11 Юни, 2015 09:28 35 252 31

Най-добре се живее на 1-ви и 2-ри етаж

  • imot.bg-
  • жилища-
  • цена-
  • етаж

При покупката на жилище е най-добре то да се намира на първия или втория етаж, са установили учени. Това е свързано със силата на магнитното поле, което оказва влияние върху човешкото здраве: колкото е по-висок етажа, на който живеете, толкова по-малка е силата на полето. Най-силно влияние магнитното поле оказва на опорно-двигателния апарат, имунната, сърдечно съдовата и нервната системи.

В България жилищата на първите етажи от сградите старо строителство почти изчезнаха. Те бяха преустроени на магазини, което доведе до редицанарушения инапуквания на цялата конструкция на сградите. Макар това да засегна предимно централната част на София, оказа негативно влияние върху броя предложения на този тип жилища. От здравословна гледна точка може би е добре да се живее на първи етаж, но от гледна точка на сигурността – едва ли. Това е и основната причина на клиентите да не желаят да живеят в апартамент там.

Предлагането на жилища на първи етаж не е силно. По данни на най-големия сайт за недвижими имоти – imot.bg, към момента в София могат да бъдат купени едва145 едностайни апартамента. Средната им цена е около 780 EUR/кв.м. Броят на двустайните е близо 900. Стойността на квадратен метър е малко над 810 EUR. Най-голям избор има при тристайните жилища. Цената е близка до тази на двустайните, а броят оферти е около 1400.

Почти идентична е картираната при жилищата, разположени на втори етаж. Броят на апатаментите с една стая е малко над 200, а цената на квадратен метър е с около 15 EUR по-висока от тези, които се предлагат на първи етаж – 795 EUR/кв.м. Двойно повече обаче са предложенията при двустайните жилища – 1800 оферти. Средната цена на квадратен метър е по-висока от идентичния тип апартаменти, които се намират на първи етаж – 842 EUR. Най-голямо предлагане, но и най-висока е цената на тристайните жилища разположени на втори етаж. Броят на предложенията е 2711, а средната стойност на квадратен метър – 897 EUR.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 lost paradise

    3 0 Отговор
    да май няма какво смислено да се измисли. поне довършете идеята.
    има си и плюсове първия етаж специално. не плащаш асансьор. някоя по голяма мебел която не влиза в него не я мъкнеш по стълбището. стъпил си здраво на земята не си някъде в небето. а решения има ролетни щори. стига да не е наистина на някоя улица с денонощен поток от хора и коли или с беседка пред блока на която до 2 през нощта да дига врява младеща дори е по-добре да си на ниско.

    Коментиран от #8

  • 3 onq s konq

    2 2 Отговор
    На времето когато се е строил блока дядо ми се е колебаел дали да вэеме първи или четвърти последен етаж,но "случайно" предпочел първия" эа да не катери стъпала эащото няма асансьор.А преимущества бол-с два скока съм в маэата эа дърва преэ эимата или эа туршия и консерви домати,но най-важното:Винаги мога да вляэа преэ леко открехнатия проэорец когато съм си эабравил ключа,пък няма никой в къщи!...Преэ эимата иэбягвам да го эабравям:)
  • 4 Боян

    6 2 Отговор
    Разбира се, от третия етаж нагоре се живее в безтегловност, магнитно поле няма. Даже, ако може слезте на морското равнище да живеете, щото ако сте на 300-400 м. надморско равнище магнитното поле е много слабо :)
  • 5 Иво

    13 0 Отговор
    Тази статия да не е , защото е пълно с обяви за продажби на първи етаж и никой не ще да купува, защото е прекрасно. Над мазето - студ, всеки който мине покрай теб може да надникне да погледне какви ги вършиш , може и да се обслужи... Ако е 1-ви надпартерен етаж, тогава съм съгласен, но иначе 1-ви етаж от всякъде е отврат. А и като минат днес 200 души и треснат вратата на асансьора, голям кеф, все едно си 24/7 на дискотека. Айде, моля ви се....
  • 6 Дедо

    4 1 Отговор
    Аз пък живея с удоволствие на най-горния етаж на кооперацията. Тук няма миризма на изгорели газове, значително по-малко шум от преминаващи МПСта, никой среднощ не ми тропа на главата. И още нещо - и данъкът сгради е по-нисък!
  • 7 Анонимен

    1 0 Отговор
    На първия етаж има много хлебарки и паяци !
  • 8 Янаки

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "lost paradise":

    Решения има и първи етаж наистина е от някаква гледна точка удобен. Само че е изключително лесно да се воайорства, да се следи откъм улицата мебелировка и присъствие, и т.н. Бил съм в много европейски градове, практиката с първи етаж на височината на улицата е много разпространена, вървиш си и зяпаш кухнята на съседката. На моята три пъти й видях ц.ците :-)

    Вярно е за ролетните щори, пердета, други глупости - всичко може да се скрие, но остават други проблеми, като споменатия шум при асансьорите, шумът от улицата и пиянските компании, близостта с мазетата - нали най-високия етаж се ползва най-рядко, докато мазетата са в близост до първия - всяко тропане и говор си дава отражение на първия етаж.

