Last news in Fakti

13 Януари, 2011 09:37 5 423 18

Руските строители продължават да губят от българските

  • купувачи-
  • руснаци-
  • русия-
  • пазар-
  • ваканционни

Независимо от спада на цените на имотите по целия свят и намаляването на покупателната активност, руснаците демонстрират постоянство в желанието си да се сдобият с парче собственост в друга страна, пише руският портал за имоти Где этот дом.

Имотите в страните от Европа, Турция, ОАЕ, Израел, САЩ и Азия се ползват с небивала популярност сред руските купувачи през последните две години и те, от своя страна, заеха първите редици в класациите на чуждестранните купувачи в много страни в света.

Дори спадът на квадратните метри в Русия не промени ситуацията и руските строители и предприемачи губят от чуждестранните си колеги по брой привлечени купувачи. Над 70% от населението на страната желае да се сдобие с имот в развитите страни, показа проучване.

Експертите разграничават няколко целеви групи сред руснаците- такива, които купуват имот в друга страна с цел постоянно пребиваване; за децата си, които учат в чужбина; като дом, в който ще живеят след пенсиониране; за средносрочна или дългосрочна инвестиция. Най-много са тези, които купуват имоти цел постоянно или временно пребиваване в страната, в която придобиват собственост, като предпочитанията им са насочени най-често към морските крайбрежия, курорти, финансови и културни центрове.

Борба за руския пенсионер

България неизменно стои сред приоритетните страни за покупка на имот на чужбина. Руските пенсионери съставят 85-90% от купувачите на извънградски имоти и по данни на Бългериан пропъртис, техният брой в сравнение с 2009 г. е нараснал с 40%.

Българските брокери делят руските купувачи на три групи. Първите се ориентират към жилища на стойност 20-40 хил. евро. Обикновено това са едностайни апартаменти и студия, разположени далече от плажовете по морските курорти. Втората, най-многобройна, група купувачи разглеждат предложения от 40-60 хил. евро . Третите се ориентират към луксозното строителство на цена 80-90 хил. евро.

По думите на български брокер, възрастните руснаци са привлечени в България от евтиния живот, добър климат, близостта на културата и манталитета. Те продават своите жилища в Москва, Санкт Петербург и други големи руски градове, за да купят имот в България. Българските строители и предприемачи са на едно от водещите места по рекламна активност в Русия, а по данни на търсачката Яндекс над 300 000 запитвания за имоти в чужбина са насочени към българските имоти.

Брокерите безкрайно дълго говорят за достойнствата на България, но основното си остават евтините имоти и възможността за семейна почивка. Средната стойност на жилищата в България е около 650 евро за квадрат. Във Варна те са между 600-2 700 евро. В Банско цените започват от 490 евро и достигат 1 295 евро за квадрат. Което, сравнено с германските Алпи, никак не е скъпо.

Достъпна Европа като примамка

След влизането си в Европейския съюз, Латвия се сблъска с имотен балон: през 2004-2005 г. цените на жилищата скочиха с 61.7%, през пика от 2006 г. с 66.6%, след което сделките намаляха до пренебрежителен малък брой в кризата. Латвия избра друга стратегия- да рекламира достъпността на Европа за руснаците, които купят имот в страната с цел придобиване на жителство.

Без ограничения

Чехия и досега остава най-толерантната страна към руснаците, предлагайки лесно получаване на визи и жителство дори срещу наем на имот. Вариант, който е удобен за голям брой руски граждани.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 gora

    7 1 Отговор
    tova dobre li e za naz?
  • 2 смятай какви бастуни са

    45 1 Отговор
    Щом мечтата на руснака е да напусне СССР и да има нещо сигурно навън, смятайте каква кочина е у тях.
  • 3 бастун си ти

    17 1 Отговор
    ами че е кочина при нас това си е вярно, но в БГ е още по-голяма кочина човече!

    Коментиран от #4

  • 4 a ti si levak!

