Last news in Fakti

6 Юли, 2011 00:00 4 964 5

Бум на пазара на ниви

  • земеделска-
  • земя-
  • терени-
  • търсене-
  • цени

Имотният пазар се съживява, показват официалните данни на Агенцията по вписванията. За разлика от годините преди кризата обаче напливът сега не е към жилища, а към земеделска земя. Силното търсене на ниви доведе до бум на покупко-продажбите в началото на годината. За първото тримесечие в страната са сключени общо 35 022 сделки с имоти, което е ръст от 23% спрямо периода януари - март 2010 г. За последно подобно увеличение имаше през 2007 г.

В десет района на страната сделките набъбват с удивителен темп - над 85%. В това число влизат типични земеделски райони като Кула, Тутракан, Свищов, Лом. Абсолютен шампион е Велики Преслав, където местната служба по вписванията отчита 246% ръст на пазара. “Хората са принудени да продават нивите си, за да свържат двата края”, обясни кметът на Велики Преслав Димо Бодуров.
Черноземът оживи пазара

Велики Преслав отново е център на България. Столицата на Първото българско царство оглави класацията на районите с най-голям ръст на имотните сделки. 246% е увеличението на покупко-продажбите за първото тримесечие на 2011 г. спрямо същия период на миналата година. Това сочат данните на Агенцията по вписванията. “В района се купува главно земеделска земя. Хората са принудени да продават нивите си, за да свържат двата края. Безработицата във Велики Преслав е проблем. Разчита се основно на сезонна заетост покрай земеделието и дълготрайните насаждения. Друг поминък почти няма”, обясни кметът Димо Бодуров. По думите му интерес към изкупуване на земята имат основно земеделските производители, а от миналата година активност проявявали и инвестиционните фондове - както листнати на борсата, така и непублични дружества.

още


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пророка

    39 8 Отговор
    В това е истината - НО НЕ В БЪЛГАРИЯ !!! Купувам 20 декара земеделска земя- засаждам каквото и да било- идват много ром и отнасят всичко като бръмбар сламка, като куцо пиле домат :) Родната милиция не ме пази, а и не мога да спя с пушка на нивата. Мислех си да създам орехова гора - 20 декара с подробна карта от замаскирани мечи капани разположени по целия парцел. Ограда с ток, зареждана от слънчеви панели, детектори за движение - автоматично осветляване на нарушителите, сирени и 3 каракачански овчарки. Нема майтап :)

    Е ТОВА ЛИ Е БИЗНЕС ? Хайде нема нужда

    Коментиран от #5

  • 2 жалкия

    11 1 Отговор
    Всичко се продава ,ниви къщи ,млади тъщи.Някой си прододоха душите ,другите телата,майките ,бащите и дори децата!А догодина га цъфне липата ша го ядете на два ката.
  • 3 Бум на пазара на ниви

    10 1 Отговор
    БУМ БУМ ама после да не ривете кът магарета кой ма би за купувам земя.
  • 4 добричлия

    9 3 Отговор
    добре че последните две години беше силна реколтата та се позаинтересоваха някои да купят земя, при лоши години не само че няма продажби ами се чудиш как така земята ни е по скъпа от Полската например.
  • 5 трезво мислещ

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "Пророка":

    Еваллата пророка,просто най дорбото опсиание за нашия цирк ти си го дал.А те понеже на управляващите цирковата трупа не са им останали клоуни,сега търсят лапни шарани в нова ниша.Сега ше се юрнат хората със спетсявания да въртят огромни далавери и печалби,що щото някой им посочил къде е новата далавера.Едно пояснение ако някъде има далавера ниокй никому очите не отваря,но за набутвация всеки ти прави път.Защо ли не знам ама го наричат Балкански манталитет.