14 Април, 2016 11:25 3 007 0

Амстердам: Имотен пазар, който прегря

  • амстердам-
  • жилища-
  • цени-
  • прегряване

Прогнозите на анализатори за пазара на недвижими имоти в Холандия беше, че през тази година ще се наблюдава забавяне на темпа на ръст на броя сделки и цените на жилищата. Данните за първото тримесечие на 2016-а обаче показват друго. Близо 35 000 жилища са сменили собствениците си в периода януари-март тази година в сравнение с първите три месеца на миналата, което е ръст от 20%, а стойността на въпросните имоти се е повишила с 5.5%, до 225 000 EUR. Това е едва с 9% под нивото от пиковата 2008 г.

Що се отнася до Амстердам, то там цените за година са се повишили с 20%, а броят сделки е намалял с 2%. „Пазарът тук буквално кипи. Купувачите са принудени да плащат все по-висока цена за жилище в центъра на града. Младите семейства и хората, които живеят сами, изпитват трудност при придобиването на имот, заради високите цени и изисквания при получаване на ипотечен заем”, обяснява Гер Хуккер, управител на компания за недвижими имоти.

Проучване на британското икономическо списание The Economist показва, че едва един от девет анкетирани смята за лесно намирането на жилище на разумна цена в Амстердам. С по 6.5% годишно са поскъпвали имотите в холандската столица през последните три години. Тя е на седмо място в класацията на градовете, в които пазарът на недвижими имоти се определя като „прегрял”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА