Last news in Fakti

4 Април, 2011 00:03 3 076 12

Строителната криза роди антизабележителности

  • испания-
  • строителство-
  • криза-
  • забележителности

Испания традиционно привлича туристи със своите плажове и архитектурни забележителности. В страната обаче строителният бум и последвалата криза оставиха нови „забележителности", на които журналистите сложиха представката „анти". Става дума за недостроените жилища, пусти къщи и напуснати апартаменти в големите градове и крайбрежните курорти, наричани от местните ciudades fantasma- градове- призраци.

Всеки, който иска да разбере с какво се справя Испания днес, може да последва "антитуристическия" маршрут, пише британският Guardian. Един от тези изоставени градове е Валделус в Гуадахра. Само на 30 минути с влака от Мадрид, и сте там. Градчето е предвидено за 30 хиляди жители, които да обитават 9.5 хил. домове. Строителите обаче са успели да завършат едва 1 500 домове, в които живеят всичко на всичко 700 души. Един от жителите на име Хоакин Ормасабал купил тристайния си апартамент за 240 хил. евро, докато ако реши да го продаде сега, няма да получи повече от 140 000. Той показва с какви забележителности разполага градът- пустеещо място, което е трябвало да стане паркинг за 2 000 автомобила, етаж от сграда, която трябвало да стане търговски център, училище за 1 700 ученици, в което сега има само 300 деца. Това е една показателна история за това колко тежки са наистина времената за имотния пазар на Испания. Цели 10 години тегленето на ипотечни кредити привличаше с ниски лихви, образуваха се огромни балони.

Сега всеки пети испанец е безработен, а икономистите не хранят надежда за близък край на кризата. Оптимист е само правителството, което прогнозира, че до 2013 г. пазарът ще се „разтовари" и непродадените обекти ще са едва 200 000. За да се случи това обаче, трябва да бъдат продадени 900 хил. домове (т. е. по около 300 000 годишно)- твърде голяма хапка за един пазар.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 glupavnouporit

    7 5 Отговор
    Ще се ''разтовари'' рано или късно .Не бих се ангажирал с година , но при стандарта на живот в Испания, Португалия , България , пенсионерите от Франция , Англия , Германия , Скандинавските държави ,че и новобогаташите от Русия съвсем резонно биха се изнесли на по-топло .Преди месец мой приятел от Израел ми се похвали че си продал къщата в Рединг за да купи в Марбея , като каширал и 100к паунда за черни дни .

    Коментиран от #6

  • 2 bubblehead

    40 16 Отговор
    За да се случи това обаче, трябва да бъдат продадени 900 хил. домове (т. е. по около 300 000 годишно)- твърде голяма хапка за един пазар.

    ------------------------------------------------------------

    Няма страшно ще ги продадат. Вижда и се края на испанската имотна pendejada. Например сигирен съм че в България ще намерят достатъчно кандидати които смятат че апартамент за 140 000 евро в град-призрак на 30 км от Мадрид е по-добра сделка, страшна далавера, ха-ха! от апартамент за 50 000 евро в центъра на София. Тъй де 2000 евро/м2 в испанската пустиня е по-евтино от 200 евро/м2 в центъра на кенефа. Кък ши сравяваме другари пустиня с кенеф!? ха-ха-ха! Апропо българските "журналисти", при тия сериозно проблеми се разбира от статията защо не спонемат с колко паднаха цените в Мадрид!? Туй да сме полезни на веждите не само да ги плашим щото те са си достатъчно стресирани... Ами как с колко - почти с николко с някакви 5-10% са цените в Мадрид надолу! Всеки пети в Испания без работа и градове-призраци другари , сериозна работа, ей! Само не става ясно дали из градовете-призраци бродят дон Кихотовсти!? ха-ха Начи няма смисъл да ги плашим обудалените нашенски вежди със испански градове-призрасти оти таквоз чудо ние си нямаме, ама централни столични квартали има и тук и в Кастилия...
  • 3 joke

    39 2 Отговор
    В България ще бъде още по - зле. Няма пазар. Има комунисти. Няма условия за бизнес. Има само далавери. Българина всички го преебават - монополи, банки, държавата. България е страна за аутсорсинг. И добре че е той иначе щеше да е доматена република (банани - няма). Младеите хора се изнасят на запад. Скоро в БГ ще остане само лош материал и хора които са си изпяли песента - пенсионери, мангали и тарикати. За имотите който продал - продал. Скоро бултрапа ще се издъни и ще лъснат задниците на инвеститорите и строителите.
  • 4 трезво мислещ

    23 3 Отговор
    Нищо да ги пуснат нашите инвестиционни фондове със сумати кирливи пари,англоезични имена и неясни сенчести субекти които стоят зад тях и те ще им реализират не по 300 000 имота годишно а двойно.Да им пуснат и малко шарани от нашите (кандидат новодомци) щото те се въдят кат китайския шаран и глей кво става, шоу до безкрай.Между другото на тея сега им пустеят нереализираните градове а при нас кво ще е пустееща нереализирана държава, само дето евалла на Бат Бойко щото ако успее през мандата си да реализира магистрала от единия до другия край на България ще влезе в историята не с друго ами поне с това.
  • 5 някой си