    Коментиран от #11

  • 9 kroko

    1 1 Отговор
    Като във вица дето Иванчо го изпитват и все обяснява за краставицата. На високо шанса да има останала приятна гледка е доста по-голям от колкото на първи-втори етаж, а и няма комари през лятото. Е има и недостатъци - проблеми с асансьора и водата, но....
  • 10 Наемодател

    2 0 Отговор
    Етажът разпложен на кота +/- 0 се нарича партерен... Не знам кой измисли да им се казва първи. Първият етаж е етажа над партерното ниво- и там, смятам, е най- добре за живеене. Първи етаж в кооперация старо строителство (като тази на картинката) е реално втори етаж. Височината на същниския първи етаж е голяма- поне 3- 4м. няма проблеми със студ- защото съседите отдолу топлят зимата, не катериш стълби (все пак в старите кооперации рядко има асансьори) а и вече никой не иска да катери стълби така че лесно можеш да го отдадеш под наем дори за офис. Същевременно си близо до земята и ако има двор (както е в повечето старите кооперации) все едно живееш в къща. Ако пък има магазини или гараж нямаш проблеми със съседите- можеш да си тропаш наволя до колкото часа си искаш. Проблем е ако има някакво шумно заведение, ресторант или баничарница в преустроения под апартамента гараж. Всичките ми апартаменти в центъра са все на първите етажи- давам ги я за офиси, я за живеене и винаги има желаещи. Добра инвестиция са.
  • 11 Наемодател

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Янаки":

    Аз си избрах жилище на последния етаж- да не ми тропат разни глупави съседи отгоре. Но с пияннските компании няма оправия- вървят си по улицата и викат и дюдюкат. А, шумовите вълни достигат навсякъде. Може би им е по- гадно на съседите от партера, защото са им директно пред прозореца, но и при мен ме будат с тия виканици.

    Коментиран от #15

  • 12 до 10

    2 0 Отговор
    Само в центъра ли са ти апартаментите? Скоро ще ги даваш само на бежанци/арабески/, че в центъра нормални не останаха! Може и някоя "клетка" на ИДИЛ да ти свият и да станеш "известния" Наемодател, а не както сега!

    Коментиран от #13

  • 13 Наемодател

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "до 10":

    И това по- щастлив ли ще те направи? Какво се опитваш да ми преписваш някакви проблеми измислени- гледай си своите. Бежанците са около женския пазар и Лъвов Мост- в стария център- моите апартаменти не са там.
  • 14 Високият етаж

    0 0 Отговор
    http://www.dnes.bg/mish-mash/2013/05/22/jiveesh-na-visok-etaj-po-zdrav-si-ot-komshiiata-otdolu.188794
  • 15 Лео

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Наемодател":

    Сега ти , ще си глупавия съсед който тропа на онези отдолу!
  • 16 тошибиян

    2 0 Отговор
    на двора на райграса се живее най добрее пиян на щайга да се търкаляш свободен далеч от хора пък лудите да ходат в кокошарниците да гледат етажна собственост хахаааа
  • 17 Бхд БхД

    1 1 Отговор
    най-добре последния етаж
  • 18 Тошев

    1 0 Отговор
    Без значение на кой етаж, най-скъпите имоти спрямо покупателната ни възможност са в Бг. Ако един европеец може да си купи жилище със 150-200 минимални заплати, тука ти трябват поне 400 заплати.
  • 19 ала бала по нашенски

    0 0 Отговор
    СМЕШНИ И ЖАЛКИ СА НАПЪНИТЕ ДА СЕ ПРЕДЛОЖИ ИМОТ СВЪРЗАН....ТОЯ ПЪТ С ПЪРВИ И ВТОРИ ЕТАЖ......Преди години руснаците идваха на купища пред фирмите за имоти, ей така направо от летището, след това започнаха с кучешки впрягове чукчите/имали икономически бум/баби англичанки се прибра обратно нашамарени от нашенски чернолики, щяха да идват баби французойки, ама и те не дойдоха. През това време ипотеките по света и Европа падаха и се установиха в зависимост от лично участие в Англия под 1%, в Германия под 5%, в САЩ около 5%....През 2011/12г в САЩ имотите паднаха до нива от 2003г, но тук заявиха, че търсенето е огромно и не следва да има спадове, а само възходи, в следствие на което се получиха парадокси, квадратен метър в САЩ на места да бъде по евтин от кв тук, а гръмната 50 г. панелка- която видите ли била елитно метната в треволяци, боклуци и фекалии... На пазара на ЧСИ се появиха над 6400 имота за продажба, заплатите не мръднаха, много хора останаха без възможността да си изплащат ипотеките, много от тях полетяха на някъде с целите си семейства, много си купиха на зелено и сега не знаят имат ли имот, или като го е запорирал техния не се знае кой е извършил престъпление той/ който им го е продал/, или те са престъпници, защото имотите им се оказват на тезгяха на ЧСИ............та такива ми ти работи.
  • 20 Чичо

    1 0 Отговор
    По тази логика в мазето , ще се живее най добре!
  • 21 чирак

    1 0 Отговор
    Най готино е на последният стига да не тече покрива.
  • 22 1111111111111

    1 0 Отговор
    по принцип никога не се купува пъпви и последен етаж. Ппроблема на пърия етаж е възможноста от по-лесен достъп за кражби, както и при проблеми с каналицации и т.н. го отнася първия етаж. Последен не се взема, заради петорно повече причини. Лятото е най-напеченото жилище в сградата, зимата най-студеното, при проблеми с покрива пъследния етаж се наводнява и страда, като добавим и други дреболии, като повреден асансьор...

