18 Юли, 2011 09:03 3 599 2

Правят ново проектиране на Военното НДК

  • военни-
  • ндк-
  • проект-
  • инвестиция-
  • сграда

Националният армейски комплекс в София, известен като Военното НДК, продължава да гълта парите на данъкоплатците. В сегашния си вид сградата не може да бъде експлоатирана и се налага ново проектиране, за да бъде нанесена там Агенцията по вписвания, съобщи в. "Сега". Новото проектиране ще струва 349 200 лева с ДДС. За сравнение, старият договор на фирмата с военните за цялостното проектиране на сградата е за 411 340 лв. с ДДС. То е дадено директно на фирмата, която е извършила и първоначалното проектиране на сградата през 2008 г. - "Мактер консулт" ЕООД, собственост на арх. Марин Бакалов.

"Фирмата е изготвила инвестиционните проекти за сградата, предмет на преустройството и по смисъла на чл.12 от Закона за авторското право и сродните му права е носител на авторското право върху произведението на архитектурата. Промяната на предназначението на сградата ще доведе до значително изменение на архитектурното решение, прието с основния проект. Възлагането на друго лице би довело до нарушаване на авторското право, придобито от "Мактер консулт" ЕООД по смисъла на чл.3, ал.1, т.8 от ЗАПСП". Това отговориха от Министерство на отбраната (МО) на въпрос защо се налага да се ползва закона за авторското право при вътрешни промени на сградата. Военните твърдят, че Агенцията за обществени поръчки е осъществила предварителен контрол по отношение на избора на процедурата.

От няколко седмици МО ударно започна довършителни работи в част от обекта, който е в центъра на София. Около 3 млн. лева ще бъдат дадени, за да може да бъде пуснат в експлоатация паркингът в близост до "Петте кьошета", който има около 900 места. Военните смятат да пуснат паркинга и да печелят от това, че в центъра на София няма къде да се спира.

Правителството на два пъти отпуска едни и същи 10 млн. лв. за реконструкцията на сградата. Миналата есен стана ясно, че военното и правосъдното министерство все още не могат да се разберат кой какво да притежава и кое ведомство да поеме разходите по ново проектиране на сградата. Идеята на правителството е хотелската част на НАК да бъде преобразувана в офиси за служителите от Агенцията по вписванията. Военните обаче настояват освен паркинга да запазят първия етаж на сградата, където е основният ресторант със 150 места, лоби бар, две зали за преговори и концертната зала с 2800 места.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вундершлафен

    1 0 Отговор
    Ааааааа що ше го препроектират направо да го сринат и да го построят нанов че прави са хората то направо неизолзваемо бе пък и къе ше сравняваш лапачката от цял нов сроеш с едно смешно препроектиране ами то наистина нема справедливост предишните построиха всичко за построяване а за сгашните нищо не остана то само от едни магисрали за кого по напред тка че това трябва да залегне в конституцията на сраната всяко ново правителство да руши,прекроява и препроектира всичко че за нуждата на новата администрация трябват преустройства все пак ние данакоплатците като работодатели на администрация ,изпълнителна,съдебна и законодателна власт трябва да осигорим прилични условия на труд че ако не съ доволни и напуснат държавната службица какво ще правим ние на кого ще се осланяме например няма да знаем на кого да дадем рушвет а сега организацията е стройна.Така че моля ви повече без такива критични коментари и статтии че нали чазбрахте какво ни очаква.
  • 2 bilt

    0 0 Отговор
    tocno na tova miasto triabvashe da postrojat edin ultra luksozen zilishten kompleks (ama da se privlekat i zamozni cuzdenci zelaeshti da pritezavat zilishte v sofia a zashto ne i nekoi ot vrhushkata na nato...) s 100-150 apartamenta da gi prodadat na 3000-4000 evro na metar kvadraten , da se napravi zdelka s drzavata 30% v darzavnata kasa a drugite na investitora ot cistata pecalba... ot parickite opshtina triadica bi mogla( ama da ne se kradne!) da opravi infrastruktura na 6, i taka na tatak i taka na tatak...