Last news in Fakti

28 Април, 2011 01:47 6 563 19

Санират панелка за 60 лева на квадратен метър

  • саниране-
  • инвестиция-
  • жилище-
  • ремонт

От 60 до 70 лв. на кв.м е нужната инвестиция за саниране на жилищна сграда, каза Кольо Колев, изпълнителен директор на Агенцията за енергийна ефективност. 700 000 жилища в страната, от които 470 000 панелни, подлежат на саниране. 1,8 млрд. лв. е нужната инвестиция за България.

След ремонта обаче сметката за енергия на домакинство ще се намали с 380 лв. на година. За публичните сгради са нужни по 65 лв. на кв.м за обновяването им. С продажба на ток от слънчеви инсталации на покрива са финансирали санирането на сгради в 84 общини в Испания, каза Петро Балестерос, координатор на програма "Интелигентна Енергия Европа".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българинът е прост

    26 3 Отговор
    и може да плати и по 120 Е/кв за "саниране" , само да го "консултират" по подходящ начин и е убеден че си струва.....
    -------------
    в Германия го измислиха това саниране , но там излиза по 10 - 15 Е/кв..........при техните заплати ?!?!
    --------------
    за да е ефективно,санирането следва да се изплаща за ПЕТ (5) години а не за 30 год , както излиза в БГ..............тук не е инвестиция а глупаво пълнене на джобове на хитреците..............всъщност глупакът винаги плаща !
  • 2 псс

    11 12 Отговор
    Държавата да плаща. Но първо да окастри остъклените тераси и да глоби домораслите "архитекти" прекроили апартаментите си, рискувайки сигурността и устойчивостта на блока си - от солените глоби ще събере пари за саниране и може би ще възпита българина, че само на село в собственото си дворче може да си бута стени и да си остъклява сайванта.
  • 3 Монолит

    8 9 Отговор
    Купувахте по 800-900 Е/м2 рухващи панели а сега държавата да плаща??? Държавата ви набута в "многоетажните колиби" а сега чакате комунистите да ви платят за саниране? Никога! А в Германия е немислимо да е по 10-15е/м2. Сложи поне една нула :) Смешник!
  • 4 glupavnouporit

    19 3 Отговор
    Саниране не означаве лепене на топлоизолация .Топлоизолацията им е най малкия проблем на панелките
  • 5 ang

    10 5 Отговор
    Малииий! Що баровци - софиянцЕ у форумо !Нема да си мия клавиатурата една седмица... Смешници !
  • 6 varna

    13 17 Отговор
    да влагаш пари за да спасиш мъртвец (панел) e все едно да хърляш пари в огъня.
  • 7 до varna

    10 8 Отговор
    Така е,всички панелки са паметници на соц.режима и не разбирам защо държавата трябва да ги санира,което ме и съмнява ,че ще стане.
  • 8 geosaba

    16 1 Отговор
    топлоизолирането на панел е малка част от процеса "саниране". от това изкривяване печелят най- вероятно търговците..
  • 9 Гошо

    9 2 Отговор
    Какви 60 лева бе? В нашия вход си ги санирахме за по 30-35 лв.м2. А па вие ако искате давайте и по 200 лв.м2.
  • 10 Ива

    9 0 Отговор
    Като идея това е чудесно,защото това е необходимо както за хората живеещи в този тип жилища така и да се обнови вида на блоковете,тъй като страшно много арх.дизайнери се навъдиха.Само че не трябва да се злоупотребява с това,защото ще станеме за смях на гаргите.Западняците го правят за 10–17 евро м2 ние като по–умни за 150–200 лв?Кой мислите ще ви ги даде и най–вече откъде?
  • 11 varna

    2 2 Отговор
    Аз съм от село,не съм от варна и си мечтая да карам джип,но нямам пари,понеже изпих и профуках имотите на дядо ми.Сега ми е трудно понеже съм несретник,но ще се оправя някак си.Тука пиша понеже в реалният живот съм незначителна мижитурка изцепка долна на рода ми,срам ме е но това е положението,духам супата.Както казват по гърция,един скилю съм и гагаузин пропаднал.
  • 12 ВНИМАНИЕ

