12 Юни, 2015 14:25 2 590 1

Инж. Перфанова: когато енергия е насочена към „заобикаляне” на закона, бизнесът страда

  • агенции-
  • брокери-
  • пазар-
  • нап-
  • нсни
Инж. Перфанова: когато енергия е насочена към „заобикаляне” на закона, бизнесът страда - 1
инж. Ирена Перфанова - председател на УС на Национално сдружение "Недвижими имоти"

- Инж. Перфанова, в началото на седмицата от НАП обявиха, че са завишили сигналите към Агенцията от граждани, че брокерите „не издават документи за плащане на комисионни”. Как ще коментирате този факт?

- Позицията на НСНИ винаги е била ясна – агенциите за недвижими имоти трябва да работят на светло. От една страна да бъдат изправни търговци спрямо действащото българско законодателство, от друга страна - коректни и компетентни посредници спрямо клиентите. Считаме, че отношенията между клиентите и посредниците трябва да се регламентират с писмени договори, а клиентите да бъдат ясно запознати с предстоящите им плащания свързани със самата сделка.

Преди 3 години НСНИ и НАП създадоха съвместна брошура, която е на разположение на агенциите за недвижими имоти и клиентите с цел да бъде внесена яснота по дължимите данъци и такси при сключване на сделки с недвижими имоти.

Като цяло българската икономика е известна със сивия си сектор. Спазването на правилата не е типично за българина, което не е в полза на бизнеса. Когато се спазват изискванията на закона енергията се насочва в развитието на бизнеса. Когато тази енергия е насочена към „ заобикаляне“ на закона, бизнесът страда. И най-лошото е, че сивият сектор вреди и на останалата част от бизнеса.

Информацията, с която разполагаме и наблюденията, които имаме е, че сивият сектор се крие предимно там, където се крие и рискът от некачествено обслужване на клиентите. Двете нарушения вървят ръка за ръка. Т.е. агенции за недвижими имоти, които не работят по пазарно установените норми за добри практики, не са професионално подготвени за упражняване на тази професия, често са нелегитимни или „скрити“ посредници или лица, които работят за агенции за недвижими имоти без да имат регламентирани договорни отношения с тях (трудов или граждански договор, или регистрация по Булстат за извършване на търговска дейност), фирми, които работят с дъмпингово ниски комисионни проценти.

При нас постъпват много оплаквания за нелоялна конкуренция и прилагане на лоши пазарни практики, но нямаме постъпили оплаквания за не издадени отчетни документи за извършена комисионна услуга. Вероятно причината за това е, че самите клиенти често отказват да получат такъв документ, за да не плащат ДДС върху извършената услуга или да заплатят по-ниска комисионна като „спестят” на агенцията заплащането на данъци и осигуровки. Така клиентите сами се превръщат в генератор на сивия сектор. Физическите лица не се чувстват ощетени, ако не получат фактури или касов бон за посредническата услуга, защото не могат да ги използват за приспадане на данъци. За тях най-важното е да получат качествено обслужване по сделката.
В подобни случай, за да бъде изправна агенцията спрямо законодателството е принудена от чистия процент комисионна да внася 20% ДДС на държавата плюс дължимия данък в края на годината. Т.е. вместо 10% данък за извършена услуга дължи 30% данък, защото клиентът отказва да внесе размера на дължимия ДДС за съответната услуга. Агенциите, които не са съгласни да плащат 30% данък, защото се чувстват ощетени влизат в „сивия сектор“ като не издават документ за реализираната сделка. По този начин личната изгода на клиента се явява фактор за генериране на нарушения.

Много е важно не просто НАП да прави проверки и да налага санкции, а да бъдат направени някой законодателни промени, с помощта на които да се сведат до минимум възможностите за стигане до нарушения. В противен случай кампаниите за проверки имат обратен ефект и сивият сектор се увеличава, което усложнява работата на добросъвестните търговци, които от своя страна са принудени да оцеляват в нелоялна конкурентна среда.

- Какво провокира в момента НАП да засилят отново проверките на агенциите за недвижими имоти?

