Last news in Fakti

10 Юни, 2011 09:06 1 722 3

Партиите сдават половината си клубове в София

  • партия-
  • клуб-
  • община-
  • наем

Столичната община предлага партиите да имат наполовина по-малко партийни клубове и да плащат за тях по-висок наем. От 307 общински имота за политически формации трябва да останат само 155, предвижда проект на споразумение, с което "Сега" разполага. Общинската администрация обаче среща категоричен отпор от партиите и вече втора година по него няма движение. Според общинския съветник Мартин Заимов "БСП и СДС бясно се съпротивляват" срещу новите условия.

Споразумението предвижда ново разпределение на апетитните имоти. ГЕРБ сега има 10 клуба и иска да ги увеличи до 46. Другата партия, на която се увеличават клубовете, е "Атака" - от 16 на 23. При другите политически сили трябва да има значително намаление. Най-голямо е при СДС, които са с най-много клубове в София - от 91 на 41. На БСП дадените под наем помещения трябва да намалеят от 63 на 45, а на ДСБ - от 21 на 19.

По закон партиите имат право на преференциални цени за наема, а "Московска" иска да го увеличи, но не казва с колко. "Може да се въведе пазарен наем. Никаква полза не виждам от партийните клубове, има стотици организации, които са от обществена полза. Единствената роля на тези клубчета е да позволяват на партийни функционери да създават партийни листи, с които да пълнят общинския съвет", коментира Мартин Заимов. Неговото питане за партийните клубове предизвика недоволство сред колегите му.

Проверка на общинската още в началото на мандата показа, че всички партии без изключение са нарушители и преотдават помещенията за кафенета, ресторанти и дори в един случай - детски клуб. Същото констатира и одит на Сметната палата. Засечено беше забавяне с наема, не са редки и случаите, когато отпаднали от парламента формации отказват да напуснат помещенията. За всички тези провинения обаче законодателят не е предвидил наказание.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 otlichno

    2 5 Отговор
    Браво на Мартин Заимож, ето той трябваше да е КМЕТЪТ на София, не виждам обаче някой да го издигне, една бяла лястовица, мушмуроците обаче няма да го допуснат...ак съм на негово място - се кандидатирам като независим, отдавна ми късат нервите с тея клубчета
  • 2 otlichno

    2 5 Отговор
    Браво на Мартин Заимож, ето той трябваше да е КМЕТЪТ на София, не виждам обаче някой да го издигне, една бяла лястовица, мушмуроците обаче няма да го допуснат...ак съм на негово място - се кандидатирам като независим, отдавна ми късат нервите с тея клубчета
  • 3 Пазар

    2 0 Отговор
    Защо въобще трябва дьа ползват безплатно или срещу наем от 50 ст/кв.м? Нека си ги наемат на пазарен принцип. Да видим тогава колко клубчета ще искат. Не може гражданите на София да живеем в "зверски капитализъм", а партиите в комунизъм.