Last news in Fakti

4 Февруари, 2016 10:07 4 872 7

Сделки се сключват и без отстъпка от цената

  • imot.bg-
  • жилища-
  • отстъпка
Сделки се сключват и без отстъпка от цената - 1
Снимка: М. Богданова ©

Колко по-евтино от обявената цена може да купите дадено жилище? През годините отговорът а този въпрос беше различен. По време на пика на пазара през 2006-2008 г. при непрекъснат ръст на пазара дефакто се продаваше на обявената и дори над обявената цена. Последваха няколко години на отваряне на ножицата, до степен, до която представите на подавачите за това колко им струва имота и тази на купувачите колко биха дали за него тотално се разминаваха, за да се стигне до ситуация подобна на тази отпреди едно десетилетие.

Почти 18% от сключените през 2014 г. сделки с жилища са били на обявените офертни цени. Ръстът в цените на този вид имоти, които отчетохме през изминалата година, повиши този процент до 32%. „Леко се покачва и процентът на покупките с компромис в цената в рамките на 1000 евро. По-сериозните намаления – от 5000 евро нагоре, намаляват като процентно съотношение”, коментират анализатори.

Доказателство за това, че продавачите оферират имотите си на близки до реалните стойности, е и фактът, че коригират цената на долу с 1%-3%, сочат данните на най-големия сайт за недвижими имоти Imot.bg. Така например, собственикът на жилище от 58 кв.м в Красна поляна е намалил цената с под 1% - от 41 900 EUR на 41 500 EUR. Подобни корекции има и за двустайни апартаменти в Младост 4, Бели брези, Разсадника.

По значителна корекция на цените се наблюдава в центъра на София – между 4% и 6%. Жилище, което се е продавало за 68 000 EUR вече може да се купи за 65 000 EUR. Цената на апартамент от 64 кв.м., разположен в тухлена сграда от 70-те години на миналия век е намалена с 5.5% - от 55 000 EUR на 52 000 EUR. Единствено за двустайните апартаменти над 90 000 EUR тя е около 1%. Жилище на шпакловка и замазка с площ 111 кв.м, може да се купи с 1000 EUR по-евтино, тъй като собственикът е коригирал цената от 93 000 EUR на 92 000 EUR.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пепи

    0 0 Отговор
    Първо, обяви от собственици почти няма, от което следва, че корекцията е направена от брокера. Второ, нали има ръст, защо сега има и корекции?
  • 2 Трол

    1 0 Отговор
    3.3% отстъпка получих от продавача наскоро. Възможно беше и повече да си поискам, но този процент ми се стори справедлив за фона на състоянието на имота.
  • 3 Антон

    0 0 Отговор
    Аз получих приблизително 8% отстъпка директно от договорка със строителя, купих, обзаведох и вече година си живея нормално. Преди това бях си харесал друг апартамент, на който намерих собственика и опитах да се договоря. Цената го устройваше, но за жалост той вече беше разписал ексклузив с една агенцийка, която искаше по 3% отгоре от всяка страна. Сметката се надуваше с 8000 ев, и се отказах. На скоро го мярнах в едно кафе, още не беше продал и ми се оплака че от договора с агенцията нямало измъкване. Така че драги продавачи, внимавайте какво подписвате за да няма рикошет
  • 4 гост

    0 0 Отговор
    Искал да прескочих брокера, добре че е сключил договор...

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 рони

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    точно заради брокера не е имало сделка от лакомия, и продавача не може да продаде защото са го излъгали да подпише договор и брокера е надул цената. Това ти обяснява човека
  • 7 Иван Василев

    0 0 Отговор
    Любопитно ми е откъде ли автора взема статистика на какви реални цени се сключват сделките с имоти за да може да конкретизира какво отклонение от офертната цена може да се очаква, или целият анализ е направен на база на някакви допускания, с цел да се постигне някаъв желан резултат?