Last news in Fakti

19 Януари, 2011 12:57 3 661 14

Милиардна програма за саниране иска Плевнелиев

  • саниране-
  • плевнелиев-
  • банки-
  • финансиране

Започваме да говорим с всички търговски банки за финансиране на програмата за саниране на сградите. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. През юни месец 2011 година програмата ще бъде открита с 600 жилищни сгради.

В България има 720 000 панелки и сгради в лошо състояние, и в тях живеят 3 млн. българи, каза Плевнелиев. Той припомни, че близо половината от тези сгради са в 4 града на страната. Това са София, Пловдив, Варна и Бургас. Властта у нас иска да направят работеща милиардна програма.

Според Плевнелиев тя може да се финансира по 5 различни начина: бъдещи еврофондове, продажбата на въглеродни емисии, Фонд "Козлодуй", държавна политика за даване на данъчни пеференции на хора, които инвестират в енергийна ефективност. "Всичко това на куп за нас и според нас е добре да минава през търговските банки", каза регионалният министър.

Той обясни, че за един блок например, който иска да направи пълна реконструкция на сградата, банката е "един перфектен партньор". Това е така, тъй като тя управлява този процес. Освен банки може да има и други финансиращи структури, стана ясно от думите на Плевнелиев. "Търсим много и различни междинни звена, които да управляват тези пари", каза той. Така 50% от реконструкцията ще се финансира от Оперативна програма "Регионално развитие", а другите 50% вместо от джоба си, хората биха могли да вземат от банката, като безлихвен кредит. Интересът на банките, според Плевнелиев е в това, че те ще дават безлихвени, но нулеворискови кредити.

След като МРРБ започне да говори с всички търговски банки, до края на март си е поставило срок да има сглобен механизъм, а април - май конкретни правила, по които ще се работи. Темата за жилищната политика е сред четирите проекта по ОП "Регионално развитие", които според министъра са дълбоко реформно ориентирани към бъдещето на държавата.

Той припомни, че ведомството си е поставило за цел до 2013 г. да бъде договорено, разплатено и изпълнено на 100 % всичко по програмата. Според него обаче все още е рано е да се говори за абсорбиране на средства през 2012 г. в случай на реблокиране на средства от други държави. Заместникът му Лиляна Павлова каза, че България дори си поставя целта да усвои допълнителен ресурс по програмата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Питане

    4 6 Отговор
    Само адмирации към Министъра на този етап. Едно нещо ме терзае, защо 3-ти метродиаметър е предвиден да стартира чак 2015г.и да завърши до 2020г., няма ли начин да се случи по-рано.
  • 2 РЕНТИЕР

    3 5 Отговор
    РОСЕНЕ , РОСЕНЕЕЕЕЕЕ ! ПЛЕВНЕЛИЕВ,ПЛЕВНЕЛИЕВ!ДО ТУК ДОБРЕ ДАЖЕ ПАК ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ВАС ОБАЧЕ : - ОТ КЪДЕ В ТЕЗИ БЕДНИ ХОРА (може би пенсионери) ПАРИ ЗА ДА ИМАТ КАКВИТО И ДА БИЛО ВЗАИМООТНОШЕНИЯ С БАНКИ И КРЕДИТИ ПА МАКАР И БЕЗЛИХВЕНИ ? ТА ТЕ ПАРНОТО НЕ СИ ПЛАЩАТ, ТОКА ИКОНОМИСВАТ, ВЕДНЪЖ ДНЕВНО СЕ ХРАНЯТ, ЖИВЕЯТ НА РЪБА А ТИ ИСКАШ ДА ГИ НАТОВАРИШ И С ОШЕ ЕДНО БРЕМЕ ! Е ЯВНО НАСТАНА ОКОНЧАТЕЛНОТО ВРЕМЕ КОГАТО ЩЕ СЕ РАЗДЕЛИМЕ С ХОРАТА - ПЕНСИОНЕРИ ! КАКВО ПЪК , ЩЕ ВДИГНЕМ СТАНДАРТА КАТО ИЗЧЕЗНАТ ДВА МИЛИОНА И ПОЛОВИНА ПЕНСИОНЕРИ ! АБЕЕЕЕ ... НЕЩО НЕ Е ТАКА... А ???
  • 3 varna

    16 3 Отговор
    za tezi pari mogat da se strojat kashti, i da saborim panelite vednaj za vinagi i gradoveteni da zaprilichat na neshto,no znam che do kato prirodata nese pogriji njama kak da stane.
  • 4 xyz

    12 1 Отговор
    излиза че в една панелка живеят 4 човека.оттук нататък коментара е излишен
  • 5 zort

    2 0 Отговор
    -банката е "един перфектен партньор"- в кавички

    -"Всичко това на куп за нас и според нас е добре да минава през търговските банки"-БАНКИТЕ АКО НЕ СЕ НАГУШАТ,КОЙ???

