Last news in Fakti

26 Април, 2011 00:06 5 039 5

Богатите също плачат... когато купуват имоти

  • лукс-
  • богатство-
  • къщи-
  • апартаменти

Когато някой плаща милиони долари за апартамент, всички вярват, че в жилището всичко е изпипано до най-малката подробност. А най-вече купувачът вярва в това. Според безмилостната статистика обаче купувачите на имоти по 20 000 долара квадрата рискуват повече, отколкото тези, които купуват имоти за 4 000 долара. Защото:

Ако пейзажът се промени

Скъпите жилища се строят на много хубави места. Гледка към Хайдпарк, река, езеро или парк са важен аргумент в полза на цената. Какво ще се случи обаче ако ландшафтът се промени? С този проблем се сблъскали руски купувачи в елитен комплекс в Москва. Те купили имоти в живописен зелен район, когато научили, че точно през него ще мине Четвъртият транспортен пръстен. Никой не е застрахован срещу плановете на властите, но  всяка промяна на околността сваля цената на елитните имоти повече отколкото на всички други.

Ако пазарът се срине

Едва ли има по- емблематичен пример за неуспешен инвеститор в имоти през последните години от Никълъс Кейдж, който преди две години успя да се разори и му се наложи да разпродава елитни имоти с огромни загуби. Вината не беше в актьора, а в неговия финансов съветник, който използва парите му за спекулативни инвестиции, които в разгара на кризата донесоха катастрофални последствия.

Николас Кейдж, Леона Хелмсли, и дори Бърни Мадоф, са сред тези, които добре разбират какво означава да продаваш, точно когато пазарът да се е сринал.

Високата издръжка

Парадокс на човешката природа, но за много купувачи на луксозни къщи и апартаменти най-обикновените разходи за поддръжка се оказват твърде неприятна изненада. Много от тях за изненадани, че разходите по жилище с площ 300-400 кв. са чак толкова големи. По данни на Knight Frank най-честите длъжници в елитните жилищни комплекси за тези с най-големите апартаменти.

За каква сума става въпрос? Поддръжката на голям апартамент в One Hyde Park в Лондон, смятано за едно от най-скъпите жилища в света, излиза по около 45 000 долара на година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 bubblehead

    11 13 Отговор
    Според безмилостната статистика обаче купувачите на имоти по 20 000 долара квадрата рискуват повече, отколкото тези, които купуват имоти за 4 000 долара.
    ---------------------------------------------------------------------------------

    Ха-ха-ха! А купувачите по 200 евро/м2 колко рискуват? Рискуват да живеят под наем цял живот, май а?
  • 2 OTCAQNA

    8 3 Отговор
    AMA KAKVO ME INTERESYVAT BOGATITE¡?tE IMAT PARITE V NALICNOST,A AZ TRQBVA DA STNA ROB DO JIVOT KAJI-RECINA BANKITE.tOVA E SAVREMENNIQT ROBOVLADELCESKI STROI
  • 3 ИРАКЛИ

    4 0 Отговор
    Ало PROFIT посочетеми един "богат"в България,който плаче
    при покупка на имот!
  • 4 Saykor

    3 0 Отговор
    Интересно... и ко? Като плачат щом купуват тогава да не купуват че да не плачат. Някой да ги кара на сила?
  • 5 Saykor

    5 0 Отговор
    OTCAQNA, дали ще си роб на банките или на хазяйна каква е разликата? От едното няма отърване а другото рано или късно ще свърши. Иначе напълно съм съгласен с теб. Но помисли. Ако ще плащаш 300лв на хазяйн да му купуваш на него n-ти апартамент не е ли по-добре да плащаш 300лв на банка но да знаеш че ще е твойто един ден.