Last news in Fakti

17 Юни, 2015 09:00 40 211 22

Газобетон срещу тухли

  • хаусмайстер-
  • тухла-
  • газобетон

Вече сте решили – ще строите. Вашият мечтан нов дом. Но трябва да се вземат толкова много и важни решения и да се направят толкова много избори - днес пазарът предлага разнообразие от материали и производители. Едно от първите важни решения, които трябва да вземете, е газобетон или тухла? За да направите правилен избор трябва да си отговорите на множество съществени въпроси: кой от двата материала и защо е по-добър по отношение на топло- и шумо-изолация, съкращава ли се строителството на дома при използването на газобетон и каква е разликата в цената? И особено важно – кой от двата материала е по-добър за комфорта и здравето на обитателите на бъдещия дом?

Разбира се, вие ще си направите собствено проучване – източниците в мрежата са много, но ние от Хаусмайстер решихме да потърсим мнението на необвързани специалисти, които в работата си използват тези материали и имат личен опит и впечатления, и да направим поредица от публикации с техните професионални мнения по въпроса. Започваме с архитект Борис Борисов.

- Арх. Борисов, какви са разликите, предимствата и недостатъците при газобетона и тухлата?

- Що се отнася до технологичност, може да се каже, че има много малка разлика... Може би същото е и по отношение на цена. По мои наблюдения драстични ценови разлики в двата строителни материала няма. И при двата имаме мокри процеси, чака се да съхнат и набират якост строителните лепилни разтвори. И в двата случая имаме зидария с подобна трудоемкомст и технологичност, извършвана на място.

Големият плюс на газобетона е, че се строи сравнително по-бързо, защото блокчетата с перфектна геометрична форма са по-големи и лесни за мазилка. А най-големият минус - че е хигроскопичен. Когато се компрометира външна мазилка, шпакловка или хидроизолационната система, газобетонът поема влага и съответно неговите физически характеристики стават като на водата и вместо топлоизолатор, става топлопроводник... Започват да се обрушават мазилки, влагата върви по капилярен път и започват да се компрометират и външни стени, и вътрешни стени.

- А с тухлите не става ли същото?

- С тухлите това не може да стане никога: независимо дали това е фасаден блок или пък е единична тухла, която е подредена на превръзки в дълбочина, за да стане дебел зид, тухлата като материал е със затворени пори. Тя поема донякъде влага и започва след това да я отдава навън.

- Същото казват и производителите на газобетона.

- Аз имам лоши примери с газобетона в това отношение.

Другият голям минус на газобетона е неговата ниска способност за шумоизолация. При една и съща вътрешна стена между отделни помещения, дебела да речем 12 см, защото това е стандарта на тухлата и 12.5 см на газобетона, през плътната тухлена стена или решетъчна тухлена стена не се чува, докато през газобетоновата стена се чува.

Това е голям проблем с външните фасадни стени – газобетонът е лек материал, а от физиката се знае, че най-добър шумоизолатор са масивните плътни стени. Най-добър такъв е стоманобетонът, след него са тухлените стени, а чак след това газобетона като най-лек като обем и с най-малка плътност и е логически най-близко до ума той да е с най-лоши характеристики в това отношение. Особено важно е това при архитектурни обекти, които са ситуирани до магистрала или на шумна улица. Тогава използването на газобетон ще предизвика проблем.

- А в интериора?

- Там проблемът не е чак толкова сериозен, защото там децибелите са по-малки.

- Какви са разликите по отношение на здравина и сигурност при интериорните стени?

- По отношение на здравината при окачване можем да имаме проблем с газобетона, но същият проблем е и с гипсокартона, а масово се правят вътрешни стени и с гипсокартон. Има си специални анкерни системи, така наречените „химически дюбели”, които се ползват много често и към тухла, защото обикновеният анкер, който работи по системата на разпъване, не работи при газобетона и при тухлата. В тези химически дюбели се използва еднокомпонентна или двукомпонентна смес, която поема обема на кухините и задържа по-здраво самия винт/болт вътре.

Но има нещо много важно, свързано с комфорта вътре в жилището. Тухлата, камъкът са масивни материали, които постепенно поемат и акумулират топлината, когато отопляваш помещението и дори след като спрете отоплението, тези масивни материали известно време продължават да отделят топлина и да отопляват жилището. Докато с новите активни материали като гипсокартон с вата и газобетона това не е така – те са силно топлоизолационни и при включване на отоплението помещението се затопля много бързо, но след спиране на отоплението, то също така бързо се охлажда и не се усеща този комфорт на пипане, това усещане за топлина.

За мен газобетонът не е допринесъл с нещо съществено в строителството – това е просто една малко по-лесна блокова зидария. Тухлата е керамика, материал, за който се знае как се държи при всякакви обстоятелства, докато газобетонът е материал, който е сравнително нов. Тоест, при него за дълговечност не можем да говорим, защото нямаме толкова дълг период на отчитане и опит.

А и българинът по инерция строи с тухла, защото дядо му така е строил.