    -"50% вместо от джоба си, хората биха могли да вземат от банката, като безлихвен кредит"-ТОЗИ КРЕДИТ ОТ КОЙ ДЖОБ ЩЕ СЕ ВРЪЩА???
    БЕЗ ЛИХВА?!?СМЯХ,СМЯХ,СМЯХ
    Искам да видя как, банките ще работят без пари:))))
    Кой ще поеме лихвите???Държавата или ние???
    И в двата случая банката ще намаже,а ние го дух.ме.
    В България всичко е възможно.
  • 6 GRAJDANIN

    4 3 Отговор
    БРАВО ПО ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ ОТДАВНА Е САНИРАНО - БИВШИТЕ СОЦ - САМО ТУК СА КАТО ГЕТА. ТЕ ПЕНСИОНЕРИТЕ МОЖЕ ДА НЯМАТ АМА ДЕЦАТА ИМ ЩЕ ПОМАГАТ - ДА СЕ ОПРАВИ ТОЯ ГНУСЕН ИЗГЛЕД НА ТИЯ БЛОКОВЕ.
  • 7 PA

    15 1 Отговор
    Какъв е смисъла да се реанимират-санират останалите от соц-комунизма панели с отдавна изтекъл срок на годност? Това не са жилища а казарми.Белите хора в демократичния свят живеят в тухлени къщи и кооперации,които нямат нужда от саниране поради добрите си изолационни свойства.Панелите имат 30 години живот тъй като заварочните връзки между отделните панелни стени ръждясват,корозират и има опасност от саморазрушаване.Те трябва да се съборят и на тяхно място с европейски и наши пари да си построим къщите, които"другарите" ни отчуждиха и разрушиха.Това е единственото правилно решение.Другото е предизборна пушилка за лековерните.

    Коментиран от #10, #13

  • 8 ?

    1 6 Отговор
    Да не би да е объркан словореда и да става въпрос за Банките, които искат да "финансират" саниранията/министреството, като координиращо разните неща, които явно още не съществуват и не са измислени. (то за т.нар. санирания няма програми, помощни наредби или както там се наричат, някакви идеи за това какво ще се прави и как ще се организира правенето му) понеже им секнали заемите/инвестициите и строежите и терените, т.е кредитополучателите. Само едно не става ясно с тия банки? Те защо си мислят, ама непрекъснато и независимо от кризи, че хората са толкова прости? Или искат да раздават кредити на некадърни и тъпи хора? А как ще си върнат "инвестициите" после?
  • 9 ...

    1 9 Отговор
    Даже полагането на пластмасовите дюбели е технически специфицирано и сведено до знанието на потенциалните (или неинтересуващите) се клиенти и трябва да съответства на разпоредбите. Задължително представени на достъпен, книжовен, за непрофесионалиста език. Плюс това, че фирмите/майсторите трябва да са и професионално застраховани за изброени и специфицирани рискове и кой знае още колко неща. А не това продаваме, онова продаваме и т.н.
  • 10 bg

    2 21 Отговор

    До коментар #7 от "PA":

    ти явно си поредния ненаял се строител,дето не може да си продаде прескъпите апартаменти с нереална квадратура и затова киснеш пред компютъра и бълваш глупости-уж живота на панелките бил 50 години сега пък стана 30,панелното строителство си е много здраво и качествено и съм сигурен че панелките ще надживеят скапаните блокчета дето се строят сега, а колкото до белите хора в демократичния свят-те вземат по 5000 евро на месец и могат да си позволят да купят апартамент ново строителство,като се има в предвид че там се строи много по качествено и квадратурата е реална.

    Коментиран от #11

  • 11 varna

    14 1 Отговор

    До коментар #10 от "bg":

    abe choveka ti govori za kashti, ama na vas vse v dupki vi se jivee.panela vi e stopil mozaka.
  • 12 Пазар

    3 4 Отговор
    Идеята е добра, но мнооого закъсняла. Най-много ще ме радва еднообразната (е почти) направа, а не кръпките, които са в момента. Също искам пълна забрана на остъкляването на балконите, с изключение може би на северните.
  • 13 Пазар

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "PA":

    PA, смисълът е в статистиката в началото. 3 млн. души живеят в такива жилища. Да речем , че ги разрушат, аз съм по принцип за. Тогава кой ще обезщети тези 3 млн. души със средно 35.000,- евро, за да си купят други жилища, с доплащане, разбира се?
  • 14 ЕС

    1 0 Отговор
    Преди санирането трябва да се разреши проблемът с незаконите работи в блоковете!Иначе няма как законно до незаконно да се санира?

    Народът очаква от Плевнелиев, чИновниците в МРРБ да си изпълнят високо експертно и много честно задачата за балконите:Надяваме се,че вече правилата са интегрирани

    Въпросът накратко е:

    1. Какво е обещаното решение на проблемът с незаконно усвоените балкони в цяла България? Тук имаме закъснение от срокът,който сам си сложи и обеща министърът в студиото на Дарик радио, а именно 1 януари 2011г. Защо продължава терорът от страна на ДНСК върху обикновени граждани, да се разрушават остъклените балкони,след като ДНСК е сезирано чрез медиите за целия проблем касаещ един милион остъклени и усвоени балкони в цяла България?

    http://www.mrrb.government.bg/index.php?lang=bg&do=interview&id=2702

    Водещ /Дарик радио/: И за балконите какво... кой ви пита, всички са незаконни остъклявания. Водещ: ...то ще може тогава и някоя барачка да узакониш. Р. Плевнелиев: Но, вижте, не трябва пък на сто процента в момента да си мислим, че всеки балкон е незаконен, защото има различни правила, които се интегрират. По темата с балконите... Водещ: Честно да ви кажа, не познавам някой, който да е ходил за строително... Р. Плевнелиев: След две седмици. Водещ: След две седмици ще кажете какво ще правим с незаконните остъклявания. Р. Плевнелиев: Ще имаме, ще имаме, да, ще имаме... Водещ: Прочетох някъде в интернет въпроса ще се бута ли и правителствената почивна станция край язовир Искър. Защото, нали, ако кажем - край язовири няма да има, защото там има вода, която се пие, значи няма да има и Министерският съвет почивна база. Водещ: Добре, значи ще се видим в края на януари - началото на февруари. Р. Плевнелиев: Обещавам.