30 Септември, 2015 15:25 2 298 0

С 11% поскъпнаха жилищата в Турция

  • турция-
  • жилища-
  • цени

С 11% поскъпнаха жилищата в Турция през второто тримесечие на тази година в сравнение със същия период на миналата, сочат данните на Централната банка на страната. Истанбул продължава да е магнит за купувачите и това е сред основните причини там поскъпването да е най-силно – 19%. На второ място по ръст в цените е Измир с 8.1%, а в Анкара увеличението е 4.6%.

С 9.5% са поскъпнали апартаментите ново строителство за разглеждания период. И тук Истанбул е на първо място с ръст в цените за година от 17.1%. Следват Измир и Анкара с поскъпване, съответно от 8.7% и 6.5%.

При вторичния пазар апартаментите започнаха да поскъпват след 2011 г. Преди това в течение на 5 години те отчитаха само спад, който се равняваше общо на 29%.

До края на годината цените ще продължат да растат, категорични са анализатори. Една от основните причини е, че турската икономика отчете ръст през второто тримесечие от 3.8% на годишна база.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА