15 Март, 2011 11:09 1 999 1

Йо-йо с данъците

  • данъци-
  • намаление-
  • делев

Данъците на столичани се люшкат нагоре и надолу като играта йо-йо. Така изглежда хаосът с налозите за сгради в града. Поредната "бомба" от недоразумения със софтуера на данъчните служби гръмна вчера. 14 дни след старта на кампанията за събиране на местните налози стана ясно, че има квартали, преместени в зони с по-ниски налози. Хора в "Подуяне" се израдваха, че плащат наполовина по-малко в сравнение с миналата година. Но щастието им продължи точно две седмици. Сега жителите на района ще се наложи да доплащат. За панелен апартамент от 60 кв., единствен за собственика, вместо миналогодишните 42 лв. компютърът отчел данък от 28 лв. тази година. Промоцията за хората в "Подуяне" обаче ще отпадне, след като градският парламент в четвъртък гласува да се върне старото зониране в града.

Жителите на квартал "Горна баня" пък ще плащат по-ниски данъци. От тази година районът вече няма статут на курорт, обясни шефът на дирекция Контрол и методология при данъчната дирекция в общината Даниел Делев. Това означава, че собствениците на жилища в "Горна баня" вече ще плащат с 50% по-малко налози за къщите си, както и за смет. Дори и градският парламент да върне в четвъртък старото зониране, не би следвало жителите на квартала пак да плащат като за курорт, категоричен бе Делев.

В останалите столични квартали "Банишора", "Драгалевци", "Симеоново", "Княжево", "Малинова долина", "Киноцентър" , Зона Б18, Зона Б5, "Дружба 2", "Младост 2, 3 и 44" налозите ще върнат миналогодишните си по-ниски размери. Една част от тези квартали ще бъдат преместени отново от 3-а в 4-а зона, а друга част от 2-а отново ще попаднат в 3-а. Най-радостни ще са жителите на Зона Б5. Това е единственият квартал, който от 3-а мина в 1-а зона. След падането на новите зони обаче жителите там отново ще плащат по 42 лв. за единствено жилище вместо предвидените 62,5 лв.

Столичаните, които вече са платили по-скъпия налог, ще могат да си приспаднат парите в рамките на един ден. Те трябва само да подадат искане в данъчното бюро за възстановяване на сумата и да заявят дали си искат парите по банков път или кеш. След това или изчакват да получат парите си от касата, или предоставят на данъчните служители банковата си сметка, обясни Делев. Новите съобщения за данъците в презонираните райони ще започнат да се изпращат в началото на следващата седмица, каза още Делев. По думите му това ще струва около 50 хиляди лева и ще е за сметка на бюджета на данъчната дирекция.
До средата на вчерашния ден постъпленията от данъци в София бяха общо 1,3 млн. лв. Същата беше и сумата в петък по същото време, каза зам.-кметът по финансите Минко Герджиков, който в неделя подаде оставка.

 

Даниел Делев, началник-отдел Контрол по методологията при дирекция Приходи и администриране на местни данъци и такси в Столичната община:

Не бързайте да си искате сумите

- Г-н Делев, какви са постъпленията от данъците в София от началото на данъчната кампания?
- До момента са събрани 45 млн. лв., като кампанията стартира на 1 март. Около 250 млн. лв. се очаква да се съберат до края на годината.

- Какъв е съветът ви към хората от презонираните райони, които трябва да си приспадат пари?
- Съветвам всички, които трябва да си взимат парите заради промяната в зоните, да не ходят да го правят още следващата седмица. Така ще избегнат чакането по опашки. Тези пари, които ще трябва да си получат от данъчните бюра, са изискуеми в рамките на 5 години. Спокойно, след като изтече краят на следващия месец, когато вече няма да има много хора, могат да дойдат и да си възстановят парите.

- Ще се променят ли сроковете за плащане на данъците и ще остане ли отстъпката от 5%, ако се плати веднага, след връщането на старите зони?
- Сроковете са определени със закон, те не могат да се променят. Отстъпката от 5% за платилите наведнъж до 30 април ще остане.

- Стават ли технически грешки при изчисляването на налозите?
- Стават и технически грешки, но те не са решаващ елемент. Всъщност няма какво толкова да се сгреши. Например ако подадете декларация, можете да си я проверите. Тя е отражение на вашия нотариален акт или на договора за покупко-продажба. Всеки един показател, който има значение за определяне на данъчната оценка, е в декларацията и може да бъде проверен на секундата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гъзибаров

    2 0 Отговор
    Тука има,тука нема.Мноо са прости.