешение на военните да изнесат данни от проведените търгове. Преди няколко месеца военният министър Аню Ангелов успя да накара кабинета да намали процентите, с които се формира цената на държавните имоти за продан. Преди това цената се определяше от данъчната оценка плюс 40% от нея. Сега формулата е данъчната оценка плюс 10%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 vasko

    8 2 Отговор
    188 505 лв.!!!!!!!!!!!!!!!!! Ebasi mo6enicite!
  • 2 съсел

    13 2 Отговор
    Сигурно сделките са пак с "наши хора".
  • 3 Отговорен собственик

    10 1 Отговор
    И АЗ ИСКАМ. КОГА И КЪДЕ СЕ ПРОДАВА ,ВИКНЕТЕ МЕ...ПОВЕЧЕ ДАВАМ!!!!!КУПУВАМ В ЛОВЕЧ .
  • 4 Отговорен собственик

    9 2 Отговор
    Признавам сделката корупционна,назначете повторни търгове.
  • 5 jores

    4 3 Отговор
    Не са декари а кв.м. или поне така беше обявено.
    Не 117 311дка. а 117.311дка са продадени за посочената сума, което си е 500Е/дка.
    С тези числа в статията на някой в МО ще му се запали главата от обяснения.
  • 6 ОВЦА

    5 3 Отговор
    Ромите все реват, че нямат имоти,нямат,работа и си ни крадааааат,ние си плащаме заради тях,та по-добре дъжавата/ и тези дето бяха държава/ като продават по 1,60 лв земя да вземат поне на тях да я дадат със съответни задължения и ангажименти!!! или трябва да облагодетелстваме пак свои хорица......да си донапълнят гушите, а после редовите им служители пък ще стачкуват за малки и неплатени възнаграждения, а ние........БЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ
  • 7 slivi za smet

    2 0 Отговор
    това са реалните нива на пазара на имоти - БРАВО! Ще вървим към Европа ама стигнахме до Африка!
  • 8 Цар Топ

    1 0 Отговор
    Най-големите далавери са в армията, както с продажбите така и със закупуването на техника и въоръжение! Лошото е , че няма кой да ги вкара на топло! Гарван гарвану, око не вади!Каквито предишните, такива и сегашните, че и многократно по-лакоми !
  • 9 Цивилен

    2 2 Отговор
    Стига сте ревали!
    Това са цените!
    Като е толкова евтино - защо не си продавате вашите коптори?
    Защото са неколкократно надценени за пазара сега.
    Военните се осетиха и си разкараха имотите които догодина ще са с 30% надолу, ами ти дето само висиш по форумите и блянуваш по 2007-2008 ще си останеш с имотчето което ще си е завинаги твое!
    Който иска да прадава - знае как.
  • 10 Имоти

    1 1 Отговор
    Който може да продава на колкото може, защото всяка следваща година ще е с по 30% надолу от предходната по цени. А тези които си стоят от 3 години непродадени са обречени да си останат такива - като имат дебилни собственици.
  • 11 ivan

    0 0 Отговор
    Това е реална цена 1000лв на декар
  • 12 ivan

    0 0 Отговор
    Министерството на отбраната извърши една от най-мащабните си сделки с недвижим имот. Военните продадоха 117 311 дка за сумата от 188 505 лв., което прави точно по 1.60 лв. на декар ТОВА НЕ Е ТОЧНА ЦЕНА ИМА ГРЕШКА 118 дек по 1000лв на дек са 118 000 лв ТАЭИ ЦЕНА Е МНОГО ДОБРА