Last news in Fakti

25 Ноември, 2010 17:39 5 669 17

Имотите на 400 000 домакинства попадат под ударите на закона "Кушлев"

  • закон-
  • промени-
  • комисия-
  • кушлев

Проектозаконът за комисията "Кушлев" засяга между 80 000 и 400 000 домакинства, които са натрупали значителни нерегистрирани доходи през последните 15 години. Това обяви вчера икономистът Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии по време на дискусия около последния вариант за закон за отнемане на престъпно и незаконно придобитото имущество, изработен от Министерството на правосъдието. Странично засегнати от законопроекта, който има за цел да се бори с престъпността, ще са между 240 000 и 1 200 000 души, изчисли Ганев.

Основната критика на експертите към проекта е върху възможността държавата да преследва и отнема имущество, което не е придобито по престъпен или незаконен начин. По думите на участници в дискусията това ще се реализира чрез допускането в законопроекта на възможността, че всяко имущество над 60 000 лева, чийто произход не може да бъде доказан чрез документи, е придобито по престъпен или незаконен начин.

По думите на икономиста Георги Ганев данните на НСИ и БНБ за последните 15 години сочат, че нерегистрираната икономика, т.е. доходите от законна, но необявена дейност, е генерирала между 50 и 200 млрд. лева. По данни на статистическия институт този сектор е между 10 и 15% от БВП всяка година. „Това са предимно хора, които получават скрито част от заплатите си, работещите без трудов договор и самонаетите лица, които не се обявяват пред държавата. Отделно за този период в икономиката са постъпили над 30 млрд. лева от чужбина, чийто произход също остава неясен на ниво документи“, обясни Ганев.

Той уточни, че неговото проучване е базирано върху официалната статистика, която дава минимализирани представи за размера на нерегистрираната икономика. На тази база Ганев е изчислил, че странично засегнати от законопроекта може да са до 400 000 домакинства, или 1 200 000 души. "В мотивите към законопроекта се казва, че законът ще засегне стотици семейства. Допусната е малка грешка, става дума за стотици хиляди", добави Ганев.

Други експерти от неправителствения сектор оспориха вероятността да се осъществят поставените от правосъдното министерство цели на законопроекта. Според Иванка Иванова от "Отворено общество" законодателството създава възможност да се увеличат разходите за бюджета, отколкото за по-големи приходи. Адвокат Йонко Грозев от Центъра за либерални стратегии пък добави, че проектозаконът прекрачва дори и минималните стандарти за защита на човешките права. Според него казусът може да бъде отнесен до Конституционния съд и Европейския съд за защита правата на човека в Страсбург. По думите му основни постановки на проекта дублират идеята на Закона за собствеността на гражданите от 1973 година. Държавата напълно се освобождава от задължението да доказва престъпен или незаконен произход на средствата на определен гражданин, смята адвокат Грозев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 попа

    6 3 Отговор
    Глупости.
  • 2 11111

    12 0 Отговор
    Голяма пукотевица,но накрая си знаем истината"За кокошка -няма прошка,за милион -няма закон.Абсурдите са повсеместни.Простосмъртните няма ,кой да защити,ако си купил гарсониера за 25000 евро,но си платил данъци ,като за покупка по данъчна оцетка върху 6000лв.Може да те подгонят.А замъци и сарай натрупани от власимащи и бедни съдий ,са недосегаеми.
  • 3 upla6en

    9 0 Отговор
    Може ли някои юрист да коментира - каква е точно заплахата? Изобщо какво се "мъдри" за нищо неподозиращите нормални хора? Коментират се конфискации и на база на данъчна оценка (както междувпрочем се прави в 100% от изповядваните сделки...Спомена се също и че купилите имоти с пари от чужбина, но не можести да покажат митническа декларация за парите са също заплашени от Кушлев?? Ами то в целия Европейски съюз включително и в БГ до 10 хиляди Евро може да си носиш и в джоба при влизането..И следва логичният въпрос - ако човек е внесъл по този начин пари в България каква митническа декларация искат тогава...? Също какво се слуцва с нормалните граждани купили имот на зелено, но оказали се в момента със запорирани имоти защото Строителят-Бизнесмен е в момента със запор? (има много такива случеи вмомента!!) Те могат ли да си търсят правата в Страсбург като наказани БЕЗ вина от Българската държава? МОЛЯ запознат с това недомислие да коментира!!!! (Направо се връщаме към национализацията!!! Ужас! Върви и инвестирвай в България...)
  • 4 ????

