Last news in Fakti

31 Май, 2011 00:00 4 024 6

Колко щеше да струва, ако пирамидите бяха построени днес?

  • пирадими-
  • цена-
  • строителство-
  • египет-
  • сащ

Мавзолей, както го определя Амброуз Биърс в The Devil''s Dictionary, е "последното и най-смешно безумие на богатите". А най-величественият мавзолей е Великата пирамида, построена преди около 4600 години от египетския владетел Хеопс на края на пустинята точно пред града-сестра на Кайро - Гиза.

Голямата пирамида е била предназначена за задгробния живот на Хеопс , или поне така твърдят мнозина, въпреки че не сигурно, че тялото на Фараона някога е почивало вътре.

Хеопс не е ​​имал финансови притеснения по въпроса за пирамидата. Тя е била 750 фута висока, заедно в фундамента си и 480 м над земята и е толкова голяма, че за построяването й са работили 100 000 работници в продължение на 30 години.

Какво би станало, ако Голямата пирамида бе построена  в САЩ в наши дни? Тогава тя трябваше да бъде разположена в пустинята на Аризона. Консултантът-геолог Гордън Бал предлага място на около 17 мили югоизточно от Саломе,  област, наподобяваща египетската пустиня от гледна точка на климата и геологията. Зкупуването на земята при цена 50 долара за един акър би възлязло на 64 000 долара.

Следващата стъпка е това, което хората наричат ​​ "мобилизация" - закупуване на оборудване, изграждане на лагер, електроцентрала и работилници, разширение на железопътната мрежа от Саломе и изграждане и оборудване на жп станция. Това е сравнително евтино и струва само 7 824 000 долара, сума, която включва  и "демобилизацията", демонтаж всички строителни пособия и почистване на мястото за туристи.

За работата, която са вършели 100  000 древни египтяни, в наши дни ще са необходими 405 души. Плащането на всички тези хора обаче, заедно с оборудването, ще ни струва около 55 411 000 щатски долара.

Сега, за материалите. На практика целият камък ще бъде варовик, като този, използван за  Емпайър Стейт Билдинги Пентагона, но вместо червен гранит на върха, ще бъде сложен мрамор. Най-близкото място за намиране на добър варовик е до Бедфорд, щата Индиана. Ще имаме нужда от близо 6 милиона тона. Четири кариери, работещи едновременно, ще бъдат необходими за рязане на камък и складиране.

Добавянето на разходите за материали и доставка увеличава сумата на 897 872 000 долара.  Още 15 295 000 долара ще бъдат заделени за допълнителни и извънредни разходи. На базата на  стандартен работен ден (за да се избегне плащане на извънреден труд), както и 250-те работни дни, строителството на една пирамида ще отнеме шест години. А точната цена на Голямата пирамида би била 1 130 390 000 долара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дани

    10 3 Отговор
    Не е научно доказано, че пирамидите са били гробници. По-скоро са имали друго предназначение. Най-вероятно са служели на египетските жреци, но не се знае за какво точно. А има и научни хипотези, че са хиляди години по стари отколкото се е смятало досега, т.е. построени са преди времето на Хеопс. Иначе е интересна информацията за цената и труда за построяването и сегашно време. Но много по-важно е каво е било предназначението и. Щом като са изразходвани толкова много средства за построяването и явно е била много важна за древните.
  • 2 Alek

    5 0 Отговор
    GOlemi sa ama pone sa krasivi za razlika ot THE MALL hahahha.
  • 3 ас

    1 1 Отговор
    ебати глобализацията а иначе 100 000 души имат поминък през целия си живот :)
  • 4 Ангел

    2 0 Отговор
    1 130 390 000 долара, много бе. Сигорен съм че и тогава не е било евтино,100 000 египтенина да ги изхранваш 30 години не си е работа :D
  • 5 Цецо инженера

    5 1 Отговор
    Ами колеги, дайте да построим 9 броя Хеопсови пирамиди в България, вместо АЕЦ Белене за същата цена. Що пари ще спечелим от туризъм!
  • 6 Angel

    6 0 Отговор
    Да ама ще стоим на тъмно :D