- За информацията предоставена от НАП, НСНИ научи от пресата. В последствие получихме и информация, че колеги от бранша, които нямат връзка с нашата организация дни преди това са провели среща с представители на НАП, на която е търсена подкрепата на НАП за регулация на бизнеса, тъй като некоректни посредници, които се представят за агенции за недвижими имоти сериозно ощетяват фиска като укриват данъци.

НАП от своя страна, като контролиращ орган е в своето право да извършва проверки и да налага санкции, когато има информация за нарушения.

Не е редно обаче да бъдат поставяни под един знаменател всички агенции за недвижими имоти, защото това рекушира върху реномето на бранша като цяло. Появата на съобщения в пресата за „измами“ събуди негодуванието на много агенции за недвижими имоти, които ежедневно са потърпевши от некоректните конкуренти.

- По данни на НАП 83% от участниците в сектора „имат проблем със спазването на закона”. Това не е ли доста висок процент?

Наистина е трудно да се коментира този процент и механизма, по който е изчислен, но цифрата е стряскаща. Вероятно тя е обявена на базата на статистическа извадка на някаква част от сектора. И ако това е истина, то означава, че нещо в законодателната ни система липсва.

Като водеща браншова организация НСНИ от години обсъжда с обществените институции необходимостта от законодателни промени. Имаме конкретни предложения, които да намалят възможностите за сивота в сектора и се надяваме институциите да приемат препоръките ни и да вземат необходимите мерки.

За бизнеса е важно фирмите да не се чувстват преследвани от властите, а да имат създадени достатъчно добри условия за работа и да са защитени и от закона, и от институциите.

- През последните години НСНИ предприе значителни мерки за урегулиране на пазара. Какви са бъдещите намерения на Сдружението?

НСНИ не е спирало да търси механизми за подобряване на бизнес климата. Всички негови инициативи са насочени в две направления – лоялна конкуренция между конкурентните участници на пазара и добри пазарни практики спрямо клиентите. Структурата е гъвкава и се адаптира към постоянните пазарни промени. Съобразяваме се с европейските директиви и практики за свободен пазар и степента му на регулиране.

Предстои ни много работа с обществените институции. Освен, че мислим за бъдещите процеси на регулация, мислим и за бързите процеси, които можем да променим в момент с конструктивни предложения. Погледнато през офертите, които се предлагат на пазара голям процент от тях се предлагат през наши посредници. Т.е. наша отговорност е всички тези лица да чувстват сигурност от професията, която упражняват и да получават максимално добри възможности за постоянно повишаване на компетенциите.

До момента, в който няма закон за дейността на брокерите и агентите на недвижими имоти, тази дейност ще се извършва от всяко едно лице, което желае да упражнява тази посредническа професия. Но НСНИ е против това на пазара да влизат в конкуренция лица, които работят легитимно с такива, които се „правят на агенти“, да бъдат в конкуренция тези които крият своята дейност, но я практикуват и онези които работят прозрачно и професионално.

НСНИ е поддръжник на лоялните практики, които засягат дейностите на агенциите за недвижими имоти и във връзка със сигналите, които получава даде началото на инициативата за намаляване на лошите практики чрез тясно сътрудничество с КЗП, КЗК и КЗЛД. НСНИ работи в посока прозрачност в бизнеса с недвижими имоти, изчистване на заблуждаващите реклами, събиране на агенциите за недвижими имоти, които работят и искат да работят прозрачно и легитимно в доброволен публичен регистър, публично дефиниране на лошите практики, от които клиентите трябва да се предпазят. Разбира се тези действия ще спомогнат и за по-добра данъчна събираемост.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Яж пий и се весели докато можеш

    0 0 Отговор
    Напротив! Клиентите в сивия сектор се обслужват дори по качествено , просто хората сс нелегални фирми е принуждават да преминат в сивия сектор защото условията постаени от правителството са непоносими за да е фирмата на светло.Те от правителството си го знаят,но ги е срам да си го признаят ,че сами докараха държавата до този абсурден параграф 22!