    1 8 Отговор

    До коментар #3 от "бастун си ти":

    Kato e takava kochina...kakvo pravish tuk dragi!??!?
  • 5 НЕ Е ЗА ВЯРВАНЕ

    31 1 Отговор
    РУСНАЦИТЕ СА ТОЛКОВА ЗЛЕ, ЧЕ КАТО ДОЙДАТ У НАС ПЪРВАТА ИМ РАБОТА Е ДА СИ УРЕДЯТ ПРЕБИВАВАНЕТО И ДА ОСТАНАТ. ТАКОВО ПАНИЧЕСКО БЯГАНЕ ОТ ДРУГА СТРАНА НЕ СМЕ ВИЖДАЛИ
  • 6 ссср

    1 23 Отговор
    По добре да идват руснаци отколкото фесунгери.И без това си имаме дстатъчно фесове с двойно гражданство дето идват от време на време и да гласуват.
    През останалото време българските паспорти им трябват за да ходят из Европа.
  • 7 не ссср

    39 1 Отговор
    по добре нито руснаци нито фесове и двете са един дол дренки

    Коментиран от #8

  • 8 xxx

    1 17 Отговор

    До коментар #7 от "не ссср":

    Ти май си фес а ?
    По добре руснаци отколкото фесове.
  • 9 Контра

    21 1 Отговор
    Я по-живейте в техният климат, особенно в Сибир, та да видим дали и вие няма да избягате от там.
  • 10 USSR

    25 1 Отговор
    Няма го оня велик СССР за който си заслужаваше да живееш в праобитния строй но с мечти за светло бъдеще. Хората изтрезняха и хукнаха панически да бягат от измисления им свят. Просто им се чудя защо не изберат нормална държава а се бутат в псевдоподобие на тяхната. Само евтината храна , алкохол и ку..ви ли са нуждите им. Тогава не се чудя.
  • 11 ха ха ха

    24 1 Отговор
    Тия па като купуват тука шо си мислат че купуват у Европа , бати и олигофрените
  • 12 Anton

    1 17 Отговор
    имотите поскъпват до края на тази година
    и търсенето се увеличава само безпаричните хора продължават да лайат
    най- богатите хора по цял свят са инвестирали в имоти по време на криза от периода края на 2009 до 2011
    не се мислете за по хитри от тях
  • 13 до Anton

    16 1 Отговор
    ха ха ха ха, ти пък откъде се пръкна
  • 14 stals

    1 11 Отговор
    Купува се по цял свят, а при нас който и да купи все ще го оплюем.
  • 15 Минувач

    1 11 Отговор
    Да мислиш,че руснаците са зле ,щом купуват в БГ е абсолютна грешка. Купуват не само в БГ, но и в целия свят. Разбира се всичко зависи от доходите им. Щом техните пенсионери могат да си позволят да купят жилище на море,за каква мизерия говорите? Каккво могат да си позволят българските пенсионери?А това,че избират БГ,не защото тук е рай. На фона на разбити пътеща и други негативи,те намират тук много евтини цени /при тях една средна заплата е 1500 евро/ ,евтини и качествени заведения, море, топъл климат и друго не им трябва и освен това придобиват жилище в ЕС. Който има повече пари ,купува в Чехия,Словения и т,н. Те са на светлинни години от нас.
  • 16 Гагауз

    22 1 Отговор
    "Мания за VIP-бункери завладя и руските богаташи"..... ами това купуват и у нас, бетонни бункери. Като им харесва нека си дават парите, ако не са те съвсем ще се скапе пазара. Плюс това купуват сега на все още високите цени, тоест след година две ще са се прекарали здраво а това е добре за нас продавачите.
  • 17 bulgaria

    1 3 Отговор
    RUSNACITE ZAVLADQHA SVETA I IZKUPIHA I KUPUVAT VSI4KI ATRAKTIVNI IMOTI -A VIE SAMO SHTE KOMENTIRATE I NQMA DA SE OSAZNAETE KAK BULGARIA SHTE SE SABUDI EDIN DEN S CQLA PARVA LINIQ NA BALGARSKOTO MORE SOBSTVENOST NA RUSNACITE......NO TOVA E PO DOBRIQT VARIANT ZA BALGARIA
  • 18 Bossman

    1 5 Отговор
    България не е толкова лошо място.Руснаците купуват защото им е близо до родината.Освен това и езика е близък и лесно се разбират.