    2 5 Отговор
    На varna не му трябва жилище,а психиатър,здравно заведение.Задника се мисли за по умен от всички нас,понеже е осъзнал силата на анонимноста на този форум и злоупотребява.Крие се зад няколко ника,нали бе варна,хюмне нещастно.Понеже е прецакан и деградирала личност,намерил е плоле за изява и си мисли само с птичият си комарджийски мозък,че може да маниполира по този начин нещата и след като му казах няколко истини за скапаният му живот,тъпото копеле хюмне нещастно насрано,вместо да си вземе поука,започна да се превъплащава,както го е правил и преди това и с измама променя гласуванията на всичките си опуненти,даже и не се свени да използва и женски имена.Е,колеги кажете ми как да водя дебат с такъв олигофрен,безполово неорентиран и от всякъде прецакан боклук.Колко свестни хора с възгледи прецаква и на това ще сложа край,АЗ.Нарвемето бъбъл направи изказване,че варна не е в Ирландия,а в Аксаково и аз не му повярвах,понеже си мислех ,че след като е прецакало нещастното копеле по най бруталният и расипен начин имотите на дядо си е заминал зад граница да търси късмет там и му съчуствах.Е бъбъл братко,не само се оказа прав,но и по далаче стигам,понеже нещастният гей варна си седи в някое варненско село самотно комплексиран и сипе безмислени обиди и подигравателни коментари към можещите и знаещите.ВАРНА,ЩЕ ТЕ ИЗРИТАМ ОТ ТУК,ПОНЕЖЕ СИ НЕЩАСТНИК НЕЗНАЧИТЕЛЕН И НЯКАК СИ ПО ЖЕНСКИ ИНТРИГАНТ,ЗАПОМНИ ГО ДОБРЕ,ПРЕДОПРЕДИХ ТЕ ПРЕДИ НЯМА МИЛОСТ ОТ ТУК НАНАТЪК ЗА ТЕБ.
  • 13 u3poD

    14 0 Отговор
    Не бъркаите топлоизолирането със саниране. Санирането включва
    1.топлоизолиране
    2.хидроизолиране
    3.подмяна на щрангове
    4.подмяна на дограната на целищ блок
    5.и най вече но не напоследно място проверка на "заварките на панелите" снимка на заварката и направа на нови при необходимост
    6.хидроизолация на междупанелните фуги.
    Заварките са основното което крепи панела, ако това не се направи си имате само топлоизолация а не САНИРАНЕ
  • 14 БЪЛГАРИН

    11 0 Отговор
    Това, което си изброил наистина е така, но съм сигурен, че онзи не мисли като теб. За не го санирането е само топлоизолация. Междудругото в Германия под саниране се разбира само топлоизолация. Всичко останало изброено от теб е модернизиране - т.е. смяна на старите неща с нови. Знам го това, защото имам сграда в Германия. Това са ми доводите и твърдо смятам, че онзи кольо коле\о\фф иска да "ни метне на пързалката" и "да ручаме жабетата". При големи обекти кв.м "саниране" ще струва доста под 20лв, значи пак искат да крадат.Направят ли го, ще ги издухаме от властта, както Катрина издуха Ню Орлиънс. НЕ ЗАКАЧАЙ ИМОТА НА БЪЛГАРИНА.ТОКА И ВОДАТА МУ УВЕЛИЧИ, НО ДИГНЕШ ЛИ МУ ДАНЪЦИТЕ НА ИМОТА И КРАДЕШ ЛИ МУ ОТ ИМОТА-ЖАЛНА ТИ МАЙКА. независимо, че не му е мястото тук, все пак ще предложа на всеки желаещ да си купи имот в Германия и да стане чист рентиер след 3 години, да влезе в немския кредитен пазар-лихва 2-3%, немците да работят за него и да получава чисто на месец 1000-4000евро\в зависимост от сградата\, да ми се обади на тел 0899510367. И не забравяйте- бюрократа си е бюрократ, където и да се намира,ако ставаше за нещо не би станал бюрократ.Затова трябва периодично да го налагаме с лопатата.Затова ГЛАСУВАЙТЕ.
  • 15 Iasen4019...

