Last news in Fakti

10 Декември, 2010 00:00 2 185 3

Тайван ограничава спекулативните сделки

  • тайван-
  • спекуланти-
  • кредити-
  • банки

Спекулативните сделки с недвижими имоти в Тайван ще бъдат ограничени след като правителството възнамерява да въведе нов данък върху покупко-продажбата на недвижимости. Целта е промените да засегнат само онези клиенти, които купуват със спекулативна цел. Обмисля се размерът на данъка да бъде около 30% от стойността на сделката.

Причина за драстичната мярка е, че в средата на 2010 г. беше регистриран нов рекорд на цената на квадратен метър жилищна площ. В центъра на Тайван стойността достигна 8400 USD/кв.м. Предишният рекорд беше от 2008 г. – 6200 USD/кв.м. За последните 7 години имотите поскъпнаха почти с 80%.

Въвеждането на нови данъци не е първата предприета мярка за предотвратяването на балон в сегмента на недвижимите имоти. През 2010 г. Централната банка на Тайван увеличи лихвите по ипотечните кредити с 0.125%. Също така има редица ограничения за получаване на банков заем при покупка на втори и трети имот. За известен период това понижи търсенето, но не доведе до спад в цените. През второто тримесечие на 2010 г. Тайван беше сред 10-те държави в света с най-бързо увеличение на цените на недвижими имоти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 edin

    3 0 Отговор
    Много наща може да се поучиме от Тайван. Вижте как финансират академията на науките, кави са изискваничта към учените и каво е отношението към тях. Вижте кава здравна система имат и как лекарствата се дават от доктора и влизат в застраховката. Вижте и система та им за пенсиониране. А безработен миже да се водиш само 3 години през активния си живот. Плащат голямо обещетение за това време, но за 3 години сумарно трябва да си намериш работа, да почнеш свой бизнес или да се преквалифицираш.
    Колкото до цените на имотите - да в цетъра са от този порядък, но нямате и представа за кави имоти става въпрос. Мисля , че добре познавам града и до сега не съм видяла кална улица, графити по стените или счупени пейки и спирки, дори и в най- крайните квартали. Градският транспорт е първокласен, удобно, чисто, кондеционирано. Цените на транспорта не са променяни от последните 12 години!!! Не са променяни и данъците!
    И още една голяма разлика от Бг. БИВШИЯТ ПРЕЗИДЕНТ И СЪПРУГАТА МУ СА В ЗАТВОРА заедно с прятели за присвояване на средства / май 100 мил $/ Осъдени са ЕФЕКТИВНО за по 12 години , ако не се лъжа. Делото приключи за около 1 година. Месните коментираха, че наказанието е по високо , точно защото са измамили народа като представители на държавата.
    Tа навсякъде има всичко, но когато обществото е здраво и има работещи институции просперитета е налице.
  • 2 coco

    1 0 Отговор
    Тайван е държава ? В центъра на Тайван цените били.... ?
    Може би говорите за столицата която е Тайпе ?
  • 3 gl

    1 0 Отговор
    korvite pone tam sa oste eftini