Last news in Fakti

29 Септември, 2011 11:51 5 167 4

Българските инвеститори търсят малки парцели

  • богданов-
  • парцели-
  • инвеститор
Българските инвеститори търсят малки парцели - 1
Калоян Богданов – маркетинг мениджър в агенция „Адрес”

- Господин Богданов, каква промяна се наблюдава през последните месеци в сегмента на градските парцели?
- Към момента земята в България продължава да бъде една от най-евтините в целия Европейски съюз и се счита, че това е една от добрите инвестиции в дългосрочен план. След сериозния спад на цените и търсенето, вече са налице признаци на повишен интерес, но тази тенденция може да стане трайна при ясни сигнали за излизане от кризата, които на този етап се отлагат. Последните сривове на световните борси показаха, че икономическата ситуация на световно ниво продължава да е доста нестабилна. Пазарът на парцели няма как да бъде изолиран от общата икономическа ситуация, затова е категорични прогнози за бъдещето трудно биха могли да се направят.

- През есента на 2008 г. в столицата са се предлагали двойно повече парцели, отколкото в момента, а във Варна днес се оферират над 1200 терена, което е два пъти повече в сравнение с есента на 2008 г. Кои са причините да се наблюдава подобна тенденция?
- Причините са комплексни - от една страна кризата засегна първо София и измина един период, докато затруднението в икономически план достигне и останалите градове.
София е сериозна строителна площадка на инфраструктурни проекти и това определено кара собствениците на терени в столицата да не бързат с продажбата. Варна, от своя страна, е място, където много чужденци притежават имоти, които активно продават в момента, притиснати от финансовите трудности в собствените си държави.

- Каква е политиката на чуждестранните предприемачи, които по време на пика на пазара купиха парцели с цел да ги застрояват?
- Не би трябвало да има сериозна разлика между местни и чужди предприемачи. На практика обаче българските предприемачи са много по-гъвкави, в момента оглеждат възможностите и търсят малки парцели от 700-1000 кв.м на добри места. Те са готови да търсят различни и алтернативни варианти за реализация на предишните си покупки. Целта им е да вдигнат сгради с до 40 апартамента с възможност за бърза продажба. В същото време чуждите инвеститори продължават да правят разчети до колко да използват парцелите си по оригиналното предназначение, за което са ги купили или изчакват удобен момент. Друга част от тях просто се опитват да продават. Има и такива обаче, които обмислят промяна на първоначалните си концепции. Закъсалите финансово предприемачи и частни лица продават на ниска и дори на всяка цена, но интересът не може да се нарече особено активен.

- Към момента има около 400 предложения за продажба на парцели чрез обезщетение. Кои предприемачи биха придобили по подобен начин земя? Кога тази схема би могла да бъде отново работеща?
- На този етап тази схема включва немалко рискове за собствениците на парцели и съответно няма значителен интерес към него. Няма го и силното, осезаемо търсене, което да кара инвеститорите да са щедри и сигурни в успеха на начинанието. Това на практика блокира активизирането на сегмента и от двете страни. Кризата заличи и спекулативно настроените купувачи, които да инвестират в такива имоти. Затова и тази схема към момента няма как да бъде работеща, но е твърде вероятно активизирането на пазара в бъдеще, и то в генерален план, да увеличи и броя на продажбата на парцели чрез обезщетение.

- Какво бихте посъветвали продавачите на такъв тип имоти?
- Най-важното за тях в момента е да излязат на пазара с правилно определена цена, посъветвани от професионалист и да бъдат гъвкави в преговорите, за да не допуснат «застояване» на пазара на дадената оферта, което допълнително ще понижи цената й.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Радослав Стоянов

    1 0 Отговор
    Има ли ориентировъчен срок за излизане от кризата.
  • 2 трезво мислещ

    0 0 Отговор
    Имало едно време една Балканска държава наречена България.Живеели в тази държава хора наречени българи,които били смятани от всички за блеещи овце.За жалост народа искал след толкова години на деспот и чуждо управление да живеят мирно и тихо и без конфликти,но за всички вълци това изглеждало като бездушие.Вечно чакал този народ пастир който да го поведе към благодат,но напук на всичко той така и не се е появявал.Вълците разбрали,че народа страдалчески е най мирната овчица която могат да хапнат и започнали да я разкъсват и натякват колко прости овце са.Деспотирали я, манипулирали я,продавали я,предавали я,а горките те все така вперили поглед в далечината чакали своя пастир,своя избавител от техните страдания,своя спасител а той така и не се появявал.Дочули от другите странства вълците за ставащото и решили,че и те трябва да се възползват от таз благодат и влезли в съюз със местните вълци които ги били посъветвали преди да ги приближат да влязат в кожата на кучета.Приели тоз народ в един съюз наречен Европейски,там те видели може би за първи път своите спасители(за несхваналите говоря образно)които за разлика от техните деспоти били в кучешки кожи.Но уви разбрало се след време,че те били поканени на оядена маса и не за да ядат а за да бъдат изядени.Дошли ЕОНовци,ЧЕЗовци, ЕВНци,ШЕВРОНовци,Цигарени магнати,Магнати на ел.енергия от възобновяеми източници,Телекомуникационни БТК магнати(с монархично потекло и преди влизането на БГ в ЕС), и т.н. и т.н.Пирът бил та
  • 3 трезво мислещ

    0 0 Отговор
    ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ПОСТ 2 : Пирът бил така голям,че народът обезверен навел глава и приел съдбата си.Но до там стигнала наглоста на вълците,че от пълно пренебрежение и наглост дали на своите кутрета(като такива виждам брокитата в кюп със строителните предприемачи част от които е свързана с управленческата власт)да разиграват народа който виждали като овчи.И така да спрем дотолкова със тази страдалческа приказка която продължава и до днес а леко да акцентираме върху такива дебилски коментари от рода как народа след време ще се скъса да купува имоти.Господа ако вие не сте наясно на България освен хубавото,евентуално присъединяване към Шенген и предстои нещо а то е валутния съюз.Виждаме как страни които са се радавли на финансова благодат сега са изправени пред финансово разрушение.Да ви обясня технически,че ако Америка може да печата долари до безкрай и да се измъква от кризисни ситуации между капките то държави с единна валута не разполагат с този лукс защото има много стъпки и съгласувания и сложни механизми които трябва да се приемат с пълно мнозинство от всички държави във валутния съюз което става технически много сложно.Така приемайки,че сега сме с пробити джобове вие как ще убедите хората във своя полза?Предлагам най малкото да кажете на всички,че след време ще сте със ZERO продажби и ще ви гони невиждан глад и ще се налага да копате на нивите за 5лв.Поне признанието може да ви спести агонията защото колкото и шантаво да ви звучи искренноста все още се
  • 4 Калоян пирува

    0 0 Отговор
    Шум се носи, песни над Хисара,
    над хисарски двор на шир и ширина,
    тая вечер Калоян пирува,
    чест и слава от последната война.

    Гордите латинци победи,
    император Балдуина той плени
    и в тъмница хладна го затвори,
    и във тежки го вериги окова.

    Не пирува младата царица,
    тъжно е навела главата си тя,
    тайно тя от гостите в тъмница
    при пленений Балдуин се озова.

    И му рече: "Мили, денонощно
    все за твойта черна участ мисля аз,
    съгласи се, дай ръка си смело,
    Търновото да напуснем в тоя час."

    ...............................

    "Срам за тебе, Българска царице.
    срам, позор за целий български народ,
    аз не искам твоята десница,
    искам да загина тука като роб"