Last news in Fakti

8 Юли, 2015 09:03 21 345 12

Добрата дограма за прозорци изисква отлична вентилация

  • прозорец-
  • дограма-
  • вентилация

Заменянето на старата дървена дограма с PVC или алуминиева безспорно е добро решение. Това, което малцина отчитат обаче е, че слагайки една хубава и скъпа дограма помещението се затваря доста плътно и това често води до конденз.

„Съвременните прозоречни системи гарантират доста висока плътност на помещенията, което мигновено вкарва необходимост от проветряване. В големите обществени сгради това се прави с отделен проект, но когато става дума за дървената дограма в жилището, от която духа и има инфилтрация и после се затвори с нещо плътно като PVC дограма, започват проблеми с мухъл, влага и конденз”, казва Румен Димитров, строителен мениджър в „Хаусмайстер”. Затова е необходимо при подмяна да се предвиди допълнителен отвор, откъдето да влиза пресен въздух или поставянето на т.нар. „ пасивни ветилатори” на самите дограми без  човек да чувства дискомфорт от това, че му духа или става течение.

„Тези вентилатори се поставят или по отваряемата част на съществуващите профили или се вграждат  при правенето на нова дограма в горния край на стъклопакета. Направени са така, че когато навън и вътре атмосферата е спокойна може да влиза пресен въздух и респективно да излиза влажен и топъл, без човек да чувства дискомфорт. В момента, в който отвън задуха вятър или стане буря има  клапа, която е автоматична и се влияе от налягането, която се  затваря и не позволява човек да усеща онова тънко течение, което се получава при леко отворен прозорец. Това е добро решение, когато трябва да се  проветри помещението без да отваря прозореца”, допълва Димитров. Той обаче предупреждава, че това не трябва  да се слага на всякъде и трябва да се подхожда разумно. Необходимо е да се намери баланс между въздуха, който има необходимост да излезе от помещението по някакъв начин и този, който трябва да влезе през вентилатора.

Цената на вградения вентилатор е около 100 лв. на линеен  метър. Това  оскъпява малко  дограмата, но  в същото време пести редица неудобства.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 razbiracha

    2 3 Отговор
    Nqma nishto po-hubavo ot edin perfektno napraven prozorec ot dyrvo!Vyv Franciq samo barovcite si pravat dograma ot dryvo,tam tozi material e luks.
  • 2 Очко

    2 0 Отговор
    От кога на мухъла му викат конденз?Ако не проветрявате редовно жилищата ви , ше станат като селската баня! Особено ако сте се облепили с тъпия стириопор който също спомага за мухъла и почти е безполезен за термозащита!
  • 3 asdf

    0 0 Отговор
    за проветряването да, ама за другото не си прав
  • 4 бля бля

    0 0 Отговор
    колко взе за рекламата на тая глупост?

    дограмата си има технологични отвори,"да диша",ма е добре да могат да осъдят някой журналист за подвеждане,та да спрете с тия платени статии,за заблуда на хората.

    Коментиран от #11

  • 5 Juliy

    2 0 Отговор
    Откри топлата вода!
    Във Франция обаче пишат на френски, а в България на български.
    Когато помещението и дограмата отговарят на необходимите изисквания няма проблеми.Моите помещения са с подходящата изолация, с тройния стъклопакет на Ролпласт , с добри климатици и нямам никакъв мухал и конденз.

    Коментиран от #9

  • 6 onq s konq

    0 0 Отговор
    Пеницилина се прави от мухъл и като хванеш грип е добре винаги да ти е "на една ръка разстояние".
  • 7 bbb

    1 0 Отговор
    Здравейте,преди години подмених цялата дограма в апартамента с алумииева.Проблемът започна мухъл,влага,конденз, тече вода по стените абе луда работа.Правих отвори за вентилация.проветрявах и нищо!Миналата година подмених пак дограмата с дървена с стъклопакет.Резултата няма мухъл,няма конденз,няма влага нито течове.Така че не вярвайте на някакви клапи който с още 100 лв ще ви решат проблема с конденза и влагата.
  • 8 Леле мале

    1 0 Отговор
    Ако , ще и златна дограма да сложиш проблема с мухъла си остава!А още по съществен става той при комбинацията, дограма, стириопор , парно и ползване на газ в дома.Тогава направо от стените капе вода!

    Коментиран от #12

  • 9 eййййй

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Juliy":

    ей, в ролопласт ли работиш, та й праскаш името тук?
    нито сте най-добрите, нито най-големите.
  • 10 Милена

    0 0 Отговор
    Ние го изпробвахме лично и си решихме проблема ! Изключително сме доволни .
  • 11 Тошев

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "бля бля":

    Хаха, отвори си прозореца да подишаш малко ти, че е видно говориш глупости. Тези "технологични" отвори са отводнителни за извеждане на конденза получил се в самия профил и нямат нищо общо с конденза в стаята.
  • 12 ки

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Леле мале":

    Като си неграмотен си стой в мухъла. Като толкова не ти се проветрява и искаш да си седиш с пърднатото и спареното поне си купи обезвлажнител на ток за да ти реши проблема.