Last news in Fakti

12 Ноември, 2010 00:00 2 874 12

Инвеститорите не искат да оскъпяват проектите си с мерки за енергийна ефективност

  • саниране-
  • минев-
  • енергийна ефективност

Пазарът на имоти в страната е много слаб и това кара инвеститорите да не оскъпяват проектите си с допълнителни мерки за енергийна ефективност. Това коментира пред Дарик изпълнителният директор на Асоциацията за реновация на етажната собственост (АРЕС) Ангел Минев. В същото време изпълнителният директор на Агенцията за енергийна ефективност Кольо Колев обясни, че в момента се инвестира повече в мерки за енергийна ефективност в частните сгради, заради издаването на сертификати, които носят данъчни облекчения за собствените.

Според Ангел Минев спадът в пазара на недвижими имоти на практика забавя сериозно въвеждането на мерките за енергийна ефективност в жилищните сгради у нас. „От тази гледна точка инвеститорите като че ли не са заинтересовани да оскъпяват проектите си с „екстри”, за каквито все още се смятат вложенията в енергийна ефективност. Това кръстосано субсидиране и изкуствено поддържаните ниски цени практически блокира цялото развитие на енергоефективни мерки в строителния бизнес в съществуващия сграден фонд и в новостроящите се сгради”, каза той.

Според изпълнителният директор на Агенцията за енергийна ефективност Кольо Колев обаче именно в новото строителството се внедряват мерките за енергийна ефективност и сериозен стимул за това, освен спестените разходи от отопление, е и издаването на сертификати, които носят данъчни облекчения за собствените. „Там интересът е голям, тъй като със сертификат А отпада данъкът на сградата за съответния потребител за срок между седем и десет години”, обясни той.

Междувременно от Федерацията на индустриалните енергийни консуматори отчетоха, че в по-големите предприятия у нас се инвестира в енергийна ефективност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Gogou

    18 2 Отговор
    "Пазарът на имоти в страната е много слаб и това кара инвеститорите да не оскъпяват проектите си с допълнителни мерки за енергийна ефективност."

    Интересно, а как смятат да раздвижат пазара и да накарат хората да купят "техния перфектен" имот...
  • 2 paralax

    23 2 Отговор
    Толкова време застой в строителството, но наглостта им не спада ,а май става и още по-голяма. 10-тина обекта лично съм огледал - затворен тип. Отвън като гледаш има дизайн - свежи цветове, тераси- неръждавейка и стъкло,парапети стълби - също, дограма PVC,стълби - гранит,но зад външния блясък какво се крие - външната изолация се поставя директно върху тухлата, няма мазилка, отвътре също липсва мазилака - директно гипскартон, като се подпреш на стената и тя хлътва, като седнеш на радиатора и той провисва, спестени хидроизолации, възможно е и бетона да не съответства, като влезеш в подземните гаражи - капе вода и се загьолва. И как да им платиш 700 Е , то няма за какво, по-добре дай 10% отгоре и си вземи в италия или испания .
  • 3 продавам,не подарявам

    3 25 Отговор
    Уникално смешни бедняци и тъпанари коментират обикновено в този форум...
    Единият сядал на...радиатора..Явно търси нещо твърдо отзад...На другия иска да му се движи...явно пак отзад...хахах...НЕЩАСТНИЦИ,ДОКАТО НЕ РАЗБЕРЕТЕ ,ЧЕ ВСИЧКО СЕ ПЛАЩА ЩЕ СИ СТОИТЕ ПОД НАЕМ ИЛИ ПО-ДОБРЕ СЕ ВРЪЩАЙТЕ ПО СЕЛАТА СИ...
  • 4 paralax

    17 0 Отговор
    Ееей №3 , леко ще избиеш балансите... И врабчетата вече знаят, че средно интелигентния гражданин не използва думата "селянин", която явно ти много обичаш, още повече като обидна. И понеже явно си с много малко мозъче, се чувствам длъжен да те осветля, че пазара се определя не от това колко си богат или беден, а от търсенето и предлагането.
  • 5 7

    18 0 Отговор
    Остави го, той човека е изнервен, че неможе да си продаде коптора и затова се пени
  • 6 voxa

    5 1 Отговор
    Този дето се пени е брокер затънал в дългове...
  • 7 Иво

    9 0 Отговор
    Последната сграда която построих я издадох през 2009г. Стъпа ми на себестойност 210 е/кв.м, когато приспадна обещетението на собствениците, прекарването на кабелното трасе и външното ВиК- стъпа на 350е/кв.м. Средна продажна цена на цялата сграда е 440 е/кв.м. Чудя се за какво искат тия хора по 700 е/кв.м. Някой нов Майбах, можеби им трябва!!!!
  • 8 МП

    2 1 Отговор
    Повече от 10 години се опитват да узаконят поредния обир на обикновенния човек и го измислиха-ЕНЕРГИИНА ЕФЕКТИВНОСТ.Задължително блоковете стават фирми и трябва да санират срещу безумни цени сградите.Ако толкова ви пука за околната среда направете го със държавни средства.а хората ще са ви благодарни въпреки,че пак голяма част от парите ще бъдат откаднати от проектанти,надзорници изпълнители.Хората едва уцеляват вие ги вкарвате в безумни разходи.
  • 9 Smislov

    3 0 Отговор
    Енергиината ефективност всеки ще си я направи сам без да го карат, когато плаща на монополистите само това което потребява. В момента никой не знае какво е потребил и какво плаща. Никой българин не може да каже колко струва 1 киловат парно например. Да но ако това стане рязко ще спаднат печалбите на монополистите . Защо трябва да правиш енергиина ефективност, като пак ще плащаш колкото ти кажат? Ако може това някой да ми го обясни, ще му бъда много благодарен.
  • 10 :)

    2 0 Отговор
    Опазването на околната среда е привилегия, а не задължение. В този ред на мисли топлоизолацията на сградите е НАЛОЖИТЕЛНА.
  • 11 The 8

    3 0 Отговор
    "Инвеститорите не искат да оскъпяват проектите си с мерки за енергийна ефективност" - АЗ ПЪК НЕ ИСКАМ ДА ИМ КУПУВАМ БОКЛУЦИТЕ :)
  • 12 A

    2 0 Отговор
    Г-на или госпожата от Номер 3 иска да каже: "Дайте ми вашите пари! На мен много ми трябват. На вас за какво са ви? Искам много, искам много ..." :-)

    А строителите да вземат да се съсредоточат върху мениджмънт, маркетинг, и т.н. и да си оптимизират дейността. То само с рушвети и балони не става.