Last news in Fakti

5 Септември, 2011 14:24 965 2

И гърците са склонни на големи отстъпки

  • гърция-
  • ваканционен имот-
  • криза-
  • пазар

Мисълта на редица европейски икономисти, политици и инвеститори продължава да е насочена към това как Гърция да излезе от кризата. Какво се случи, за да бъдем днес свидетели на безкрайното затъване на южната ни съседка? В края на 2009 г. външният дълг на страната надвиши 300 млрд. EUR. Това се отрази крайно негативно на икономиките на другите страни членки на ЕС. С цел овладяване на ситуацията ЕС и МВФ решиха да отпуснат нов кредит в размер на 110 млрд. EUR с падеж 2013 г. В замяна гърците обещаха да предприемат значителни икономически мерки и да съкратят бюджетния дефицит до 11%.
В последствие се оказа, че тази сума е недостатъчна, за да заличи пораженията върху гръцката икономика и правителството беше принудено да поиска още една финансова инжекция. В края на юни в процеса на преговори между Гърция и кредиторите (ЕС, МВФ и Европейската Централна банка) беше изготвена програма за стабилизиране на гръцката икономика до 2014 г. Тя предвижда по-нататъшно съкращаване на бюджетните разходи с над 3.8 млрд. EUR и приватизация на държавни обекти. В средата на юли бяха отпуснати нови 12 млрд. EUR помощ, след което се очакват още и още траншове.
Защо страните членки се плашат от гръцката криза? Германското списание Der Spiegel обяснява, че за днешна Европа най-голямата заплаха е единната европейска валута. Ако не беше еврото, проблемите на Гърция щяха да са изолиран случай. Единната валута удря другите страни членки. Перспективите за развитието й не са особено добри, ако към Гърция се прибавят и проблемите на Испания, Португалия и Ирландия. Според гръцкия професор по икономика Паникос Деметриадес, начинът да бъде спасено еврото е ако най-голямата икономика в него – Германия, напусне съюза.
На фона на описаната по-горе ситуация актуален е въпросът какво ще стане с пазара на недвижими имоти в Гърция и какво да очакват чуждестранните инвеститори. „Днес, в разгара на лятото, участниците на пазара са заели изчаквателна позиция. И продавачи и купувачи чакат да влязат в сила обявените от властите законодателни промени, който ще отменят необходимостта Министерството на отбраната да издава разрешителни за покупка на недвижим имот в Гърция”, отбелязват местни анализатори. Издаването на подобно разрешително е една от основните причини процесът на покупко-продажбите на имоти на чужденци да продължава между 10 и 12 месеца.
Днес неопределеността на имотния пазар е причинена от липсата на каквото й да било движение. Като цяло икономическата криза не доведе до спад на цените на имотите. Единствената разлика е, че собствениците са по-склонни на отстъпки.
Икономическата и политическа ситуация в Гърция не са основната причина за сриването на имотния пазар, смятат от анализаторската компания Knight Frank и допълват: „Безспорно информацията, която идва от там се отразява негативно на сектора „недвижими имоти”, но протестите са съсредоточени в столицата Атина, а туристите посещават главно островите Крит и Родос. От тази гледна точка безредиците не влияят на купувачите”. Икономическата нестабилност привлича инвеститори, които искат да придобият имоти на ниски цени.
Решилите да купят недвижимост в южната ни съседка обръщат все по-голямо внимание на икономически показатели като инфлация, достъпност до ипотечни кредити, държаен дълг. Колкото по-нестабилна е икономическата обстановка, толкова повече поевтиняват ваканционните апартаменти, тъй като те не са имоти от първа необходимост и много от предприемачите са склонни да ги продадат дори с малка загуба, само и само да ги отпишат от активите си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 The Big Boss

    2 1 Отговор
    Нещо, което не носи доход не е актив!
  • 2 Начко Бодуров

    2 1 Отговор
    Без големи отстъпки няма сделки. При интерес - минимум 40% надолу иначе отивам на следващата обява. Има някои панелкаджии дето още си мислят че имат имот, не господа и дами, имате палатка от бетон.