Теменужка Захариева


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    7 4 Отговор
    Българските предприемачи строят масово с итонг. Обработва се лесно, лек е и се строи по-бързо и лесно с него. Но никой не спазва каквито и да е хидроизолационни и звукоизолационни предписания.
    Затова новодомци се чидят, защо е толкова шумно и може да си чуват съседите като че ли са в същата стая. Или защо им мухлясват стените на новото жилище, а старата къща на баба е в чудесно състояние.
    Сега се предлагат страхотни тухли с много клетки и равни също колкото блокчетата итонг. По-скъпи са, но няма по-добър избор от това. Най-накрая една реална статия от Хаусмайстер.
  • 2 Горанов

    3 1 Отговор
    В тази връзка искам да попитам щом тухлата има качества да абсорбира топлината и да я отдава в последствие с бавни темпове има ли смисъл да се монтира на масивна тухлена зидария вътрешна топло изолация с гипс картон и каменна вата ?
  • 3 хмм

    0 0 Отговор
    И аз се чудя същото като Горанов - при ново строителство с тухли на Винербергер има ли смисъл от допълнителна вътрешна топлоизолация - било то към външните стени или на стените към комшиите.
  • 4 Петър

    2 0 Отговор
    ако ползваш къщата като вила да се отоплява 2-3 дена в седмицата си правиш вътрешна, но ако я отопляваш през целия сезон слагаш отвън да използваш акумулиращия потенциал на стените. А ако съседите се отопляват няма смисъл да слагаш изолация просто нямаш загуби
  • 5 Zax

    1 1 Отговор
    @Горанов
    На всичко има смисъл да се слага само външна топлоизолация.
  • 6 Иван

    0 0 Отговор
    Така, само от любопитство да попитам: Да разбирам ли, че да се слага вътрешна и външна изолация на една и съща стена е грешно?
  • 7 димитър

    0 0 Отговор
    Знае ли някой добра фирма, която се занимава с отстраняване на капилярна влага?
  • 8 Терзиев

    1 2 Отговор
    Изключително точно и коректно мнение!!!
  • 9 гретуф

    0 0 Отговор
    Само отвън
  • 10 гост

    6 1 Отговор
    о, Боже, що за глупост!? "С тухлите това не може да стане никога: " Като че ли не сте виждали тухлени сгради с разкапали се тухли след като се намокрили!
  • 11 ХХI век

    8 0 Отговор
    е това е смешка "необвързани специалисти". Това че дядо ми е работил с магарето на нивата, значи ли и аз това да правя!?
  • 12 Фичката

    3 2 Отговор
    Няма 100% ефективен начин, измислен за защита от капилярната влага,веднъж възникнала.Това се прави ПРЕДИ,не след зидарията!Капилярна-представете си стебло,сламка, в която водата "пълзи" нагоре-така е и в порите на тухлите.
  • 13 общ работиник на строеж

    14 4 Отговор
    Арх. Борисов написал сте доста неверни неща.

    Газобетона поема доста по малко влага от керамичната тухла.
    Направете следния опит в къщи.
    1.Вземете блок газобетон и и керамична тухла. Претеглете ги.
    2. Накиснете ги във вода за час.

    Относно шумоизолацията на газобетона.
    1. Прочетете характеристиките на керамичните блокове и на газобетоновите такива
    3. Посетете няколко часа по математика (трети клас) и сравнете данните.
    4. Извинете се публично за изказването относно шумоизолацията на газобетона.

    Газобетона е не е допринесъл с нищо съществено.
    1. Явно сте млад и не ви се е случвало да проектиране пететажна сграда в слаба
    почва.
    2. При високи сгради и слаба почва газобетона значително облекчава теглото на
    конструкцията......
    3. Тук може да не се извинявате, липсата на опит Ви оправдава.

    Тухлите са страхотен материал с големи традиции. Газобетона е по-нов материал, който тепърва набира популярност. Той е малко по добър като характеристики спрямо керамичната тухла и логично е и по-скъп.
  • 14 Инженер

    7 1 Отговор
    Да не се обиждат от " Хаусмайстер" които търсят мнението на "необвързани специалисти".
    Това прилича на поредния "лаладжийски", извинявам се за израза форум.
    За съжаление в България "специалистите" с големи имена са с малки възможности, а тези с възможности (болшинството) са признати извън България.
    Едва ли някой би се заитересувал от личния ми коментар, при нас важи принципа първо да обидим сестрата а после да доказваме, дали изобщо имаме сестра.... (цензурирана версия на поговорката :) заради изискванията за коментар .)
    Но за всички доверяващи се на подобни мнения на специалисти, препоръчвам преди избора си:
    1. Да прочетат Декларациите за експлоатационни характеристики, издадени на база практически изпитания на съответните материали в лабораторни условия.
    2. Да оценят прочетеното на база собствения си капацитет и обща култура по физика, химия, и др. науки свързани с приложението на съответниия материал, или да се обърнат към съответните специалисти, (така както и резултатите от изследванията си ги давате на доктор, а не си ги интерпретирате сами).
    3. Най - ВАЖНОТО, нека да не прекаляваме с егото си и да си мислим, че разбираме от всичко, преди всичко трябва да се научим правилно да отсяваме информацията която ежедневно ни залива, с цел да ни продава нещо.
    И накрая за да бъда по конкретен:
    Статията под която се е подписал арх. Борисов (не казвам, че това е конкретен човек) е безобразна, и НЕ отговаряща на ФАКТИ, не съдържа никаква конкретика и о
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Гост

    13 2 Отговор
    Преди година построих къща с итонг и сложих изолация мултипор. Братовчед ми построи подобна на моята къща с тухли и стеропор за изолация. Аз плащам с около 30 процента по малко за отопление през зимата и охлаждане през лятото.

    Та ако някой реши да вярва на този архитект, който не е виждал тухла на живо през живота си.....
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 гост

    2 1 Отговор
    Арх. Борисов, нямате представа какво пишете, написаното е почти 100% невярно.Просто прочетете внимателно характеристиките на газобетона.Придържам се към последните мнения на колегите.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.