    0 0 Отговор
    Нещо не ми е ясно каква е ценовата разбивка за да стане 1 кв.м.60-70 лв. Хората го правят за 25-30лв., а за това ,че сметките ще се намалят със средно по 380 лв. на година -е ПРАВ КОЛЬО или в тази цена де влизат слънчеви панели , които някои после ще счупи или по - вероятно открадне , но не вярвам да са вкл....
  • 16 Iasen4019...

    0 0 Отговор
    Нещо не ми е ясно каква е ценовата разбивка за да стане 1 кв.м.60-70 лв. Хората го правят за 25-30лв., а за това ,че сметките ще се намалят със средно по 380 лв. на година -е ПРАВ КОЛЬО или в тази цена де влизат слънчеви панели , които някои после ще счупи или по - вероятно открадне , но не вярвам да са вкл....
  • 17 kredit konsultatnt

    1 0 Отговор
    Я елате агънца при батко .
  • 18 Nd

    1 1 Отговор
    Какво да правят входовете с незаконните остъклени балкони, ще ги разрушават ли от ДНСК или ще ги узаконяват от МРРБ? Как да си изчисляват %-тите от идеалните части на блока тези които вече са си усвоили балконите и са увеличили жилищните си площи?
    Естествено,че е редно да се реши законодателно първо въпросът с незаконните части по блоковете. Попълвахте ли вече домовите си книги? И не видяхте ли,че еднакви апартаменти са с различни %-ти идеални части от блока?
    Е как си обяснявате, че апартаменти с напълно еднакви квадратури имат разрични %-ти от идеалните части на блока? Обяснението е много просто - грешки при изчисляването.

    И сега как аз да съм съгласна да плащам със съседката от горе с която имаме еднакви апартаменти, но тя си е и усвоила незаконно балкона и така си е увеличила жилищната площ и от тук е редно тя да има по-висок % от идеалните общи части на блока и да плаща по-високи входни такси?
    Това е логиката! Ако тези въпроси не получат адекватни отговори, хората ще останат с впечатлението,че, кръгът около Пехливанов иска да си уреди новия бизнес - оценка и енергийни санирания на етажните собствености !За какво усвояване на евросредства ще става на въпрос след като нямаме яснота относно идеалните части в един вход и от тук за принципите на разпределение на разходите. Самият Пехливанов е строителен инженер и е ясно,че си защитава интересите на строителната гилдия която сега вижда новата за ограбване ниша на гърба на бедния български народ! Защитете първо обикновените съседи от етажната собственост и после мислете как да се сдружават в тип ООД! Няма как да се сдружават изрядни с неизрядни - законни с незаконни! Вижте отново Плевнелиев какво мисли за тези незаконни остъклявания? Положенията са заварени, но вследствие липсата на нормални законови процедури тези остъклявания да се правят законно. Как е възможно едно усвояване на балкон от 5 кв.м. да бъде в една строителна категория - 4-та като един бизнес център от 5 000 кв.м. и да се изисква и Надзорна фирма и строител регистриран за обекти 4-та категория!!!!Десетки актове,документи,проекти,заповедна книга,Технически паспорт и съгласувания за един балкот от 5 кв.м.? Дали обикновените хора са виновни,че не са законни според вас? Какво ще правят от МРРБ и ДНСК с 1 000 000 незаконно усвоени балкони?
    ЗУТ не разрешава узаконяване - от тук или разрушаване или промени ив ЗУТ? Кой ще отговори на тези елементарни въпроси?

    Усвояване или присвояване на евросредства - това зависи от това имаме ли законност или отново неясноти и тълкувания и нови бъдещи неясно кога промени?
  • 19 dude

    1 0 Отговор
    До 12 ВНИМАНИЕ
    Като пишеш много казваш много глупости.Олигофрена си ти - поне да беше научил правилно да пишеш на български пък тогава да даваш "компетентно" мнение.Примери:опуненти,расипен,маниполира... Абе ходи да полираш бастуна с други думи. Този език поне го разбират проЗтаците като теб.Омръзна ми да чета постове на разни спамери.Като нямаш какво да кажеш не изливай тази помия тук.Има хора които се интересуват от реалното положение на пазара, а не от простотии.