    9 3 Отговор
    Ето и един холивудски сценарий на една Българска драма за всички продуценти които се вълнуват и мислят,че всичко е извъртяно и изчерпано:Кара си германския турист по Българсия аутобан към курорт Слънчев бряг за да си вземе малко торопочвена течна смес(тя от лайната дето се вливат сега във водата ще стане такава)и хоп чета цветнокожи хайдути му пресичат пътя с калашници в ръка,излиза най отпред пълководеца Муси Баш Манги и изкрещява:Шаaa дааваш ли паарата ил да та гъъърмя ли в главата.Германецът втрещен и ужасен дава всички пари и умолява да го пуснат.Муси Баш Манги се оказва по честив от хайдушкия отряд от 240 четници които са довели България до той хал и го пуска.Германецът стъписан без да е стигнал до торовата централа Слънчев бряг или Златни пясъци тръгва да бяга през най близката отправна точка до която е стигнал Дунав мост.Стигнал до там и мислейки,че се е спасил не щеш ли нова хайдушка чета но този път четата е на свирепия със своя нрав Стоил Пенсионеров по прякор дедето.Спират германеца и дедето излиза най отпред и крещи свирепо:Дай мангите или че те колим,германеца отчаяно крещи nein money,nein nein.Понеже няма какво да му вземат а и четата е изградила култ към канибализма изяждат поредния несретен германец а преди това са вкусвали италианци,англичани и т.н.За всеки който ще скочи ама това колко прилича на филма Грешен завой не неприлича.Щото там нито има роми които са на път да издивеят нито пък пенсионери които от нямане на кво да правят и да ядат ще го ударят на канибализъм.
  • 6 bubblehead

    7 8 Отговор

    До коментар #1 от "glupavnouporit":

    но при стандарта на живот в Испания, Португалия , България , пенсионерите от Франция , Англия , Германия ,
    ------------------------------------------------------------

    Начи голямо объркване тука!? Стандарта на живот в Испания и Португалия е почти неразличим от тоя в Франция, Англия и Германия и тия всичките са несравнимо по-скъпи от България, и това е верно за каквото и да говорим - имоти, домати, ляб, образователни степени, градски транспорт, медицина, адвокатски услуги, подръжка на имоти, авторемонти.... ама несравними са тия държави с България и то в пъти и то не два или три пъти... Та ако тръгнат пенсионери познай на къде ще е!? Тъй де истината заслужава малко повече респект...
  • 7 Пазар

    7 2 Отговор
    Виждам доста песимизъм в тази статия за Испания...Какво да говорим за България...Само дето за България четем доста оптимистични и сдържано (притворно) оптимистични статии. Иска им се на някои инвеститори 2008, ама няма да е скоро.
  • 8 bubblehead

    1 4 Отговор
    Изкушавам се да дам link за пазар ав Испания защото тая дописка е по-скоро зазаблуждаваща, а поуки в случая Испания за нас има...нпример катстрофа , катастрофа но цените в мърдир и Барселона са само 14,2% надолу от пика. Ей така с градовете -призраци и 20.3% безработица... Ето

    http://www.globalpropertyguide.com/Europe/Spain/Price-History
  • 9 bubblehead

    1 4 Отговор
    Баси правописа развииш ли!? Ха-ха!

    Изкушавам се да дам link за пазара в Испания защото тая дописка е по-скоро заблуждаваща, а поуки в случая Испания има и за нас ...например катастрофа , катастрофа но цените в Мадрид и Барселона са само 14,2% надолу от пика. Ей така с градовете - призраци и 20.3% безработица... Ето

    http://www.globalpropertyguide.com/Europe/Spain/Price-History
  • 10 успех в живота

    6 0 Отговор
    И аз се изкушавам да дам линк с лихвите в някой страни и как в БГ в почти 100% по - висока лихвата. http://i3.dir.bg/CMS/2011/04/06/29vxpa.jpg
  • 11 bubblehead

    2 3 Отговор
    По-високата лихва какво предполага, как влияе на цените? Начи драматичната разлика на лихвите между Испания и България как е повлияла на цените в двете държава , където се вижда с просто око че лихвите у нас са на единия полюс а в Испания на другия... С икономиката се знае че с по-високата лихва се охлаждат прегрели икономики и се възпират надуване на балони, не само имотни... точно в това е консенсуса на критиците на американския федерален резерв че в периода 2002-2005 държа лихвите твърде, дълго твърде ниски.... Изумявам се все повече на икономическата неграмотност на българите които смятат че при високи лихви има някак начи цените да са някак високи!? Изумително невежество е това! Че и такива пишат по форуми с икономическа тематика!?
  • 12 Лин

    3 0 Отговор
    Преди време гледах документален филм за така наречените "градове-призраци" в Испания.Те ще си останат такива,защото няма такъв водоизточник, който да "захрани"всяка къща с басейн,голф игрищата и множеството апартаменти."Ненормалното" презастрояване се е дължало на това,че строителните фирми давали подкупи на местната власт.Мн жалко за прекрасните сгради,защото без вода са безполезни.