Last news in Fakti

18 Април, 2011 12:55 12 257 20

Англичани изоставят купените къщи

  • къщи-
  • чужденци-
  • села-
  • чужденци

Кризата явно още не е отминала, особено ако става дума за сегмента, с който България стана атрактивна дестинация за покупка на недвижими имоти от чужденци, а именно – селските къщи. Доказателство за това е русенското село Екзарх Йосиф. През последните няколко години жителите на Острова са купили 35 имота там. Днес едва седем семейства са останали. Само през последния месец къщите си са напуснали четири британски семейства. Тези от тях, които не са успели да ги продадат, направо ги изоставят. Основната причина е, че цената на къщите е изключително ниска. Справка в сайта imot.bg, сочи че средната стойност на квадратен метър е под 100 EUR. Оферират се седем масивни постройки с площ около 70 кв.м. Единственият по-голям имот е 120 кв.м и се продава за 5600 EUR.

В русенска област се предлагат малко над 500 къщи. Средната им цена е около 150 EUR/кв.м. Преобладаващата част от имотите са стари и се нуждаят от ремонт. Някои от собствениците са придали търговски стил на къщите си, но цената пак остава ниска. Така например, основно ремонтирана едноетажна къща в село Пиперково се продава срещу 9000 EUR. Големината на имота е 120 кв.м, или 75 EUR/кв.м. Към имота има и двор с площ над един декар.

Село Екзарх Йосиф е само един от много примери какво се случва с къщите, купени от чужденци преди години и то на тройно и четворно по-високи цени. При възстановяването на пазара сегментът на селските къщи ще е последният, при който може да се очакваме някакво раздвижване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 palamud

    82 11 Отговор
    Не се безпокойте, скоро и цените в големите градове, че исофия ще са такива!
    Освен това купувачи винаги има, но явно цената им е все още висока :)

    Коментиран от #2

  • 2 pirania

    52 11 Отговор

    До коментар #1 от "palamud":

    Има купувачи, когато заплатите са нормални. Като заплатата ти е равностойна на социална помощ, какви купувачи дириш бе паламуд с паламуд такъв?
  • 3 Троян

    22 3 Отговор
    Без коментар !
  • 4 glo

    23 4 Отговор
    za selskite kasti beshe otdavna jasno
  • 5 Кой

    72 6 Отговор
    Случилото се на българския имотен пазар е явно доказателство, че лудостта обхваща всички - и българи, и чужденци. Не знам защо точно англичаните бяха решили, че България е изключително перспективна дестинация за инвестиции в областта на имотите и при това - по селата ?! Явно никой не им беше казал за мизерната инфраструктура, циганските набези, липсата на достъп до здравеопазване и т.н. и т.н.
  • 6 Plewen

    40 7 Отговор
    "Скапването на пазара в този сегмент" го видяхме.
    Ха сега да видим и другите.............
    Руснаците имат една много подходяща поговорка - на български- който чака, той ще пие шампанско.
  • 7 Стара Загора

    28 16 Отговор
    Ох, дано поне руснаците се излъжат да купят нещо че съвсем я окършихме. Те да купят пък после че ще са набутани дреме ми, руснак е не е наш да го жалиш.
  • 8 я

    21 4 Отговор
    Обаче като ги изоставят, държавата трябва да измисли нещо как да им ги взема и да ги стопанисва. Англичанина си тръгва и като го питаш колко струва къщата ти казва 25000 евро, защото за толкова са ми я набутали на мен.
  • 9 platttonnn

    1 18 Отговор
    В София са приемливи:http://www.imotinesi.com
  • 10 platttonnn

    1 24 Отговор
    снестандартна любов от нежен травестит на http://www.imotinesi.com
  • 11 bubblehead

    10 18 Отговор
    Разказвай, разказвай ми още за англичаните какви велики инвеститори са ... В англосаксонския свят има едно специално ( в смисъл сбъркано) отношение към недвижимите имоти и разпростирането на тяхния роден балон весели и българите явно, но те пък са само зрители и няма да спечелят нищо от тая веселба, но виж руснаците явно знаят какво правят, по морето де не по русенските села .... ха-ха-ха
  • 12 Kupuvach

    40 0 Отговор
    Приготвил съм около 6 хиляди евра за едностаен по морето. 1-ва линия !!! Чакам, оферти.
  • 13 ха ха ха

    40 0 Отговор
    "Англичани изоставят купените къщи" - ха ха ха, и не само те, българите се изнасят от селата а на тяхно място идват сиганите.
  • 14 тру

    35 4 Отговор
    Какви са тия цени бе във Плевенско за 5000 евро си копувам цяла улица заедно със къщи ,кокушкарници и кошари . Лошо е че във цялото село има две бабета по на 80 и един дядо . И се очаква нашествие на башибузука от саседното сиганско сборище
  • 15 Bobi

    21 7 Отговор
    Хайде вече кризата,да се пренася и към големите градове. Много се задържаха цените там, но имотната мафия не е всесилна.
    Мехурената глава продължава трета година, похода си срещу ниските цени на НИ, но продължава да губи. Какво ли още трябва да направи, за да бъде освидетелстван.
  • 16 българин

    10 23 Отговор
    На англичаните дето накупиха имоти и се изнесоха наистина трябва да се измисли нещо как да им ги вземат. Добре че ги караха да си правят фирми, сега поне има теоретична възможност да им се запорират фирмите, само някакъв закон трябва да се измисли. Има хубави имоти по селата, които се рушат, защото собсвеника англичанин си е заминал и продава къщата на някаква глупава цена - това което е дал за покупката + това което е вкарал допълнително за ремонт.
  • 17 Колев

    15 5 Отговор
    Когато ценообразуването се нагласи по реалния пазар и готовността нивото на купувача да купува - тогава може и да има някоя продажба.

    Всичко друго е болка и непримиримост на собственика и неговите загуби.
  • 18 kupuva4

    15 2 Отговор
    Купувачи за надути цени няма.Когато цените се върнат на нива 2001г.,т.е по 300-350Е/м2,ще има купувачи
  • 19 Шото

    10 2 Отговор
    До коментар 17. Това не са загуби Колев! По-скоро мъка от ачност, затова че нямат възможност да продават на цените от 2008-ма г. Няма как да стане някой да ми продава панелка купена на цената 2 лади за повече пари! Разбирам панела да е чисто нов, тогава бих могъл да платя цената на две лади (жигули)
  • 20 Стоилов

    15 5 Отговор
    Напротив, не виждате ли, че все по - известни личности се изнасят да живеят в селата. Стягат си именийца и си дишат чистичък въздух. Селяндурщина е вече да се натискаш да живееш сред тълпа и шумотевица, и мръсотия.