Last news in Fakti

26 Ноември, 2015 10:36 5 480 6

Защо трябва да обявите жилището си за продажба преди празниците

  • жилища-
  • продажба-
  • съйков
Защо трябва да обявите жилището си за продажба преди празниците - 1
Валентин Съйков - управител "Имоти" ООД

Краят на годината е време на равносметка. Хората премислят какво им се е случило през годината и кроят планове за следващата. Това „време разделно“ не подминава и имотния пазар. Именно тогава много собственици преценяват дали да продадат своя имот или да изчакат по-добри времена. Защо обаче да обявите имота си за продажба преди зимата да е дошла? Отговор на този въпрос за читателите на Imot.bg дава Валентин Съйков, управител на агенция „Имоти” ООД.

- Господин Съйков, какъв е днес профилът на купувача?

- Всеки брокер ще ви каже, че в момента на пазара има много клиенти, които трескаво търсят имот за закупуване. Те са мотивирани, готови да купят веднага имота, който отговаря на техните изисквания.

В профила на купувача преобладават две категории. Първата е тази на младите хора с добри доходи, а често и с родителска подкрепа, които искат да закупят своя първи дом. Втората е на по-заможните граждани на средна възраст, които кризата в КТБ и последвалия срив на лихвите накараха да преосмислят стратегията им на спестяване от банкови депозити към инвестиция в недвижим имот. Нека собствениците, решили да продават да се възползват от тези активни купувачи, за които приближаващите Коледни и Новогодишни празници не са причина да прекратят ходенето по огледи и преговорите за закупуване на имот.

- Какво е качеството на предлаганите имоти на пазара в момента?

- Предлагането на качествени имоти в предпочитаните райони на София и други водещи градове е на критичния минимум. Всеки имот с добри характеристики, който се предлага на нормална пазарна цена, намира бързо своята реализация. Тенденцията на пълзящо покачване на цените може да изкара на пазара собственици, които не са притиснати от нуждата или от непосилни кредити и засега изчакват по-добри времена.

На хоризонта се задава и нова вълна. Тя се вижда в броя на издадените разрешения за строеж и дори само при обикновена разходка в районите, където е съсредоточено новото строителство. Лавинообразно расте търсенето на парцели за строителство.

Възможностите за избор пред бъдещите купувачи напролет сигурно ще се увеличат. Респективно тези, които все още се колебаят дали да обявят имота си за продажба сега е добре да знаят, че конкуренцията ще се увеличи.

- Какво е предимството за участниците на имотния пазар от ниските лихви по ипотечните кредити?

- Конкуренцията между банките в областта на ипотечното кредитиране е изключително остра. Лихвените проценти никога не са били така благоприятни за кредитополучателите. Тази обстановка и страхът, че няма да успеят да се „класират“ за мечтания от тях имот кара мнозина купувачи да теглят кредити на максимума на възможностите им.

Развързаните кесии на банките ще дадат на продавачите също добри шансове, ако получените средства от продажбата не им стигат и трябва да закръглят сумата на бъдещото вложение с помощта на банков заем.

- Търсенето продължава да надвишава предлагането.

- Преобладаващото търсене над предлагането е характерно само за готовите жилища. Причините са различни. Младите хора са нетърпеливи да се нанесат, а и банките отпускат кредити изключително след Акт 16. Рентиерите също искат да започнат да получават доход от парите си под формата на наем веднага.

Важно е да се знае, че ако получите една добра сума при продажбата на своя апартамент, имате различни печеливши варианти. С пари в брой можете да закупите „на зелено“ или в начален етап имот, чиито показатели са значително по-добри от тези на апартамента, който сте продали. Главната ви задача в случая е да сключите договор с надеждна строителна фирма. Това ще ви посъветва вашият брокер.

Да не забравяме, че изчерпващото се предлагане е характерно само за жилищните имоти. Пазарът на бизнес имоти още се опитва да се освободи от натрупаната през годините на бума излишна стока. С повече търсене и находчивост можете да се купи изгодно доста ценен офис или търговски обект, чиято рентабилност от отдаване под наем е по-висока от жилище на същата цена.

Четирите причини да обявите имота си за продажба сега:

* Търсенето е силно;

* Конкуренцията е по-малка;

* Налице е кредитен бум;

* Сега е моментът да „превъртите“ своя имот.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ванко

    1 1 Отговор
    :) мм да както винаги при подобни статии за покупка/продажба на имоти, винаги са в един и същи стил. "За бога хора купувайте, не, утре е късно, днес и сега на момента. Не изпускайте тази златна възможност, трябва да се луди да не купите сега и на момента, утре ще е безкрайно късно, няма да има за Вас". Просто маркетингови внушения. Винаги се питайте чии интерес защитава пишещия или участниците в статията.
  • 2 ахде на имотите преди да са свършили

    1 1 Отговор
    има известна истина за първи път в статия написана от гладен брокер, но по-голямата истина е че брокерите успяха да излъжат малко селяни със случайно изпаднали им пари след паниката от КТБ... и толкова...Ръст на сделките вече няма, а догодина ще има сериозен спад...Предлагането се увеличава не само поради разрешителните за строеж /факт е че има за първи път от години нови строежи/, а и поради демографията /преселение в чужбина, починали роднини/...На какво основание да се вдигат тогава цените ? Който има да продава имот едва ли ще има по-подходящ момент от следващите 6-9 месеца в близките 10-20 години...при положение че има кой да го купи /браво на автора - това което е на нормална цена се продава веднага/...Аз съм от описаната средна възраст и търся Не спешно да купя имот за разширение и за мен момента не е настъпил...Как го знам ли ? Ами има 20-ина подходящи имота които следя по обяви от ГОДИНИ...а цените им падат по офертите, купувачи няма...Значи нормалната и реална цена още не е достигната...
  • 3 Съдба

    2 0 Отговор
    Спестих кинти и сега имам достатъчно за мечтаното жилище, обаче не ми стигат за брокер. Брокерите са полазили всичко на пазара и няма как да се избегнат, а комисионите им са баснословни. Пак съм прецакан от съдбата :(
  • 4 До 2

    0 0 Отговор
    Би ли споделил моля за кой град става дума, типа жилище и цени?
    Ако не е тайнa де :)
  • 5 aazzssee

    0 0 Отговор
    Я, Митьо пищова е станал брокер......
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.