    Коментиран от #24

  • 23 1111111111111

    2 2 Отговор
    и още нещо според мен показва че статията е абсурдна, магнитното поле на Земята се разпостира на хиляди километри от планетата ни и ни пази от слънчевия вятър. Тоест то е достатъчно мощно на хиляди километри от планетата ни, но пък не достига до третия етаж според "учените". Аз бих ги попитал, това значи ли че хората в Бургас и Варна са по-здрави от Софиянци, тъй като живеят на морското равнище а Софиянци на стотици метри над морското равнище? И щом като 2 метра височине оказват такова влияние, то непалци които живеят на километри над морското равнище вероятно трябва да са най-болните на света. Пълни глупости.
  • 24 1111

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "1111111111111":

    Богат/заможен човек на партер не купува(освен за даване под наем) ...Обратно на твоето мнение за последните етажи са всички що годе богати хора в света...примери-бол !
  • 25 до 1111

    0 0 Отговор
    откъде го измисли това, че богат човек не би си купил жилище на по-нисък етаж - ако е така, защо жилищата на по-ниски етажи са по-скъпи (факт, не говоря наизуст като теб), докато тези на последен или висок етаж са винаги относително евтини? това за което намекваш се отнася за мансарди (ама не с течащ покрив и скосени тавани, а мансарди, които са строени за богати хора) или пентхаус, който пък няма нищо общо с апартаментите на последен етаж в повечето (нови и стари) блокове у нас.

    Коментиран от #27

  • 26 Лео

    3 0 Отговор
    Занимават хората с глупости!Кой глупак би си купил жилище на първия етаж? Всичкия шум от улицата директно при теб! Всичкия прах от улицата също вътре! Слънце не те огрява защото околните сгради те засенчват!Отдолу не живее никой и съответно ти е нужна повече енергия за да си отопляваш зимата жилището!Като излезеш на терасата изгледа ти е към колите на паркинга! За крадците няма да говоря , те са най малкия проблем.И богатите живеят в къщи а не като сардели в кооперации!
  • 27 1111

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "до 1111":

    Жилища на среден етаж,в средностатистически квартал, са за хора със средностатистически доходи и средностатистическо мислене!Те са средностатистическа таргет група,която оказва изключително силно влияние върху средностатистическите цени на имотите на средните етажи.Позволявам си да твърдя ,че много малко хора са наясно с паразитния израз ,,Купувам жилище...........без първи и последен етаж,, Това е израз,използван от средностатистически брокери и купувачи.А защо клиентите не искат първи и последен етаж? Ами просто е:Защото брокерите са им казали така!!!..P.S Има мансарди които се ПОЛЗВАТ от богати хора по целия свят(обикновенно в историческите центрове на големи и много скъпи градове) но не са им основно жилище.НИКОЙ не строи мансарди за богати хора.Богатите купуват сградата... с първи и последен етаж!?!?!?

    Коментиран от #28

  • 28 Гуца

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "1111":

    Да обаче като ти текне мансардата и никой от живущите в кооперацията не пожелае да сподели с теб разходите по ремонта на покрива тогава друга песен , ще ми запееш разбирачо!

    Коментиран от #29

  • 29 1111

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Гуца":

    Щото ако живееш на втория етаж не може да ти текне от петия ли? ....хехехе...Страхотен /средностатистически/ аргумент!Който го е страх от мечки не ходи в гората.А първите и последни етажи са пълни с мечки,затова и средностатистическия брокер и купувач бягат като от тамян от тези имоти,което ги поставя в друга категория,която ще остане вечна тайна за теб...Сполай ти!

    Коментиран от #30

  • 30 Гуца

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "1111":

    Може да ми текне , но поне знам от кой е и , ще му изкривя главата ако не ми плати щетите а ти Господ Бог ли ще съдиш на последния етаж?.аси и комсомолското разсъждение!

    Коментиран от #31

  • 31 1111

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Гуца":

    Нямам никакво притеснение....всичко ми е застраховано,независимо на кой етаж се намира.За повече от три имота има сериозни отстъпки и аз се възползвам максимално.Забележка:В повечето случаи плащат щетите,но не и причината за щетите.Пример:Ако съседа ти съсипе паркета и стените,застрахователя плаща само за това.Самата тръба,маркуч на пералня,щранг и т.н. е за твоя сметка/или на комшията/ А това за комсомола, все едно не съм го прочел...