Last news in Fakti

29 Септември, 2015 17:01 8 629 9

Лекари и адвокати активно купуват имоти

  • жилища-
  • цени-
  • софия
Лекари и адвокати активно купуват имоти - 1
Снимка: М. Богданова ©

Дали за собствено ползване или с цел инвестиция, покупката на жилище винаги се е считала за успешна сделка. Трябваше да минат около 6 години от началото на имотната криза, за да се заговори отново за наличието на сделки с инвестиционна цел. Ако по време на предишния имотен бум се купуваха жилища предимно с цел отдаване под наем, то днес картината е малко по-различна (поне в София). През последните месеци се наблюдава активизиране на инвестиционните сделки от страна на лекари, адвокати и нотариуси и хора, упражняващи свободни професии. Преобладаващата част от докторите купуват имоти на партерните или първи етажи на сградите и ги обособяват за лекарски кабинети или медицински центрове.

„Става дума предимно за лекари на възраст около и над 50 години, които имат частна практика. Интересът им е към имоти с големина между 120 и 150 кв.м. Или те самите, или техните деца, които наследяват бизнеса, започват собствена практика в купените имоти”, казва Юлияна Шехерова, мениджър кантора в агенция „Имотека”. Този тип клиенти много внимателно подбират районите, в които купуват жилища, като особено държат той да разполага с отлични комуникации. Средната цена на сделките е между 1000-1200 EUR/кв.м. за завършеното строителство и 1100 и 1300 EUR/кв.м. за жилища с много добри критерии в централната градска част.

Новото при сделките на „зелено”

Тенденцията за покупка на жилище „на зелено” също се възвръща. „Имаме 15% ръст на сделките преди Акт 16 – нещо, което през последните години беше изключение. Работим с инвеститори, които имат финансиране до крайния процес, т.е. до Акт 16. Това е сигурност за клиентите, които купуват и за тяхното спокойствие. Те не разчитат на продажбите, за да си довършат обектите”, казва изпълнителният директор на „Имотека”, Люба Атанасова.

Основни тенденции на жилищния пазар в София

За последните шест месеца цените на апартаментите отчитат 10% ръст. Трябва обаче да се отбележи, че не става дума за всички столични квартали. На места няма никакво движение в цената, докато в няколко района се регистрира поскъпване от над 10%. Причината не се крие в това, че панелките са увеличи стойността си, а по-скоро във факта, че клиентите акцентират върху по-качествени, респективно с по-висока стойност имоти. Продажбата вече отнема месец и половина.

Основната група клиенти остават хората на възраст между 25 и 45 години. Това са предимно семейства с малки или вече по-големи деца.

Промени в тенденциите на финансиране

Въпреки промоционалните пакети на банките относно ипотечно кредитиране, близо 65% от клиентите купуват жилище с кеш пари. 2% са тези, които ползват потребителски кредит, а 33% - ипотечен заем, но не всички от тях имат нужда от него. Причината да го ползват по-скоро е, че искат да разполагат със свободни средства. Част от сделките се извършват и с пари от продажбата на друг имот или със средства изпратени от близки и роднини, които работят в чужбина.

Пазарът до края на 2015 г.

С 20% ще е ръстът при реализираните сделки през тази година в сравнение с миналата, прогнозират анализатори. Поскъпването на жилищата за 2015-а ще е близо 10% спрямо декември 2014-а. Традиционно краят на годината ще станем свидетели на повече сделки, а първите месеци на 2016-а ще са спокойни, след което отново ще има активизиране на пазара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 трънчо

    0 0 Отговор
    Аз ще изчакам хората пак да се набалбукат с кредити, САЩ да вдигнат лихвата и пак ще има масово гризване на дръвцето. Ама така става като в тази държава няма регулация и спекулата на имотните компании пускащи подвеждащи новини не се санкционира
  • 2 коога

    0 0 Отговор
    глупости! Абе ква инвестиция е да си купиш имот в Бантустан, в държава без бъдеще? След 20 години на ромляните ли ще ги продават или отдават под наем?
  • 3 Едикой си

    0 0 Отговор
    От близо 3години и малко следя тези новини и на всеки 3-4 месеца се намира някой брокер да плати на такъв сайт като този....да обясни на "непросветените", че видиш ли цените повече няма да падат и "сега е времето да се купува".
    Не разбрахте ли че почти се свършиха баламите дето да взимат кредити, които да не могат да върнат..на по 6-7% лихви.../
    Айде успех с продажбите.
  • 4 buzata

    0 0 Отговор
    da iztrepaha se da vzimat kak moje edna I sa6ta kvadratura apartament na okolo 35godini vbg da struva kolkoto apartament v ispaniq sa6tite godini v gr. oliva gr.alikante kadeto sa na samoto more I infrastrukturata e korenno razli4na kadeto nqma edna dupka na patq

    Коментиран от #5

  • 5 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "buzata":

    Бе хубо хвалиш испанските къщурки и обясняваш как покрай тях няма и една дупка на пътя,ама как да заживея там като не знам и дума испански,а те-и дума български?Айде като кажа "кафе"-ше ме разберат,ама като искам "тюрлю гювеч по добруджански" как да стане?Ама пишете и разсъждавате от "вашата си камбанария"...А къде съм аз,къде сте вие?!!
  • 6 бай Иван

    0 0 Отговор
    НАП трябва да се самосезират и да им проверят доходите на тези хубостници от къде в днешно време те имат толкова пари за пилеене.И само не започвайте с ти като нямаш не завиждай на другите защото всички сме в един кюп и не може един скапан адвокат или някакъв си среден лекар да има толкова пари ,че да купува на поразия имоти когато хората нямат пари за хляб.
  • 7 буба

    0 0 Отговор
    ревизия на брокерите!4хил.от купувача,4хил.от продавача.оха

    Коментиран от #9

  • 8 Сега видяхте ли

    0 0 Отговор
    къде са парите от здравната система и защо имаме проблеми с правосъдната такава? Има нещо много сбъркано в тази държава...
  • 9 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "буба":

    За да вземе брокера толкоз пари, трябва да е посредничил при продажба на имот за минимум 150 000 евро цена на имота. Моля, не се изказвайте неподготвени, когато не сте запознати.