Last news in Fakti

24 Юни, 2015 09:07 10 394 6

Най-полезното помещение в жилището

  • мокро помещение-
  • удобство-
  • хаусмайстер

Мокрото помещение – е едно от най-полезните сервизни помещения в дома - мястото, където би трябвало да перем и сушим дрехите си, където можем да сложим и дъската за гладене, а при по-голям обем да използваме и за други дейности – да мием краката на кучето, например. За съжаление, такова помещение често не е планирано при изграждането на домовете ни, дори и при част от новото строителство или пък се приема за лукс вместо като необходимост, но при желание винаги можем да компенсираме това по един или друг начин. Като добавим такова специализирано място например в края на някой удобен за целта коридор или само на една подходяща за целта стена. Хаусмайстер ще ви предложи решение и ще ви помогне да го реализирате по най-лесния за вас начин.

А какво бихте казали, ако изобщо не ви се налага да пренасяте мръсните дрехи до коша за пране? Ето една такава възможност, проектирана от американско студио:

Тази светеща тръба идва от горния етаж, където е разположена банята, а помещението, което е превърнато в място за пране, сушене, гладене и т.н., е бившият тъмен коридор, водещ към градината в задната част на къщата. Тръбата е направена от огнеупорно стъкло, осветено с оптични кабели и така се превръща в акцент на модерно проектираното помещение, снабдено с всички удобства.

Ако нямате възможност да използвате цяла стая, можете да скриете пералнята и сушилнята в един шкаф в краен случай и в банята, където да бъдат вградени и рафтове за кошовете с пране, препаратите и всичко необходимо:

Важното е да знаем, че е възможно да организираме живота си у дома по най-удобния за нас начин, дори на съвсем малка площ и че разполагането на пералнята в кухнята не е най-хигиеничното решение, нито най-удобното. Освен това то ще ви лиши от полезна площ и едно временно с това ще ви натовари с допълнителен шум.

Теменужка Захариева


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Joan

    0 2 Отговор
    Какви са тези глупости? Мокрото помещение най-важното в жилището? Вече във втори апартамент си премахвам мокрото помещение. Първото го направих на кухня и така пространството се използва пълноценно, защото си освободих хола. А във втория апартамент просто преместих пералнята, защото не си струва една пералня да заема цяло помещение. Изобщо мислят ли авторите, когато ги пишат тези неща за миниатюрните български жилища?
  • 2 JOANA

    0 0 Отговор
    Към първият гост - Съжалявам , но аз пък не съм съгласна с Вашето мнение , но то е сигурно защото сте мъж и не си давате сметка колко по-прибран е домът с пова помещение , което не е необходимо да бъде в кухнята / кухн. бокс. - легени ,кофи , прахове, омекотители , резервни препарати, хартии, метли /колкото и красиви до са/, МОП или паро чистачка , постелките на колата и т.н. Това което няма да мине през сушилната, а на вън вали - също може да се сложи в това помещение , особено когато другите санитарни помещения са заети, а и в тях е грозно да виси или стои подпряно по ъглите нещо от всичко горе изброено / а и други подробности от не най-приятаната част от ежедневното домакинстване/

    Коментиран от #3

  • 3 Joan Robinson

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "JOANA":

    Да, мъж съм в пола. А вие в банята леген нямате ли? Прахове, препарати, хартии - има си шкафове за тях. Вместо една пералня да заема цяло помещение, си направих втора баня и сме супер, защото, когато някой се къпе, няма нужда всички да стъпват в мокрото, особено дъщеричката ми по чорапи. За четките и моповете пък си има ъгъл в кухнята или на терасата. Днес моповете са сгъваеми, така че се събират и в шкаф. Нали не мислите, че един мъж знае тези неща? Може би имате предвид килер и мокро едновременно? Просто статията описва един западен дом, на 200 квадрата има място за мокро помещение. Но у нас, където хората терасата превръщат в стая, защото им трябва жилищна площ, такова помещение е просто лукс. За естетиката съм съгласна.
  • 4 Амида

    0 0 Отговор
    Най важното помещение е кольозета,тюйлетната,!
  • 5 Cutty Sark и Пепеляшка комуникират

    0 0 Отговор
    Глупости! Има достатъчно място за всичко, но е въпрос на добра организация на жилищното пространство. Мопове, кърпи, изтривалки - има шкафове, перални, сушилни. Самото "мокро" помещение може да бъде използвано рационално, в банята може да не се слага вана, а само душ-кабинка, така че нищо отвън да не се мокри.

    Вместо това, акцентът се прехвърля към малкото пространство - примерно 60 квадрата. Вината е във вашия телевизор, не в телевизията!
  • 6 модерната домакиня

    0 0 Отговор
    Хората предлагат да не се слага пералнята в кухнята, а вие и четките и моповете искате там да се държат. А храните ли се в това същото помещение? И може би и моповете си миете в същата мивка?