Last news in Fakti

30 Август, 2011 00:00 2 021 1

Новата възможност за предприемачите

  • инвестиции-
  • предприемачи-
  • азия-
  • китай-
  • сингапур-
  • криза

Количеството вложени инвестиции в недвижими имоти в даден регион в голяма степен определя степента на неговото възстановяване. Общото между Европа, Азия и Америка е, че инвестициите продължават да се увеличава и през първите месеци на 2011 г. Разбира се, с различна степен, тъй като предприемачите детайлно проучват всяка държава преди да решат колко и в кой сегмент да инвестират.

Две са държавите в Америка, които през миналата година отчетоха значителен ръст в инвестициите. Едната е САЩ като световна сила, а другата – Бразилия. Въпреки добрите данни, Северна Америка има още какво да наваксва, за да достигне количеството инвестиции от пика на пазара през 2007 г.

Причина за бавното възстановяване е и фактът, че пазарният дял на чуждестранните играчи спада за четвърта поредна година и към момента възлиза на 17.8% от световния пазар – най-ниското ниво за последните 10 години. През последната година продажбите на имоти на чужденци в Европа и Северна Америка беше относително стабилни. Значително по-малко бяха сделките в Латинска Америка – средно с 21% при 52% за последните пет години.

През 2010 г. инвестиционният обем на Тихоокеанска Азия нарасна с 27%, до 294 млрд. USD. Това е с 12% повече в сравнение с пиковата 2007-а. Това не повлия положително на печалбите, които се свиха с 20 базисни пункта.

Главна роля за възстановяването на икономиката играе Китай, който остава най-големият инвестиционен пазар. Най-силно поскъпване се отчете при наемите на офис площи в Хонг Конг и при промишлените помещения в Индия и Сингапур. Не във всички държави се регистрира ръст при наемите на офиси. В Япония, Малайзия и Нова Зеландия беше регистриран спад. Офис пазарът е ключова цел за инвеститорите, независимо че силната конкуренция доведе до увеличаване на търсенето и в други сегменти като продажбите на апартаменти и хотели.

Очакванията са до края на тази година да има известно охлаждане в жилищния сегмент в Китай, Сингапур и Хонг Конг в резултат на мерките предприети от местните правителства за ограничаване възникването на ценови балон.

Инвестиционното търсене ще остане високо, въпреки увеличаването на лихвените нива и допълнителните мерки с цел намаляване на капиталовите потоци в някои азиатски държави. Повишаването на фондовите капитали е индикация, че предприемачите разполагат със средства и ще ги насочат именно към сектора на недвижимите имоти с цел да разнообразят активите си. Нещо повече, докато кредитите играят по-маловажна роля на азиатския пазар на недвижимости, условията по заемите ще са атрактивни. Фокусът на инвеститорите ще остане върху по-утвърдени центрове като Хонг Конг, Сингапур, Шанхай, Токио и Сидни. Въпреки това общия обем на сделките, включително и тези за парцели за застрояване, се очаква да намалее, в следствие на мерките предприети от китайското правителство за ограничаване ръста на цените при жилищните имоти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 оцеола

    3 1 Отговор
    Новата възможност за предприемачите и дебел ..../останалото го знаете/.