    9 1 Отговор
    Преди 4 години когато си купих двустайна стара тухла в Бургас Д.О. беше 25000 лева.Сега е 55000 лева, а на места даже изпреварва и пазарната цена.Този праг от 60000 лева е просто нищожен
  • 5 w.....v02

    11 0 Отговор
    Ако се започне от тия с по 600 000 000 после тия с 60 000 000... и.т.н. докато се стигне до 60 000, ама да се кара по ред... Защо не ... Нека да преджобят и нас
  • 6 kokosha glava

    3 1 Отговор
    Taka e to, ozakonenoto bezzakonie v Bulgaria si prodalzjava. Dali cherveni sedesari ili bludkavo-petnisti shtangisti upravljavat, vse dojat bednite i srednite, a ne debelite i vrednite.
    Ami aide sabudete se bre hora, shte pukate li topcheto, ili shte vi pukat dokato si piete birata.
  • 7 Драшански

    6 0 Отговор
    Власт имащите ни показаха как се излиза от такава ситуация. Давал си консултации или пък имаш 300 години трудов стаж. Например човек живеещ на село може да дава консултации за говедовъдството, овцевъдството, свиневъдството и т.н. Иначе аз съм свидетел как в един друг строй отнемаха имуществото на хората.
  • 8 igp

    6 1 Отговор
    най добре за държавата е комисията кушлев да бъде закрита като неефективна и освободените пари да бъдат пренасочени в други области
  • 9 лагалага

    4 2 Отговор
    много си е добра комисията, само че досега не работеше, а и беше създадена много късно. Номерът е да се започне от най-богатите с повече от 5-6 имота ново строителство
  • 10 джоро

    4 0 Отговор
    Дрън-дрън ярина!
    Скапана държава
  • 11 vxcvxcvxcvxcvxcvc

    0 0 Отговор
    stiga propaganda
  • 12 МАЛИИИййй

    4 1 Отговор
    държавата набеждава гражданите че са престъпници ако не могат да докажат откъде е происхода им,а вместо КУШЛЕВ да го доказва седи си с кръстени ръце и готово.Виновни сте.ДА АМА НЕ.НЕ ВСЕКИ АКО НЕМОЖЕ ДА ДОКАЖЕ Е ВИНОВЕН,МОЖЕ ДА ИМА РЕДИЦА ПРИЧИНИ ДА НЕ МОЖЕ И ТОВА НЕЗНАЧИ ЧЕ Е ПРЕСТЪПНИК,.тОВА НЕМОЖЕ ДА СЕ ПРИЕМЕ И НЕ Е РЕДНО,ЗАЩОТО СЛЕДВА КОЙТО ТВЪРДИ,ЧЕ НЯКОЙ Е ВИНОВЕН ЗА НЕЩО ДА ГО ДОКАЖЕ ТОЙ.
  • 13 дрън дрън

    3 0 Отговор
    Да имаш 5 нови апартамента не значи че си богат :), защото първо зависи къде са и второ може да си ги придобил по различни начини, а не чрез купуване. Богат си на тухли, мазилка и т.н. , когато е бедна средата в която живееш.
  • 14 Срещу съдии и адвокати?

    6 0 Отговор
    Естествено че срещу съдии адвокати прокурори митничари финансисти счетоводители юристи нищо няма да се направи.По-добре ще е ако се вдигнеме да потърсиме отговорност на Кушлев защо прилага закона избирателно и пристрастено като наш съдия.Трябва сериозна отговорност за самия Кушлев която да му я търсиме ние като ревизираме цялата му дейност за отнемане на имущество и пари.Да го питаме защо само срещу едни предприема действия а срещу други не смее.
  • 15 изуминелно...

    3 0 Отговор
    Изумително е как всички искат държавата да се оправи, но ако може те самите нищо да не правят и да си карат по старому...

    Плащайте си данъците и тогава ще имате куража и основанието да искате от държавата да защитава вашето имущество....
  • 16 Бичме

    0 0 Отговор
    Нека, нека..Така трябва. И моята къща в центъра на Варна ще е вземат. Ще е дават на циганин. Ама така трябва. Нека-нека!
  • 17 Бичме

    0 0 Отговор
    Останаха ли българи в таз държава? Останаха, останаха! Ама все цигани се именуват!