Last news in Fakti

31 Март, 2011 00:10 2 311 4

Депутатите приеха единодушно лобистки закон за нотариусите

  • нотариус-
  • закон-
  • парламент-
  • промени

Правната комисия в НС прие на второ четене вчера поправки в закона за нотариусите, които позволяват на депутатите нотариуси да запазят канторите си до края на мандата. Представителите на всички партии гласуваха "за", като единствено сините се въздържаха. Текстът мина без никакви дебати по същество. Единственият спор бе дали в заглавието на законопроекта да бъде записано, че той е "за изменение и допълнение" или само "за допълнение". Екатерина Михайлова (СК) обясни, че е гласувала "въздържал се", тъй като споделя в известна степен опасенията, че този текст е лобистки. Шефът на комисията Искра Фидосова, която е нотариус в Монтана, не декларира открито конфликт на интереси, но се оттегли от председателското място по време на дебата и не участва в гласуването.

Лобистка поправка в този дух бе внесена още в първия месец от работата на парламента и предизвика грандиозен скандал, довел до отмяната й лично от премиера. Този път промените се прокарват косвено, но постигат същата цел. Текстовете облекчават работата на помощник-нотариусите, които заместват избраниците във властта, но на практика гарантират безпроблемното връщане на депутатите нотариуси в канторите им след края на мандата. Според измененията помощниците вече няма да се явяват задължително на изпит за придобиване на правоспособност на всеки 2 г., както е сега. Което им дава правото да въртят без проблем канторите в продължение на 4 г., докато титулярите им са в НС. Депутатите бързат с промените, тъй като срокът от 2 г., в който техните заместници са упълномощени да ги представляват, вече изтича, а при евентуални избори някои от тях могат да се провалят и тогава местата им ще заемат нови нотариуси.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ива

    27 2 Отговор
    Браво на депутатите,за пореден път докажаха,че в БЪЛГАРИЯ се мисли за срок от 4 години.Всяко правителство мисли и деиства за периода в който е на власт,а след тях всеки да се оправя както може.Хора събедете се,докато си мълчим нищо нямо да се промени.
  • 2 Левски

    8 0 Отговор
    Еййййй... мутри мръсни не се ли наядохте бе, кога ли ще полудее народа и ще стане като в Либия......
  • 3 Go60

    2 1 Отговор
    onia s mustakite pak 6te doide,izvergi takiva i togava mu mislete!
  • 4 Пазар

    1 1 Отговор
    20 години вече ни управляват предимно юристи и лекари, а и ченгета. Всички знаем резултата.