6 Септември, 2011 13:57 1 461 0

Без „сив” пазар

  • швеция-
  • недвижими имоти-
  • пазар

Преди да разгледаме пазара на недвижими имоти в Швеция, нека обърнем внимание на начина на живот в северното кралство, което премина през почти всички социални и политически бури на ХХ век. Тук човек още от малък се чувства защитен, благодарение на стабилната социална политика. Най-честите асоциации, които се правят при споменаването на Швеция, са актрисата Грета Гарбо, водката „Абсолют” и героят на писателката Астрид Линдгрен – Карлсон. По-възрастните помнят и смъртта на министър-председателя Удолф Палме през 1986 г.

\Дълги години Швеция беше една „затворена” страна, в която туризмът почти не се развиваше. Рязка промяна настъпи след 1995 г. Тогава кралството се присъедини към Европейския съюз в резултат, на което броят на туристите се увеличи в пъти. Част от тях решиха, че Швеция не е страна само за туризъм, но и добро място за покупка на имот. Идвайки в тази северна държава, разположена на една и съща ширина с Аляска и Камчатка, чужденецът ще намери покой и уют. На практика всеки може да открие спокойно кътче, където да се установи, особено като се отчете фактът, че гъстотата на население е много по-малка от тази в Германия, например. Към началото на 2011 г. 91% от населението са шведи, а останалите 9% са представители на други националности. Основният поток от имигранти беше в края на миналия век.

Благодарение на членството си в Европейския съюз чужденци могат безпрепятствено да купуват или наемат имоти в Швеция. Кралството е привлекателно за наематели по редица причини. Близо 70% от апартаментите са построени след 1970 г. и с пълно основание може да се каже, че жилищният фонд е „млад”. В Швеция няма ограничения за наемане или покупка на имоти от чужденци. Единственото, което не могат да придобиват са терени в природозащитени територии и земеделски земи. И това е напълно обяснимо като се има предвид, че местното население е научено да пази собствеността си (преди години страната се е считала за една от най-бедните в Европа).
В Швеция има имоти за всеки вкус. Бизнесмените се насочват към апартаменти в нискоетажни сгради, разположени в близост до столицата Стокхолм или по-големите градове като Гьотеборг. Клиентите с по-нисък бюджет избират малки апартаменти в многоетажни жилищни сгради. Това са доста предпочитани имоти, тъй като те са ново строителство и предлагат комфорт на собствениците.

Желаещите да купят вила или селска къща също имат голям избор. На тези, които търсят уединение, брокерите предлагат имоти с изглед към Балтийско море. Неизменна част към тези недвижимости са пъстри лехи, постройка за обслужващия персонал, собствен кей за лодки или яхти. Шведите отделят специално внимание на цветята, независимо че са необходими много грижи за тях като се има предвид, че страната се намира в най-северната част на Стария континент.

Силно търсене за наемане на жилища се наблюдава в Гьотеборг, където ежегодно се провежда четиридневното културно събитие „Goteborg party”. През тези дни нон-стоп се организират театрални и музикални представления, провеждат се състезания по танци и маратон.

Важно е да се отбележи, че наемните нива се определят не толкова от местоположението, колкото от качеството и големината на имота. Така например, неремонтирана малка квартира може да се наеме на прилична цена и в центъра на Стокхолм, докато арендата на новопостроен и модерно обзаведен апартамент е по-висока.

Отдаването под наем на имот в Швеция е скъп бизнес. Данъкът, който плащат наемодателите, е 30% от получената сума. Налогът задължително отива в държавната хазна и се използва за поддържане на сградния фонд. Това е гаранция, че наемателят ще получи качествено и комфортно жилище, в което може веднага да се нанесат.

Важно е да се отбележи, че за чужденците не е изгодно да купуват жилища с цел последващо отдаване под наем поради наличието на високи данъци и разноски по поддръжката на имота. Интересен е фактът, че в Швеция напълно отсъства „сив” пазар на жилища, било то за отдаване под наем или продажба.
За последните пет години, независимо от сътресенията на имотния пазар в световен мащаб, чужденците придобиха значително количество земя, ферми и жилища в Швеция. Те притежават вече 36% от имотите в Кралството, което не е никак малък процент. Най-голям интерес има граждани на съседните на Швеция държави – датчани, норвежци и германци. През 2010 г. недвижимите имоти в Кралството поскъпнаха с 3.2%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА